Live

Dr. Veronica Şurlea, medic pneumolog: “Bolile respiratorii pot fi cauzate sau agravate de poluarea de afară, dar şi din locuinţe”

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Veronica Şurlea, medic primar pneumolog, clinica Sante Vera Med

Poluarea aerului este o problemă în România. Datele Airly, prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului din România, arată că în primele 10 luni ale acestui an, în Ilfov, București, Mureș, Brașov și Călărași s-a înregistrat cel mai mare număr de zile în care norma de PM 10 a fost depășită. Aerul din locuinţe poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior. Ce probleme respiratorii pot fi cauzate sau agravate de poluarea din exterior şi interior? Ne răspunde Dr. Veronica Şurlea, medic primar penumologie, clinica Sante Vera Med.

Ce probleme respiratorii poate cauza poluarea?

Poluarea aerului atmosferic respezintă o mare problemă pentru sănatatea noastră, iar aparatul respirator este cel mai expus. Acesta cuprinde căile respiratorii superioare – nas, faringe, laringe şi căile respiratorii inferioare – trahee, bronhii şi ne asigură oxigenarea întregului organism. Un aer poluat, şi aici vorbim de poluanţi precum cei care provin din gazele de eşapament, aglomeraţiile urbane şi rezidurile care rezultă din încălzirea locuinţelor, duce în timp la o slăbire a imunităţii aparatului respirator. Ce reprezinta această imunitate? Pentru a ajunge din exterior la nivelul plămânului, aerul trebuie să fie prelucrat. Această prelucrare a aerului este realizată de stratul de mucus pe care îl avem la nivelul aparatului respirator, cantitate de mucus care va creste atunci când este suprasolicitat. Bolile aparatului respirator încep de la nivelul nasului, cu rinite, faringite, rino-sinuzite şi se continuă la nivelul tractului respirator inferior cu traheo bronşite, iar la nivelul plămânului cu pneumonii şi bronho pneumonii. Cu cât sunt mai frecvente, cu atât este mai probabil ca aceste afecţiuni să devină cronice.

Putem vorbi de poluarea aerului şi la interior?

Studiile recente au confirmat faptul că bolile repiratorii pot fi cazuate sau agravate nu numai de poluarea din exterior, ci și de cea din casele în care locuim sau birourile unde ne desfăşurăm activitatea. La interior nivelul de poluare poate fi mai ridicat în condiţiile unei aerisiri ineficiente, a gătitului sau a igienizării cu produse puternic alergogene. Calitatea aerului de la interior poate fi mai scăzută decât cea din exterior.

Cum putem minimiza impactul pe care aerul poluat îl are asupra sănătăţii?

Aerisirea frecventă, o igienă riguroasă, folosirea unor produse de curăţenie dovedite a nu fi alergogene, schimbarea frecventă a lenjeriilor de pat, folosirea unor hote cât mai eficiente duc la o scădere a incidenţei bolilor respiratorii cauzate de poluarea din interior. De asemenea, aparatele de purificare a aerului şi cele care menţin un nivel optim de umiditate reprezintă soluţie eficientă. Pe lângă filtrarea aerului de particulele poluante, aparatele de purificare a aerului reţin şi virusurile, bacteriile sau mucegaiurile.

Ieşirile la aer curat, nepoluat, la mare sau la munte sunt de asemenea recomandate.

Există vreo relaţie între calitatea aerului şi COVID19?

Un plămân sănătos, protejat şi de substanţele dăunătoare din interiorul locuinţei, va avea un risc mai scăzut de dezvoltare a astmului bronşic şi va lupta eficient în infecţia cu SARS-Cov-2. Studiile clinice au demonstrat că, într-o clasa de 30 de copii, un număr de 2-3 dintre ei sunt diagnosticaţi cu astm bronşic, prevalenţa fiind în creştere datorită poluanţilor din atmosfera liberă, cât şi a celor din interiorul locuinţelor, mai ales în primii ani de viaţă, reprezentând  triggeri ai simptomelor astmului cu evoluţie nefavorabilă, un răspuns mai slab la terapie, cât şi la o dezvoltare necorespunzătoare a plămânilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

Dialog halucinant despre Putin, extratereștri și Soros între Călin Georgescu și un reporter britanic. „Ai văzut tu cum arată Covidul?”

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Partenerii noștri