Live

12 puncte care transformă România într-o țară cu adevărat europeană și modernă. Ce propune alianța Dreapta Unită la europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:

România a făcut progrese foarte mari de la aderarea la Uniunea Europeană, dar astăzi ritmul de modernizare încetinește sau chiar involuează pe alocuri, așa că este nevoie de o conjugare a eforturilor europarlamentarilor cu membrii guvernului național pentru a reporni motorul european de dezvoltare a României.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, are un program în 12 puncte pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României.

1. Integrarea României cu adevărat în Spațiul Schengen

Integrarea reală în spațiul Schengen reprezintă prioritatea imediată pe termen scurt și mediu a României în Uniunea Europeană. Guvernarea PSD-PNL a obținut un eșec pe tema Schengen: nu vom fi cu adevărat parte a zonei Schengen decât atunci când vom intra și cu frontierele terestre. Exporturile și circulația românilor se întâmplă covârșitor prin frontierele terestre, acest lucru făcându-se cu costuri suplimentare imense și cu pierdere de competitivitate pentru firmele românești. Numai transportatorii au estimat pierderile la aproximativ 2 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă între 18-22% din cifra de afaceri a firmelor din domeniu. Toate acestea pe lângă orele din viață pierdute de șoferii care stau la cozi în vamă și de românii care lucrează în străinătate și se întorc acasă în concedii sau de sărbători. Pierderile economice și sociale a rămânerii de facto în afara Schengen sunt majore.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor continua să sprijine de la Bruxelles aderarea României la Schengen. Europarlamentarii D.U. vor întreține contacte cu președințiile Consiliului UE, dar şi cu partidele şi liderii guvernamentali din țările care se opun aderării României la Schengen.

2. Sănătate și Educație pentru români la standarde europene

Alianța Dreapta Unită va susține în Parlamentul European stabilirea și adoptarea unor standarde minimale comune europene pentru calitatea serviciilor medicale și în educație. Europarlamentarii alianței vor cere în Parlamentul European menținerea finanțărilor europene pentru infrastructura educațională și pentru securizarea accesului la educație, în special pentru copiii din mediile defavorizate. Românii trebuie să aibă dreptul de a studia limba română în școli peste tot în Europa.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor susține la nivel european un obiectiv care să-și propună ca fiecare copil care termină școala primară să cunoască cel puțin o limbă străină de circulație în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru orice tânăr care intră pe piața muncii.

Uniunea Europeană are atribuții clare în domeniul medical în ceea ce privește prevenția și trebuie să-și utilizeze pe deplin aceste atribuții printr-o colaborare mult mai strânsă cu Statele Membre. Un diagnostic de cancer nu trebuie să mai fie, în România, o condamnare la moarte.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor susține politici europene care să simplifice și să garanteze accesul pacienților la tratament, indiferent de locul în care s-au născut sau locuiesc. De asemenea, vor iniția procedurile pentru noua legislație europeană pentru produse farmaceutice și echipamente medicale care asigură accesul egal și la timp al tuturor pacienților din UE la medicamente sigure, eficiente și accesibile.

În plus, europarlamentarii alianței D.U. vor susține dezvoltarea de rețele de colaborare internaționale și schimburi de bune practici și să ușureze accesul pacienților români la spitale din alte țări europene, dacă tratamentul necesar nu este disponibil în România.

3. Fondurile europene sunt pentru cetățeni, nu pentru politicieni

PNRR și bugetul de coeziune 2021/2027 reprezintă ultimele mari trenuri de finanțare a modernizării României prin fonduri UE.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor propune Comisiei Europene ca banii pe care România, prin guvernele sale incompetente PSD-PNL, nu îi cheltuie și nu reușește să îi folosească pentru proiecte, să rămână alocați tot României pentru alte proiecte.

Pe fondurile de coeziune alianța Dreapta Unită va cere de la Bruxelles simplificare, debirocratizare și mai mult sprijin din partea autorităților de la București, mai ales pentru beneficiarii din mediul privat, motorul oricărei economii sănătoase.

