Live

Editorial UE trebuie să-și dezvolte economic granița estică

Mihai Tudose Data publicării:
Sursa Mihai Tudose/Facebook

Pierderea locurilor de muncă ale românilor, fie în țară, fie în străinătate, este o realitate care, din păcate, se agravează. De aceea, am solicitat în această săptămână Comisiei Europene măsuri cu accent special pe Flancul Estic al UE, de combatere a șomajului și sărăciei cauzate de pandemie. Am subliniat, în interpelarea adresată, riscul de vulnerabilizare la Gurile Dunării, în contextul politicii de destabilizare lansate din imediata noastră vecinătate.

Am atras atenția Comisiei asupra mizei geostrategice a dezvoltării economice în regiunea de sud-est a României, având în vedere două aspecte. Din martie până acum au încetat aproape un milion de contracte de muncă în România. Și s-au întors în țară peste un milion de compatrioți, aflați până de curând la lucru în străinătate.

Perspectiva e tot mai sumbră. Situația e generală în UE: de la o lună la alta, sute de mii de oameni intră în șomaj. Practic, suntem iarăși la nivelul anului 2008, când criza financiară s-a resimțit în Europa. Atunci, politicile europene și naționale - axate mai degrabă pe susținerea sectorului bancar decât pe stimularea creării de locuri de muncă - au afectat grav milioane de cetățeni europeni.

Românii nu pot uita brutalele tăieri de salarii și pensii la care a recurs o guvernare de dreapta lipsită de viziune. Ne îndreptăm spre o situație similară, în lipsa unei schimbări urgente de macaz.

În comparație cu criza anterioară, ne confruntăm de această dată și cu acțiuni manipulatoare și subversive dinspre Est. De aceea, în interpelarea adresată Comisiei, am solicitat un accent deosebit pe sprijinirea economică și socială a regiunilor de la granița estică a Uniunii, având în vedere miza geostrategică.

Sărăcia e teren fertil pentru manipulare și diversiune. Politicile europene trebuie să țină cont de acest tip de provocări. Iată de ce cred că e nevoie de acțiuni țintite spre zonele vulnerabile. Am cerut Comisiei soluții eficiente și urgente și voi acționa în sensul ăsta împreună cu colegii mei, în perioada imediat următoare. "Business as usual" în materie de fonduri europene poate însemna decuplarea treptată de UE a regiunilor sale de graniță. Pentru că dracul nu doarme.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Partenerii noștri