Live

Editorial Coaliția de guvernare scapă de sub control stabilitatea țării

Cristian-Paul Ichim Data actualizării: Data publicării:
Cristian Paul Ichim. Foto: Arhivă personală

Creșterea necontrolată a prețurilor, inflația foarte mare, salarii mici pentru unii, beneficii și privilegii pentru alții, lipsa investițiilor în domenii cheie, politizarea excesivă a celor mai importante decizii, întârzierile majore ale obiectivelor de reformă, așa arată bilanțul actualei coaliții de guvernare. În locul soluțiilor și al deciziilor ferme, șefii coaliției de la guvernare pasează responsabilitatea de la unii la alții, organizând conferințe de presă doar pentru a ne transmite ce îi interesează de fapt numai pe ei: că amână rotativa.

Între timp, cadrele didactice, lucrătorii din sănătate, angajații CFR au ieșit în stradă și protestează. Numitorul comun al acestor proteste este creșterea salariilor. Guvernul a scăpat complet situația de sub control, discuțiile pe marginea noii legi a salarizării sunt din ce în ce mai ineficiente, iar negocierile eșuează lamentabil.

Nu cred că este o întâmplare că tocmai reprezentații acestor domenii importante protestează. Acestea sunt sectoare în care s-a investit cel mai puțin în ultimii ani, iar despre reforme reale nici nu putem discuta. Educația și sănătatea au alocări bugetare foarte mici, iar în infrastructura și profesionalizarea din CFR nu s-a mai investit de aproape 30 de ani. Chiar dacă în PNRR sunt prinse obiective importante de reformă și sume considerabile pentru investiții, realitatea este însă extrem de problematică. Și mai au un numitor comun aceste domenii de activitate – politizarea exagerată. Nu poți face reformă, nu poți gestiona transparent resursele financiare dacă prioritatea este servirea intereselor unui partid sau altul. Și la final, tot românii plătesc polița numirilor politice din educație, sănătate și CFR.

Și să nu subestimăm deloc impactul acestor proteste în societatea românească. Sunt mii de elevi și părinți care urmăresc cu îngrijorare știrile, nu știu pe cine să creadă, de partea cui să fie, iar viitorul lor este pus sunt semnul incertitudinii. Soluții ar putea exista. Guvernul ar putea să facă economii destul de importante dacă ar reduce pensiile speciale și ar face reformă în administrație, limitând beneficiile financiare pentru angajații unui aparat de stat aglomerat și ineficient și mai ales reducând numărul de demnitari numiți politic, care au mult prea multe privilegii.

Numai că reprezentanții coaliției de la guvernare nu par a fi interesați să le aplice sau măcar să le analizeze. Sunt preocupați să își plătească polițe politice în interiorul coaliție, să puncteze victorii de partid și evită cu încăpățânare să ia deciziile de care este nevoie. Din nefericire, de haosul creat la guvernare beneficiază extremiștii și euro-scepticii, a căror ascensiune este îngrijorătoare. Românii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate și normalitate. Jocurile și interesele politice trebuie să înceteze.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a rezistat coaliția PSD-PNL trei ani. „Au știut în ce situație sunt. Nu e aceeași ca în 2014, cu USL”. Rolul jucat de Iohannis

Guvernarea după alegeri. Care sunt cele mai probabile variante de guvernare și ce șanse mai are coaliția PSD-PNL

Rareş Bogdan: Liberalii nu mai cred în cântecul de sirenă al PSD și se leagă de catarg, ca Ulise

Prizonierul-complice. De ce nu pleacă PNL de lângă Ciolacu

Partenerii noștri