Trebuie să ne pregătim din timp pentru următoarea generație de fonduri europene, care vor acorda cel mai probabil o pondere mult mai mare proiectelor de mediu și celor de digitalizare/cercetare. România trebuie să aibă de acum o strategie de încurajare a parteneriatelor de tip public-privat și inter-frontaliere.

4. Apărarea drepturilor românilor lucrători în Europa la venituri și pensii decente

Uniunea Europeană trebuie să se îndrepte standarde comune de protecție socială. Românii trebuie să se bucure de o minimă protecție socială la standarde europeane, fie că lucrează în România, fie că muncesc în alte țări europene. Munca trebuie încurajată și sistemele de protecție socială trebuie croite astfel încât căutarea activă a unui loc de muncă, reconversia și dezvoltarea profesională să fie încurajate. Europarlamentarii alianței Dreptei Unite vor fi activi în susținerea măsurilor care să atingă aceste obiective la nivel european. Accesul la pensia comunitară trebuie să fie simplu. Lucrătorii trebuie să se bucure de pensia completă plătită la timp.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor fi activi în dezbaterile de la nivel european privind: salariul minim, pensia minimă, contribuind activ la organizarea de dezbateri publice înainte de luarea unor decizii.

Europarlamentarii alianței vor continua să sprijine dosarele legislative care să asigure o mai mare siguranță pentru șoferii de TIR. Vor solicita creșterea bugetului pentru asigurarea unei mai bune siguranțe pentru șoferi și vom folosi diplomația bilaterală pentru a ne asigura că statele europene ofere condiții decente și sigure de tranzit pentru șoferii din România.

1. Un trai european pentru români

Aderarea la Euro și integrarea în zona Euro reprezintă finalizarea integrării economice a României în UE și o prioritate pentru alianța Dreapta Unită. Beneficiile concrete pe care românii le pot simți prin aderarea la moneda unică Euro sunt numeroase: inflație mică, dobânzi mai mici și credite mai ieftine, salarii mai stabile și mai apropiate de nivelul european, stabilitate monetară mai mare. Nu suntem astăzi nici măcar pe drumul către aderarea la moneda unică pentru că PSD și PNL au preferat să poată să se joace cu inflația pentru a acoperi deficitul bugetar, chiar dacă asta înseamnă sărăcirea populației.

Euro trebuie să devină moneda în care românii își pot face cumpărăturile nu doar în străinătate, ci și la ei acasă. De ce să ne uităm mereu la cursul de schimb cu teamă ? De ce să ne temem de creșterea prețurilor influențată de cursul de schimb, așa cum e acum ? România are nevoie de o monedă puternică. Euro va genera stabilitate economică și va atrage investiții străine în România.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor urmări respectarea indicatorilor tehnici și bugetari necesari aderării la Euro și vor trage semnale de alarmă de fiecare dată când executivul de la București riscă să deraieze de la îndeplinirea lor.

2. Lupta anticorupție trebuie să continue

Corupția rămâne o uriașă problemă pentru România. De aceea nu avem autostrăzi, de aceea ne îmbolnăvim în spitale, de aceea nu avem școli. Devine tot mai clar că după încetarea monitorizării prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), se manifestă fenomenul “ne-am văzut cu sacii în căruță”. Nu numai că DNA, DIICOT, ANI nu mai funcționează la nivelul la care au funcționat atunci când au fost create pentru aderarea la UE, ci au început să fie contraproductive în efortul anticorupție pentru că ne lovim de aplicarea selectivă a legii. Mecanismele anticorupție create la cererea UE au fost deturnate de statul securistic al lui Iohannis și Ciolacu spre aplicarea arbitrară a legii și spre abuz, adică contrar valorilor europene. România riscă să fie aruncată de Iohannis și Ciolacu în categoria Ungaria, între statele ”infractor”.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor susține în continuare instituția Procurorului Public European, prin consolidarea bugetului și resurselor tehnice și umane de care acesta dispune la nivel european. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi și-a dovedit valoarea adăugată la nivel european și contribuie la o mai mare credibilitate a UE în raport cu cetățenii.

