Pandemia și vaccinarea – ultimele episoade!
“Covid-19” este filmul care ne ține cu sufletul la gură de mai bine de un an de zile. Evenimentele au început la nivel global în 11 martie, când OMS a anunțat că epidemia de coronavirus a devenit oficial pandemie!
După un prim sezon în care pandemia a provocat adevarate tragedii, acest al doilea sezon este despre speranța numită ”vaccinare”. De fapt, nu este greșit nici dacă o numim dublă speranță: aceea a încheierii cu bine a pandemiei pe de-o parte, și aceea că acest sezon al vaccinării să fie ultimul, pe de altă parte.
Unde suntem astăzi? Suntem la un total de peste jumătate de miliard de doze administrate pe întreaga planetă, iar în unele zile sunt vaccinate și 14 milioane de persoane la nivel global. În peste 140 de țări.
Sigur, sarcina este herculeană și mai rămân alte câteva miliarde de persoane care au nevoie de serul anti-covid ca să dobândească imunitate fără infectare și să putem pune capăt pandemiei. Efortul și ambiția cercetătorilor continuă să ne furnizeze soluții. Avem în acest moment peste 250 de vaccinuri cu potențial, care sunt în teste, dintre care peste 80 în faza de studii clinice.
Ce ne rezervă următoarele episoade în România?
Să aruncăm o privire în viitor, asta ca să ne facem o idee despre cum poate arăta România. În Israel, peste jumătate din populație are deja imunitate. Câștigată prin vaccinare! Israelienii au revenit la viața de dinainte de pandemie și și-au reluat cele mai multe activități. S-au deschis școlile, restaurantele au activitate și în interior, iar primele zile de primăvară au umplut plajele din Tel Aviv. Concertele și meciurile de fotbal cu spectatori sunt din nou o realitate.
Privind dincolo de viața socială, cifrele sunt îmbucurătoare. Dacă la începutul lunii martie erau înregistrate zilnic și 5.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV2, iată că în ultimele zile au fost raportate, în medie, sub 1.000 de cazuri. De 5 ori mai puține! În ianuarie, israelienii aveau vârful deceselor din acest an, înregistrate din cauza infectărilor cu noul coronavirus. Au ajuns de la 100 de decese zilnice, la undeva până în 20.
Nici Marea Britanie nu este departe de momentul revenirii la viața socială. Peste jumătate din adulți sunt vaccinați. Pentru a-și conserva avantajul decisiv asupra virusului, țara este (încă) în lockdown. În numai 10 zile au scăzut internările cu 20%. Școlile au putut fi deschise la început lunii martie. La fel și activitățile economice, dar etapizat, în oglindă cu accelerarea campaniei de vaccinare.
Curba infectărilor, ca și în cazul Israelului, este pe un trend descendent. Așadar, UK este tot mai aproape de eliminarea completă restricțiilor, la mijlocul lunii iunie.
În SUA, un sfert din populația adultă este vaccinată! Sigur, cu viteze diferite în state diferite! Un exemplu este New York City, unde restaurantele sunt deschise la 50% din capacitate. Anul trecut, pe vremea asta, NYC era unul din cele mai mari focare din SUA. Țara de peste ocean atinsese la începutul acestui an, în ianuarie, un nou vârf al pandemiei. Astăzi, cifrele arată o scădere substanțială a infectărilor și zilnic sunt confirmate pozitiv la testul SARS-COV2 undeva la 60.000 de americani.
Și noi suntem în grafic, pe drumul către atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie. Două milioane de persoane și-au câștigat deja imunitate, iar aproape 1 milion de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.
Următoarele episoade ne vor aduce importante beneficii, chiar dacă în etape. Odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate, va scădea numărul de persoane care dezvoltă forme grave ale bolii și care au nevoie de spitalizare. În plus, numărul de persoane care au nevoie de terapie intensivă va fi mai mic, iar presiunea pe sistemul de sănătate va scădea. Acest „milestone” important va elimina nevoia de măsuri ample existente în prezent care au menirea să rupă lanțul de transmitere virală.
Este improbabil ca SARS-COV2 să dispară complet din viețile noastre. Tot știința rămâne cea care ne spulberă motivele de îngrijorare. Vaccinurile administrate într-o singură doză vor avea un impact major. Ele ne vor ajuta să imunizăm și persoanele din cele mai îndepărtate zone. Nu doar în România, ci în toată lumea. Vestea bună este că un prim vaccin de acest fel va ajunge în România până la jumătatea lunii aprilie.
Vaccinurile împotriva SARS-COV2, cu administrare nazală, sunt deja in lucru. Există deja de ceva timp acest tip de vaccin împotriva virusurilor gripale. Momentul în care vor apărea aceste seruri va reprezenta un „game changer”.
Sigur, cunoaștem deja mai multe tulpini distribuite la nivel global. Vestea bună este că cercetătorii testează deja serurile existente pe unele tulpini noi, iar rezultatele au fost bune. Ne-ar avantaja un vaccin împotriva mai multor tulpini, pe modelul vaccinurile administrate în copilărie. Și la acest lucru se lucrează!
Un control al răspândirii virusului ne poate aduce liniștea și ne va permite să ne gândim la momente de relaxare. Depinde de noi până unde mergem și cât de mult ne dorim finalul ultimului sezon din ”Covid-19”. Stă în puterea noastră să spunem ”end of story”!
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News