Live

De ce nu l-am văzut pe Călin Georgescu. Ipoteza interferenței rusești e validă, dar nu suficientă

Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu Foto: INQUAM Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

„Doar un sprijin extrem de puternic l-ar fi putut propulsa pe marginalul Georgescu direct pe locul întâi al prezidențialelor”, scrie jurnalista Liliana Ruse, într-un articol de opinie pentru Digi24.ro. Ea subliniază însă că aceasta nu este singura explicație, însă, de aceea, „e crucial ca statul român să lămurească rapid două lucruri: dacă au existat interferențe străine în alegeri și din ce fonduri și-a plătit campania Călin Georgescu”.

Mi-am făcut cont pe TikTok în urmă cu patru sau cinci ani ca să înțeleg lumea în care trăiește copilul meu. În timpul pandemiei, din cauza carantinării, rețeaua a devenit extrem de populară printre elevi și am vrut să văd ce conținut oferă și în ce măsură e periculos pentru copii. Imediat ce am intrat pe TikTok, feed-ul s-a umplut de clipuri cu Dana Budeanu și manele.

Timp de trei zile, algoritmul rețelei nu mi-a oferit altceva. Era imposibil de privit. Am întrebat oameni care se pricep și mi-au explicat că algoritmul îți oferă, la început, clipuri cu cel mai vizualizat conținut în regiunea ta. Prin urmare, pentru că, în România, erau prizați Dana Budeanu și cântăreții de manele, asta mi se livra și mie. Când am început să caut lucrurile care mă interesează, TikTok a devenit chiar interesant.

După șocul trăit duminică, când românii l-au trimis pe Călin Georgescu în finala prezidențială, de pe primul loc, am început cu toții să căutăm explicații. Singura rațională este teza interferenței Rusiei în procesul electoral, după modelul patentat de ruși la Brexit, alegerile din Statele Unite și, recent, în Moldova.

Interesul Rusiei era și este clar: sprijinirea candidatului pro-rus, putinist, antioccidental. Adică a lui Călin Georgescu. Doar un sprijin extrem de puternic l-ar fi putut propulsa pe marginalul Georgescu direct pe locul întâi al prezidențialelor, printr-o campanie pe TikTok al cărei rezultat a uluit inclusiv Occidentul.

Ipoteza interferenței rusești e validă, dar nu suficientă. O campanie electorală pe rețelele sociale nu are succes dacă pentru ea nu există public. Pentru mine, utilizator pe TikTok, Călin Georgescu și simpatizanții lui n-au existat. Nici nu știam că acest personaj bizar are cont pe rețele sociale. Duminică seara, l-am căutat pe TikTok și m-am uitat la clipurile lui, iar, de atunci, algoritmul mi-l oferă din abundență nu doar pe el, ci și conținut asociat lui (pro și contra).

Mecanismul rețelei nu e complicat: dacă nu accesezi un clip sau te uiți la el doar câteva secunde, nu ți-l mai oferă, pentru că ești clar dezinteresat. De aceea, în feed-ul unora dintre noi, Călin Georgescu nu a existat. Pentru mulți, conținutul asociat lui a umplut însă de ani întregi ecranele telefoanelor.

Antivacciniștii, extremiștii, ceaușiștii, antioccidentalii au fost hrăniți abundent cu video-urile lui, pentru că au primit un conținut asociat căutărilor și vizionărilor lor. Simplificat la maximum, dacă nu-l cauți sau nu-l vizionezi pe Georgescu ori ideile reptilian-extremiste asociate lui, ele nu există pentru tine. Călin Georgescu a acționat la vedere, doar că noi ne-am uitat în altă parte.

Despre cauzele sociale care au dus la acest vot irațional se va discuta mult. Ele nu pot fi înțelese cu adevărat decât în urma unor studii sociologice serioase, făcute de marile universități din țară. În acest moment însă, este crucial ca statul român să lămurească rapid două lucruri: dacă au existat interferențe străine în alegeri și din ce fonduri și-a plătit campania Călin Georgescu (el a declarat că nu a folosit niciun ban în această campanie, ceea ce e imposibil; clipurile sunt filmate și promovate profesionist, cu resurse financiare considerabile).

Sunt răspunsuri vitale nu doar pentru că urmează alte două runde de alegeri, ci pentru că ele țin de esența democrației și de siguranța națională. Oricât de dăunătoare și periculoasă este retorica anti-NATO și anti-UE, uneori chiar cu cuvintele Kremlinului, ea este acoperită de dreptul constituțional la liberă exprimare. Folosirea resurselor puse la dispoziție de un stat ostil, nu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Dacă aș fi președintele României asta aș face!” A spus-o pe șleau, în direct la TV. Reacție imediată: ”Eu l-aș vota”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Expert Forum cere AEP să verifice modul în care și-a finanțat campania Călin Georgescu

Vloggerul Silviu Faiăr, despre viralizarea lui Călin Georgescu pe TikTok. „Nu se poate fără bani”

AUR îl susține pe Călin Georgescu, deși în urmă cu doi ani se delimita de el după ce a făcut propagandă legionară

Mircea Geoană o susține pe Elena Lasconi în turul 2. „Nicu şi Marcel culeg ce au semănat”

Partenerii noștri