3. Protejarea drepturilor și libertăților românilor este importantă

Atacurile la adresa democrației sunt în creștere, în timp ce atracția către autoritarism crește îngrijorător. Apărarea democrației și a libertății necesită un efort continuu. Fie că este vorba de apărarea libertăților individuale, de combaterea criminalității, de asigurarea unui tratament echitabil.

La 17 ani de la intrarea în UE, România rămâne unul dintre principalele state europene din care provine traficul de persoane către vestul Europei. Este o realitate dureroasă și rușinoasă, pe care guvernele incompetente și dezinteresate o ignoră. Pentru Alianța Dreapta Unită, aceasta este o prioritate: româncele sunt cetățeni europeni cu drepturi, inclusiv dreptul de a fi protejate de către stat față de rețelele de traficanți. Statul trebuie să iasă din pasivitate. La nivel național, se poate interveni decisiv, făcând din scăderea numărului de cazuri indicator de evaluare pentru poliție și procuratură.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor contribui la adoptarea unui cadru legal european pentru combaterea violenţei împotriva femeilor. De asemenea, europarlamentarii alianței vor susține implementarea unei legislații de tip Magnițki care să sancționeze oficiali și politicieni din alte state decât Rusia (China) care se fac vinovați de încălcări flagrante ale drepturilor omului. Uniunea Europeană trebui să aibă toleranță zero la regimurile dictatoriale.

4. Finanțarea pentru fermele de familie la nivel european

Deși agricultura din România este beneficiar net de fonduri europene și transferuri directe de la bugetul UE, modul în care guvernul român alege să implementeze aceste politici europene este contraproductiv și subminează coeziunea europeană. Guvernele României au ales metode super birocratice atât în ceea ce privește subvențiile, cât și investițiile în agricultură. APIA și AFIR trebuie reformate, iar România trebuie să se concentreze pe politici pentru fermele de familie.

Alianța Dreapta Unită va sprijini consolidarea poziției producătorilor și fermelor de familie prin încurajarea formelor de asociere economică. Vom sprijini și încuraja existența unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură (fonduri mutuale, sistem de asigurări etc) pentru a combate mai eficient eventualele situații de calamitate.

Europarlamentarii alianței vor cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală astfel încât mai mulți bani să meargă prin GAL-uri pentru a face din agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România.

5. Unirea cu Moldova în Uniunea Europeană

Regăsirea tuturor românilor în interiorul acelorași granițe a devenit, odată cu deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, un obiectiv realizabil. Românii din R. Moldova au primit, după ani de incertitudine, o perspectivă europeană clară, odată cu angajamentul ferm al aderării la valorile și principiile fundamentale europene.

Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, R. Moldova trebuie sprijinită pe toate palierele - local, național și european. Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor insista ca R. Moldova să fie evaluată de sine stătător în procesul de aderare, decuplată de Ucraina, stat care ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru aderare.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor susține creșterea sprijinului financiar pentru R. Moldova, identificând surse de finanțare suplimentare din bugetul UE. De asemenea, vor susține sporirea participării R. Moldova la programe UE precum Horizon Europe, Fiscalis, Customs, LIFE, EU4Health, Erasmus+, Erasmus Mundus și alte proiecte ce au impact direct asupra calității vieții cetățenilor.

În plus, europarlamentarii alianței Dreapta Unită susține extinderea măsurilor temporare de liberalizare a comerțului cu UE și după 2024 și extinderea acordului de transport rutier UE - Moldova pentru sprijinirea economiei Republicii Moldova.

