Live

Editorial România Horror 2024. Înspăimântătoarea înfruntare între orci și zombies. Bonus: ăăăăă, îîîîmm, Ciucă pe A7

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:

Un băiat de 17 ani, plecat la internat să învețe carte, să-și facă un rost în viață, a murit acum două zile, așa cum se moare în România, stupid, nedrept și revoltător. Stătea în pat în camera lui de cămin din Odorheiu Secuiesc, asculta muzică, și peretele clădirii a căzut peste el. Din nou, incompetența și nesimțirea, ale privatului și ale statului, au ucis un copil nevinovat. Ai fi zis că subiectul o să creeze o undă de indignare în societate, că cetățenii se vor revolta și vor pune presiune pe mai marii țării să reacționeze, să ia măsuri, să se certe între ei și certându-se să facă ce trebuie să facă, pentru ca în România să nu mai moară alți copii, la școală, la spital. 

Dar nu, la 24 de ore distanță, subiectul trending în România este cine bate pe cine, Simion pe Șoșoacă sau Șoșoacă pe Simion. În plenul Parlamentului, reunit pentru a adopta Legea Bugetului pe 2024. Simion fiind șeful partidului cotat cu prima șansă în a câștiga alegerile europarlamentare din 2024 și cu șanse mari să câștige și restul de alegeri, poate chiar să ajungă să conducă România, de la Cotroceni. Iar Șoșoacă fiind cea care a reușit să adune până acum, conform sondajelor, ea singură, pe persoană fizică, destule procente cât să-și bage în parlament partidul despre care nu știe nimeni nimic. 

„Te agresez sexual, scroafo!”, i-a spus Simion fostei colege de partid. „Violentule!”, i-a replicat ea, fără să pară câtuși de puțin jignită. Amândoi se filmau cu telefonul, live pe toate canalele sociale, așa cum fac de ani de zile, trăind și jucându-și amândoi rolurile de „trending”, exclusiv pentru publicul de Tik Tok și Facebook. 

La câțiva metri distanță, Dan Tănasă de la AUR și Daniel Ghiță de la PSD năvăliseră din senin peste parlamentarii UDMR, puși pe bătaie, căutând și ei, în mod evident, să fie „trending” și virali. Înfierbântatul Ghiță, plin de adrenalină și nervos că n-a fost lăsat să bată un ungur, a tras apoi de urechi un USR-ist, la bufetul Parlamentului. 

În paralel, premierul Ciolacu, colegii de la PNL și cei din Opoziție se chinuiau să-și facă auzite de popor explicațiile despre Bugetul pe 2024, creșterea pensiilor, investiții, salarii, spitale, și alte chestiuni care nu fac audiență nici pe Facebook, nici pe Tik Tok. 

Un tablou care pare amuzant, dar, de fapt, este horror. 

Vorbim despre cei mai apreciați lideri politici din România, primii în sondajele de opinie. Despre care oamenii nu știu, de fapt, nimic, în afară de „calitatea” de a fi „tare în gură”. 

Nu știe nimeni să răspundă la întrebări simple despre Simion și Șoșoacă precum ce ar face în situația în care ar ajunge la guvernare și ar trebui să facă reforma justiției, a pensiilor, a politicii fiscale, cum ar aborda marile dosare de politică externă, ce ar decide dacă un copil ar muri la școală sau dacă o fată ar naște pe trotuarul din fața unui spital. Sau cine ar fi premier sau ministru la Apărare, la Externe, la Sănătate, la Muncă, dacă cei doi ar câștiga alegerile. Se știe doar că amândoi au niște relații dubioase cu Rusia, că sunt antivaxeri, anti globaliști, că promovează și susțin cele mai abracadabrante conspirații și că cei care îi votează sunt anti UE și anti NATO și preponderent rasiști, xenofobi, homofobi și antioccidentali. 

Manualele de politică ne învățau până acum că există partide de masă, partide de cadre, partide de lider. Acum există și partidele de social-media. Și liderii politici de „live pe Facebook și pe Tik Tok”, unde nu contează niciun răspuns la întrebările de mai sus, ci doar entertaiment-ul, cine e mai tare în gură, ce bine i-o dă Șoșoacă lui Simion sau invers.

E o distopie în formare, care în 2024, când se va decide soarta României pentru următorii 5 ani, va face ca puterea să fie dată de algoritmii Big Tech, care decid deja ce trebuie să vadă, ce să citească, la ce să se uite, cetățenii. România este pe primul loc în UE la capitolul „informării” de pe Tik Tok - peste 70% dintre oameni declară că își iau informațiile de pe un canal social extrem de controversat și declarat de țări mai sănătoase decât a noastră drept nociv - în Franța se discută despre interzicerea totală după ce copii de 11 ani au declarat că au pornit revoltele de la Paris și din marile orașe de acum câteva luni pentru amuzament, că erau provocări pe Tik Tok și voiau să simtă că sunt integrați în ceva . 

În emisiunea lui Claudiu Pândaru, la Digi24, George Simion s-a arătat extrem de preocupat de fenomenul Tik Tok și al social-media în general. Sunt foarte mulți oameni acolo, a explicat el, și a povestit, probabil pentru că realmente este preocupat de subiect, cum a luat lecții despre cum să folosească aceste canale, ba chiar a spus că vrea să inițieze o lege care să interzică eliminarea conținutului malign de pe internet fără o decizie judecătorească. În numele libertății de exprimare, desigur. 

