România ghinionului. Câți oameni mai trebuie să moară?
A fost nevoie să moară alți oameni pentru ca să iasă la suprafață, din nou, slăbiciunea și complicitatea statului cu afaceriști dubioși, deveniți bogați printr-un șir de ilegalități și prietenii sulfuroase cu lideri politici locali sau de la centru.
Incendiul de la Ferma Dacilor, în urma căruia au murit, până acum, șapte persoane, devoalează același mecanism comun tuturor tragediilor, de la Colectiv încoace: un om de afaceri cu un trecut tulbure, devenit frecventabil prin prietenii bine plasate, face bani încălcând legea la vedere, în timp ce instituțiile se uită în altă parte la ordinul șefilor. Legăturile lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, cu lumea interlopă erau de notorietate. Cu un început turbulent de carieră (furt de bani din portbagajul mașinii unui lider de clan, afaceri cu diamante în Africa și legături cu Rusia mafiotă), Dinicu s-a transformat într-un afacerist respectabil, cu a cărui prietenie se mândrește însuși șeful Autorității pentru Protecția Consumatorului. Iar la prieteni mergi întotdeauna în vizită, nu în control. De aceea, șeful ANPC n-a verificat dacă afacerea tovarășului său are autorizațiile necesare pentru a funcționa legal. În prietenii, mergi pe încredere.
N-ar fi de mirare ca amicițiile patronului de la Ferma Dacilor să fi ajuns până în Direcția Națională Anticorupție, care a redeschis acum un dosar vechi de trei ani (pe care îl închisese în luna martie), fix pe acuzația privind funcționarea fără autorizație de incendiu a pensiunii. De ce n-ar fi clasat procurorii dosarul câtă vreme instituții serioase – Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau SNPPC, sindicatul polițiștilor – își organizau sindrofiile la Ferma Dacilor?! Ce semn mai clar de legalitate poate fi decât să-i așezi la masa ta pe cei chemați să te controleze sau să aplice legea?
Cornel Dinicu nu a reușit în afaceri pentru că e un geniu. A aplicat doar rețeta patentată, în decenii, de șmecherii din turism, mediul agricol sau industrial: evaluezi rapid cine te poate ajuta să eludezi prevederile legale care te țin pe loc și “ungi” unde și cât trebuie. E un mecanism care funcționează de 30 de ani și pe care nimeni nu are interesul să-l distrugă. Complicitatea este prea strânsă și prea profitabilă pentru a fi eradicată. Dovada stă în fiecare dintre tragedii, de la Colectiv la Crevedia și acum la Ferma Dacilor. Încă de la început, pensiunea a funcționat fără autorizație de construcție sau de prevenire a incendiilor. Sute de turiști inocenți intrau, în fiecare an, într-o capcană a morții conservată de autoritățile locale. Cum a ajuns o astfel de unitate turistică să facă afaceri cu polițiști, să găzduiască sindrofii ale mai-marilor din județ, deși neregulile fuseseră consemnate în acte oficiale ale statului? În ce temei au clasat procurorii dosarul în martie 2023, deși pensiunea funcționa în continuare fără autorizațiile necesare? Ce legături la nivel înalt avea patronul? Știm din mărturii că fusese gardă de corp a fostului baron de Călărăși, pedeseristul Doru Ioan Tărăcilă, apoi bodyguard al unui deputat PNȚCD. Probabil de acolo a învățat cât de profitabilă e simbioza între politică și afaceri.
La fiecare tragedie descoperim aceeași indiferență a statului. Instituții inființate și susținute din bani publici, populate cu rude și pile, menite să protejeze cetățeanul, asistă impasibil la nerespectarea legii. Șefii lor - puși pe baza relațiilor cu liderii de partide, schimbați doar la alegeri sau ca victime colaterale ale reglărilor de conturi din partide. La fiecare incident care stârnește emoția publicului, un mic ghiont - demiteri și sancțiuni pe linie administrativă. În mod cert, ni se vor face promisiuni de reformă și jurăminte că așa ceva nu se va repeta. Însă știm că se va întâmpla din nou. Și așteptăm resemnați următorul dezastru, cu speranța că nu vom fi chiar noi loviți de ghinion.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News