Live

Cum a devenit Ucraina un proxy pentru războiul puterilor din Asia

Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:

Temerile cu privire la capacitatea Kievului de a se apăra în fața avansului trupelor ruse au umbrit o latură importantă conflictului: implicarea tot mai puternică a puterilor din Asia de Est, ceea ce face ca războiul să fie un proxy nu doar pentru SUA și Rusia, ci și pentru China, Japonia și Coreea de Sud, se arată într-o analiză Publicată de prestigioasa organizație Rand.

“Toate indiciile sugerează că războiul stabilește un nou precedent pentru ca statele indo-pacifice să își promoveze interesele pe scena globală”, afirmă autorul studiului, Jeffrey W. Hornung, profesor asociat la Universitatea Georgetown, specializat în studii pe problemele Asiei.

Războiul prin proxy este conflictul indirect dintre două state care susțin participanții la un alt conflict pe teritoriului unui alt treilea stat (așa cum a fost războiul dintre cele două Corei sau crizele din Congo și Angola din timpului Războiului Rece). Deși nu toate războaiele prin proxy sunt la fel, cel din Ucraina are toate trăsăturile unui astfel de conflict. Pe de o parte, el e un război între Rusia și Occident (Kremlinul a și anunțat că luptă, de fapt, împotriva Occidentului, în timp ce Vestul înarmează Ucraina pentru a slăbi forța lui Putin).

De celaltă parte, în conflict au intervenit și câteva dintre puterile din Asia. De partea Rusiei, sunt China și Coreea de Nord. Beijingul a furnizat deschis arme Rusiei și și-a folosit influența pentru a bloca o condamnare mai largă a Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Intervenția Chinei a prevenit colapsul economic al Rusiei după impunerea sancțiunilor occidentale. “Rusia importă acum majoritatea produselor sale pentru câmpul de luptă și componentelor critice din China; conform secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, China furnizează Rusiei aproximativ 90% din importurile sale de microelectronice și 70% din cele de utilaje. Conform datelor vamale, Beijingul expediază în fiecare lună bunuri în valoare de peste 300 de milioane de dolari către Rusia. Ca să mai lanseze un avertisment în direcția NATO, China a participat anul acesta la exerciții militare în Belarus, la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia”, se arată în studiul citat. La rândul său, Coreea de Nord nu doar că a furnizat Rusiei obuze de artilerie și rachete balistice, dar a intervenit direct în război, trimițând 10.000 de soldați care luptă acum împotriva ucrainenilor în regiunea Kursk.

De partea Ucrainei, au intervenit Japonia și Coreea de Sud, state aliate ale SUA în regiune. Japonia și-a coordonat sancțiunile împotriva Rusiei cu aliații occidentali, acordă asistență Ucrainei cu arme neletale (vehicule, veste antiglonț și drone de recunoaștere) și e unul dintre cei mai mari donatori bilaterali ai Ucrainei, cu aproximativ 12 miliarde de dolari. Guvernul de la Tokyo a ridicat unele dintre restricțiile privind exporturile de arme și a permis transferul de rachete Patriot fabricate în Japonia către SUA, ceea ce a dus la menținerea stocurilor americane, care sunt, parțial, folosite pentru a sprijini Ucraina. Coreea de Sud s-a abținut de la livrarea directă de arme Ucrainei și a oferit ajutor umanitar și sprijin neletal, dar a crescut substanțial exporturile de apărare către Polonia, ceea ce a permis Varșoviei să trimită armament în Ucraina. După implicarea directă a Coreei de Nord în război, la Seul se discută acum despre trimiterea directă de armament defensiv și ofensiv la Kiev.

Motivațiile celor patru state asiatice au caracteristicile implicării într-un război prin proxy, spune profesorul Hornung. China și Coreea de Nord văd în Putin un aliat pentru o nouă ordine mondială, în care SUA și partenerii săi să nu mai fie actorul dominant. La rândul lor, Japonia și Coreea de Sud sunt puteri de status quo, care au tot interesul ca ordinea internațională actuală să nu se schimbe. În plus, ele sunt interesate să transmită Chinei că orice tentativă de a schimba situația regională va avea consecințe grave. De aceea, crede Hornug, chiar dacă, în mandatul Trump, sprijinul SUA pentru Ucraina se va diminua, Japonia și Coreea de Sud vor rămâne alături de Uniunea Europeană în ajutorarea Kievului. “Beijingul, Phenianul, Tokyo și Seulul își vor sprijini fiecare partenerii europeni pentru a extinde conflictul privitor la viitorul ordinii internaționale. Acest lucru indică însă cât de global a devenit războiul din Ucraina și creează un nou precent pentru competiția dintre statele asiatice în alte zone ale globului”, conchide Jeffrey W. Hornung.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Letonia a livrat Ucrainei 612 mașini confiscate de la șoferi băuți

New York Times: Trupele nord-coreene desfășurate în Ucraina au fost ideea lui Kim Jong-un, nu a lui Vladimir Putin

Primii voluntari ai „Legiunii Ucrainene”, formate în Polonia din combatanți din diverse țări, au plecat deja spre Ucraina

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Partenerii noștri