6. O Europă prosperă cu un mediu curat

Necesitatea renunțării treptate la sursele de energie puternic poluante și tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante este o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială. Această tranziție nu mai poate fi amânată și ar trebui să se realizeze într-un ritm echilibrat, care să țină cont de specificului fiecărui stat. Investițiile în producția de energie regenerabilă sunt cheie pentru ca cetățenii români să beneficieze de energie la prețuri accesibile. Concomitent, este necesar să facem tranziția energetică ținând cont de resursele energetice naționale, incluzând capacități de producție în bandă - nuclearul și gazul natural, combustibil verde de tranziție.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor cere Comisiei Europene o abordare echilibrată în această privință care să asigure un ritm sustenabil și eficient al tranziției, care să nu afecteze dezvoltarea economică și să nu pună o presiune nesustenabilă pe guverne și economiile europene. Reducerea dependenței de surse de energie poluante trebuie să se facă în paralel cu stimularea cercetării și inovării în domeniul surselor regenerabile și cu crearea de noi locuri de muncă și oportunități economice.

În plus, alianța Dreapta Unită va susține, la nivel european, transformarea Agenției Europene pentru Mediu (AEM) într-o autoritate pe deplin operațională la nivelul UE care să poată asista guvernele statelor membre în implementarea proiectelor și politicilor de mediu și care să urmărească respectarea uniformă a unor standarde în domeniu.

7. Contribuția României la reforma UE

Uniunea Europeană trebuie să devină mai eficientă și mai coerentă în luarea deciziilor. România, a șasea țară ca mărime din UE din punct de vedere al populației, trebuie să-și asume un rol mult mai important în acest proces de reformă al UE.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor milita pentru o reformă a funcționării instituțiilor europene, inclusiv a Comisiei. Avem nevoie de mai multă transparență, de o cheltuire mai eficientă a banilor europeni la Bruxelles și de mult mai puțină birocrație în funcționarea instituțiilor europene pentru a crește încrederea cetățenilor europeni în UE.

Europarlamentarii alianței vor milita pentru mai multe poziții de prim rang în UE ocupate de reprezentanți din Europa de Est și în special din România. Avem, în continuare, un deficit de profesioniști din est care ocupă funcții cheie în administrație de nivelul 1 sau 2 în UE, ceea ce, de asemenea, nu ajută la creșterea încrederii cetățenilor în UE.

8. Armatele europene, mai bine integrate în NATO

Apărarea este un domeniu în care suveranitatea națională rămâne definitorie pentru statele membre UE. Contextul geopolitic, sfârșitul perioadei de pace în Europa odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, trebuie să primească un răspuns coordonat din partea statelor UE. Războiul este o realitate palpabilă la granițele UE, iar Rusia dorește să o aducă în casele noastre.

În interiorul NATO, statele membre UE, împreună cu statele membre UE dar care nu sunt parte NATO, trebuie să gândească un sistem de cooperare și coordonare care să întărească capacitatea europeană de apărare. De asemenea, pentru statele UE este mai eficient și util să realizeze anumite cheltuieli la nivel european şi să punem în comun anumite resurse, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea industriei de apărare la nivelul cerințelor impuse de realitățile strategice și militare actuale.

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită vor milita pentru o strategie de cooperare și pregătire militară comună, de cooperare în privința achizițiilor și producției, în interiorul NATO, dar și la nivel european, cu participarea statelor nemembre NATO. La nivel național, alianța D.U. va urmări ca investițiile în apărare și în dotarea armatei române să urmărească și să respecte cerințele și standardele NATO.

Puteți citi programul integral al alianței Dreapta Unită aici - http://tinyurl.com/3s323uhh

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soțul său urmează să fie eliberat peste o zi și a luat decizia: ”Are și un diagnostic psihiatric, mi-e frică”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premieră: Cum vom putea urmări în timp real centralizarea voturilor și rezultatele provizorii, parțiale și finale

Au fost anunțate rezultatele finale la alegerile din Georgia. Președinta țării acuză fraudă după o „metodologie rusească”

Partidul aflat la guvernare în Georgia atacă delegația europeană sosită la Tbilisi: „Paraziți” care „propagă minciuni”

Președinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare: „Guvernul a capturat toate instituțiile statului”

Partenerii noștri