Editorial Sprijinirea drepturilor de proprietate intelectuală în Europa
Unele rapoarte dezbătute la nivelul Parlamentului European par mai puțin importante decât altele, dacă privești din perspectiva românească. La fel părea raportul pentru planul de acțiune privind proprietatea intelectuală care să sprijine redresarea și reziliența UE.
Și, totuși, am insistat să coordonez acesta raport din partea comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului (IMCO).
Noțiunea de proprietate intelectuală nu este împământenită în România, nu este utilizată la adevărata ei valoare și, cu siguranță, este prea puțin valorificată economic. Proprietatea intelectuală poate și trebuie să aducă nu doar prestigiu, ci și bani.
Creativitatea și inventivitatea trebuie răsplătite la adevărata lor valoare și este deosebit de important ca toți operatorii economici să-și dea seama de acest lucru și în România. O invenție care ușurează munca în orice domeniu poate fi valorificată și ideea în sine devine un bun al celui care a creat instrumentul respectiv. Aici putem vorbi despre instrumente, utilaje, mașini, dar și despre rețete, despre proceduri de lucru și chiar despre conținutul artistic.
La nivelul Uniunii Europene, există un ghișeu unic care nu doar informează operatorii economici sau cetățenii cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, dar ajută și societățile comerciale să facă un plan de management al proprietăților intelectuale. Aceste instrumente sunt puțin cunoscute în România, deși au o importanță majoră.
Cu răbdare, cu o echipă dedicată, am reușit să negociem cu toate grupurile politice din Parlamentul European așa încât opinia care pleacă de la IMCO să fie orientată spre sprijinirea drepturilor de proprietate intelectuală, să facă înregistrarea și protejarea acestor drepturi mai ușoară și mai ieftină, să sprijine IMM-urile în eforturile lor de a valorifica resursele intelectuale.
Sigur, am ținut cont că există mai multe modalități de lucru și este nevoie de o mai mare claritate în stabilirea patentelor, în cumpărarea licențelor, iar practicile abuzive trebuie reduse pentru a avea sisteme funcționale care să genereze plus-valoare și să ducă la creștere economică.
Negocierile au fost mai ușoare pe anumite subiecte, mai dificile pe altele, dar am reușit să obținem o largă majoritate în comisie ceea ce ne dorim întotdeauna, pentru că doar lucrând împreună, indiferent de doctrină, vom ajunge la soluții pe care să le respecte și să le implementeze toate grupurile politice.
Au fost înregistrate 32 de voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri.
Am fost aleși să facem treabă, iar aceasta înseamnă și să atragem atenția asupra unor oportunități economice noi pentru economia românească.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News