Editorial Republica Moldova, pandemia de Covid 19 și partenerul loial
Odată cu înlăturarea amenințărilor rusofilo-oligarhice prin instrumentele democratice, Republica Moldova se bucură de sprijinul necondiționat al partenerilor europeni în lupta contra pandemiei de coronavirus.
O știre cu adevărat „neagră” anunța astăzi că portalul global „Our World in Data”, care centralizează situația răspândirii și, mai nou, a controlului pandemiei la nivel mondial, evidenția faptul că Republica Moldova este singurul stat din Europa care nu a vaccinat niciun cetățean împotriva virusului Sars-Cov 2. Deși Bosnia-Herțegovina și Macedonia de Nord fuseseră în aceeași situație, recent, aceste state au început campaniile naționale de imunizare.
Acest lucru ne arată că niciun ajutor nu a venit pentru Moldova din partea așa-zisului „partener”, Federația Rusă. Pentru o țară de dimensiunile Moldovei cu o populație deloc numeroasă putea primi câteva zeci de mii de doze de vaccin.
România dovedește, încă o dată, că este singurul partener loial, alături de UE, al Republicii Moldova.
Președintele și Guvernul României și-au manifestat, faptic, susținerea față de Republica Moldova, întărind relațiile diplomatice și continuând demersurile transfrontaliere prin mijloace medicale astfel încât vecinii noștri să traverseze cu bine această perioadă de grea încercare pentru flancul estic european.
În consecință, Guvernul României a aprobat, săptămâna aceasta, livrarea primei tranșe de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova, dintr-un pachet mai amplu de 200.000 de doze. Aceasta vor fi destinate, în principiu, imunizării cadrelor medicale din țara vecină.
Chiar dacă acest ajutor vine acum, trebuie subliniat faptul că relațiile dintre România și Republica Moldova în efortul comun pentru învingerea pandemiei au debutat încă de la începutul pandemiei, când medici din țara noastră au dat dovadă de curaj și altruism, sprijinind cadrele medicale din Republica Moldova în cele mai critice momente și când omenirea cunoștea puține lucruri despre noul virus.
Mai apoi, tot pe parcursul anului trecut, printr-un gest umanitar, statul român a livrat medicamente și echipamente de protecție către Republica Moldova, constând în combinezoane, izolete, viziere, ochelari de protecție, mănuși și cutii cu medicamente.
Ostilitatea fostului guvern din Republica Moldova și a președintelui Dodon au făcut ca scene nedemne, în care ajutorul umanitar era recepționat nu în centrul Chișinăului, în fața Guvernului, a Președinției sau a unui simbol reprezentativ de peste Prut, ci sub un pod, precum o operațiune de clandestinitate. În fapt, o ostilitate asumată, afișată a socialiștilor, care a demonstrat că îndoctrinarea, ura, răfuiala irațională merg până acolo încât subordonează viața și interesele propriilor cetățeni acestor lupte.
Dincolo de susținerea acordată de România, Republica Moldova va beneficia de aproximativ 300 de mii de doze de vaccin anti-Covid prin programul COVAX, suficiente pentru vaccinarea a 20% din populația statului vecin, urmând ca, ulterior, Republica Moldova să poată achiziționa, prin cadrul acestui program, vaccinuri la un preț mult mai facil. COVAX este un program internațional lansat anul trecut de către Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Franța ca răspuns la pandemia de coronavirus, având misiunea de a facilita accesul la mijloacele de combatere a virusului Covid19.
De altfel, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților s-a luat la cunoștință faptul că Uniunea Europeană dublează contribuția la COVAX la 1 miliard de euro, pentru a garanta vaccinuri sigure și eficiente țărilor cu venituri mici și medii.
În lumina acestor acte de solidaritate, Republica Moldova va găsi în România un partener loial în continuarea și dezvoltarea relațiilor transfrontaliere care să armonizeze politicile comune la standardele europene.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News