Live

Morning Glory, Morning Glory, Pe roboți nu-i trec fiorii?

George Tuță Data actualizării: Data publicării:
Deputatul PNL George Tuță

În zilele care au trecut am fost și eu spectator la unul dintre episoadele inerente ale emisiunii de succes “Cum se adoptă tehnologiile?” Mă refer desigur la dezbaterea națională cu privire la dispariția caselor de marcat tradiționale.

Momentul a fost încărcat de emoție fără direcție precisă, așa cum se întâmplă de obicei în disputele incandescente de pe Facebook. Ba că era mai bine înainte, că reumatism, că ochelari, ba că ar trebui să se ieftinească totul, ba că în câțiva ani o să ajungă și clienții să fie înlocuiți de aparate. Vrem punguță și n-avem cui să cerem.

Revolta suveranistă împotriva caselor de marcat automate este ilustrativă pentru pierderea unei zone de confort asociate de obicei cu prefacerile generate de automatizare. Vestea bună este că inevitabil oamenii vor intra într-o altă zonă de confort, așa cum s-a mai întâmplat. Până la urmă tractoarele nu au omorât agricultura, strungurile nu au desființat fierăria, dispariția hamalilor nu a pustiit porturile. Nostalgicii pot să rememoreze și eventual să reîncerce spre exemplu procedurile specifice din epoca de dinainte de pamperși. Bună schimbarea, nu-i așa?

Fiecare transformare a schimbat însă modul nostru de raportare la lume. Și asta, recunosc, poate fi o întreprindere complicată întrucât presupune o adaptare personală.

Am însă convingerea că toți cei care au devenit peste noapte experți în virusologie, rețele 5G, manipulare genetică și cutremure provocate vor reuși să dezlege și misterele unui banal cod de bare.

Vestea nici bună, nici rea este că niciodată societatea nu s-a adaptat la indivizi, ci a fost de fiecare dată fix invers, cu efecte benefice pentru toată lumea.

Exemplul paradoxal este că azi, cu tot mai multe soluții de automatizare pe piață, există un surplus uriaș de locuri de muncă pentru care nu există cerere. Carevasăzică, nu e vreun pericol iminent să ne concedieze mașinăriile.

Carevasăzică doi, dacă stăm să ne gândim, roboții, fără să aibă habar, creează noi ocupații și locuri de muncă pentru oameni. Cum trăim momentul și cum ne adaptăm la automatizare vor fi lucruri la care trebuie să ne gândim toți într-un mod constructiv. În Comisia pentru automatizare și viitorul muncii (https://madesmarter.ro ) o facem deja și încercăm să adresăm întrebările corecte care să nască răspunsuri așteptate.

Nimic nu se întâmplă automat, fără preaviz și fără timp de conversie, nici măcar automatizarea. Că așa e viața. Și conversații în societate vor mai fi, că așa sunt oamenii. Dar rămâne în dreptul nostru să avem înțelepciunea, deschiderea și viziunea de a înțelege că au în viață au loc mereu transformări care nu pot fi scoase din priză. C-așa sunt roboții.

#HaiSăFacemTreabă

Detalii despre o dezbatere pe această temă AICI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

China a realizat 158 ​​km de autostradă folosind doar mașini autonome, roboți și drone

Designul robotaxiului Tesla, criticat în industrie. „Când te gândeşti la un taxi, e ceva care poate transporta mai mult de 2 persoane”

Destinatar greșit. Cutii de banane cu cocaină au ajuns la mai multe supermarketuri din Germania

Partenerii noștri