E și normal să fie preocupat, canalele social media oferă un public uriaș, încurajat de algoritmi să nu aibă simț critic și să facă alegeri superficiale, vizuale, pe criterii de amuzament și stridență - de altfel decizia luată de giganții internetului de a se retrage din promovarea de conținut de news se simte deja, presa clasică este profund afectată de înlăturarea conținutului său din feed-urile de social-media ale fiecăruia dintre noi. 

E un mediu extrem de prietenos cu manipularea facilă, cu dezinformarea, cu promovarea oricărei minciuni și a fake-urilor, oricât de incredibile ar părea. Secretul este să-ți ții publicul în priză, cu „entertainment”. Este exact ceea ce fac, cu succes, George Simion și Diana Șoșoacă. 

Restul politicienilor, cei care se autointitulează responsabili, serioși, vizionari, salivează la această resursă uriașă de public. Fără să își asume însă vinovăția pentru această realitate înspăimântătoare în care logica și bunul simț au fost înlocuite de triumful mediocrității și al vulgarității. De altfel, în momentul în care s-a pus problema, în înaltele cercuri ale securității naționale, ce facem cu Tik Tok, aplicația chinezească care îi spionează pe cetățeni și le spală creierele, au decis, curajoși, doar să urmărească cu atenție și îngrijorare. Și cu invidie pentru succesul celor doi pe care politicienii mainstream îi cataloghează, superiori și disprețuitori, drept „clovni” și „circari”. 

Asta deși tot ei au avut ideea schimbării paradigmei în alegerea elitelor în momentul în care au introdus votul uninominal și au distrus clasa politică prin aducerea în Parlament și la vârful deciziilor a unor personaje celebre dar total necalificate pentru a conduce o țară. Și tot ei au distrus ideea de dezbatere politică, de transparență, de asumare a responsabilităților, refuzând întotdeauna confruntarea de idei și comunicând doar unilateral și doar în ideea de auto promovare. 

A spus, astăzi, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, drept reacție și revoltă față de ce s-a întâmplat aseară în Parlament: ”Alternativa pe care o promit aceste partide mărunte este doar un imens scandal, țipete și atât. Singurul lucru pe care l-au deprins este să se hrănească din ură și să compromită orice dezbatere serioasă. Să se remarce prin mizerii și discurs instigator de la tribuna parlamentului. Este o întrecere între ei: cine poate mai puțin. Dacă le iei pancartele și recuzita, rămâne un mare gol, bate vântul la propriu, e multă incompetență, sunt mulți politicieni care nu știu să scrie o lege sau să să citească un buget, mulți fără nicio calificare sau idee. Imaginea pe care o arată este de neputință. Imaginați-vă doar: Cum ar arăta un Guvern cu miniștri din scandalagii de ieri și azi? Cum ar arăta Apărarea condusă de Șoșoacă? Sau Finanțele țării sub Simion? Sau Sănătatea cu cineva de la USR - asta am văzut deja și e trist”. 

Declarația lui Stroe este în sine o explicație pentru faptul că atât de mulți români se lasă captivi curentului populist dar mult mai amuzant decât partidele mainstream. Păi, ar putea întreba un cetățean, voi ce ați făcut până acum? Știți să scrieți o lege? Nu aveți incompetenți? Aveți vreo calificare? Cum a arătat guvernul cu miniștrii voștri? Cum arată acum? 

Dar președintele vostru, l-ar putea întreba același român pe Ionuț Stroe, de ce nu este capabil să articuleze o frază coerentă fără să se bâlbâie și să se poticnească? 

De altfel, a ținut și Nicolae Ciucă să producă o reacție, extrem de optimistă, la avanpremiera horror a alegerilor de la anul: ”Ăăăă, absolut greu ăăăă, de acceptat, ăăăă, că ce s-a întâmplat aseară, ăăăă, reprezintă cetățeanul român, ăăăă, eu nu cred acest lucru, ăăăăă”. După care a ținut să povestească, într-un nou interviu despre talentele sale culinare, că îi place să facă sarmale și să frământe aluat. Asta după ce, fiind probabil ideea de geniu a strategiei politice a PNL, frecventează săptămânal o media necunoscută și denumită „A7” (ca autostrada), unde povestește, în buclă, cum a gătit ciorbă de varză roșie cu oțet, când era general în Afganistan. 

Iar Marcel Ciolacu joacă un foarte periculos poker cu Simion, pe care îl împinge, prin toate mijloacele pe care le are PSD la dispoziție, către o finală prezidențială, în speranța că românii vor vota răul cel mai mic și el, Ciolacu, va fi noul Iliescu, după modelul confruntării cu Vadim Tudor. 

Ce nu ia însă în calcul Ciolacu, deși a fost avertizat, e că dacă pornești bulgărele de zăpadă la vale, nu îl mai poți opri, și că s-ar putea trezi de patru ori la anul, că inclusiv soarta lui va fi decisă de o provocare pe Tik Tok. Cum ar zice un alegător din generația Z: Cine e mai tare, gen, Marcel sau Georgică?

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”

Partenerii noștri