Live

Nimic ȘOCANT: Bătălia pentru vaccinare se duce LIVE, chiar ACUM, pe rețelele de socializare. Dialogul pozitiv este poate primul vaccin

George Tuță Data publicării:
George Tuță, deputat PNL

Părerea cvasi-unanim acceptată este că pandemia va fi învinsă atunci când 70% din populația unui spațiu geografic semnificativ se va vaccina împotriva covid-19. De atunci încolo, un model matematic nu foarte sofisticat spune că omenirea poate răsufla ușurată și își poate vedea liniștită de ale ei. Ceea ce, după caz, poate însemna vacanțe, shopping, pisici, sărăcie, dușmani, pescuit sau AstăziEsteDespreTine.

Problema este că deși oamenii tânjesc după viața de dinainte, mulți nu cred că vaccinul este soluția.

Dacă ne-am fi pus problema vaccinării în martie-aprilie, probabil am fi avut o rată de acceptare uriașă. Convoiul de camioane militare italiene transportând aparent sicrie în toiul nopții este unul din clipurile care au dat fiori multor români la vremea respectivă. Amenințarea părea una reală, atroce și implacabilă, iar finalul fericit nu se întrevedea. Gropile săpate cu excavatorul în Brazilia, bătrânii neputincioși din Suedia, toate aceste imagini se rostogoleau pe Facebook fără încetare. Când s-o termina? Apostolii apocalipsei de pe Facebook ne-au întreținut fidel toate spaimele și ne-au repetat răstit că doar o minune ne poate salva.

Suntem azi la doar opt luni de la momentul în care Europa se simțea în pericol iminent.

Procentul de 70% nu mai pare atât de ușor de atins. Cu atât mai mult cu cât printre necredincioșii ARN-ului mesager se regăsesc conform sondajelor inclusiv conaționali educați, rezonabili, atenți la detalii și cu respect pentru știință. Profesori sau pe alocuri chiar și medici.

Din păcate, în societățile democratice în care încrederea în autorități s-a șubrezit constant, apelul la rațiune nu mai este atât de eficace. Pentru categorii largi de români, viralele fantasmagorice rostogolite pe rețelele sociale devin mai credibile decât vocile autorităților cu sau fără uniformă. Acești români, cu toate defectele lor, trebuie însă incluși în toate strategiile de atragere la vaccinare. Faptul că au "domiciliul" pe rețele sociale nu trebuie să ne descurajeze, ci dimpotrivă. Știm exact unde trebuie să mergem ca să îi găsim.

În 2021, mediul virtual de tip wild west pare a deveni din ce în ce mai mult o agora în care se dezbat cele mai importante subiecte ale societății. Avem de ales între a rămâne capricioși și ignoranți și a asculta și înțelege inclusiv stridențele care nu ne convin.

Iar autoritățile trebuie să fie acum extrem de inovative ca să deslușească tonul corect pentru fiecare cetățean român.

Contagiunea dialogului pozitiv este poate primul vaccin necesar.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primăria Sectorului 1 din Capitală acordă 2 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Valabilitatea permisului de armă va fi prelungită pentru o perioadă de cinci ani. Care sunt condițiile

Alegeri prezidențiale 2024. Alți doi lideri liberali cer demisia conducerii, după eșecul lui Ciucă. Burduja: „Totul a fost greșit”

Deputat PNL implicat într-un accident grav, în Alba. Parlamentarul și soția lui au ajuns la spital

Partenerii noștri