Live

Grija puterii pentru copii valorează mai puțin de 4 lei pe lună

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:

După ce au înnebunit poporul cu lupta lor împotriva „statului paralel”, cu multinaționalele hrăpărețe și oamenii plătiți de Soros, social-democrații au deschis un nou câmp de bătălie: serviciile secrete vs. copii. Evident, ei sunt de partea celor din urmă, copleșiți brusc de grija că săracii copii nu primesc suficientă vitamina D. De parcă proiectul de buget ar fi fost încropit - că întocmit nu putem spune, după cât de anevoios decurge procesul - nu de Guvernul lor, ci de cel al „statului paralel”, așa că vin ei acum, în postură de cavaleri pe cai albi, să-i salveze pe bieții copii. Și de parcă, dacă tot îi chinuie grija pentru copii, i-ar fi împiedicat cineva să ia măsurile necesare pentru ca aceștia să fie mai sănătoși, mai educați, mai bine hrăniți și îmbrăcați, adică să o ducă mai bine. Apropo, pentru cine a uitat sau nu a știut niciodată, alocația pentru copii a rămas încremenită la 84 de lei din iunie 2015.

„Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la sănătate pentru niște programe care sunt vitale pentru România, în special pentru milioanele de copii din România. Eu cred că orice program de alocare gratuită de vitamina D, o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot program de siguranță națională, o suplimentare a programului pentru diabetici – toate aceste elemente vor fi prezentate în zilele următoare în detaliu. Este tot un program de importanță națională și de siguranță națională, pentru că eu cred că sănătatea românilor și în special sănătatea copiilor români este tot o problemă de siguranță națională, așa cum este și securitatea alimentară. (...) Eu i-am rugat să studieze posibilitatea ca în Guvern să poată modifica aceste sume. Dacă ajung la concluzia că nu pot modifica aceste sume pentru că este avizul CSAT, va fi amendament în Parlament”, spunea Liviu Dragnea poporului, duminica trecută, în prima conferință de presă susținută după vacanța de o aproape o lună. Șeful PSD a uitat, însă, să explice pe care „ei” i-a rugat să modifice proiectul de buget în condițiile în care tot el, cu o săptămână înainte, avea grijă să-i asigure pe români că lucrează la definitivarea proiectului, „cu cifrele pe masă”, și că „viitorul arată bine”.

Declarația lui Liviu Dragnea ar fi putut fi considerată un simplu artificiu retoric dacă, ulterior, nu s-ar fi înmulțit dinspre PSD mesajele menite să întărească ideea că ne-am afla în fața unei probeleme reale și că, spre norocul nostru, se gândește PSD la toate.

„Mai mulți bani pentru sănătatea copiilor, mai puțini pentru practicile nesănătoase ale serviciilor. Decizia politică de ieri a PSD a fost de a pune copiii și sănătatea înaintea serviciilor secrete, care în ultimii ani s-au ocupat mai mult de protocoalele secrete ilegale decât de apărarea securității naționale”, a fost mesajul transmis de social-democrați pe pagina de Facebook a partidului. „Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţia României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienţă”, a ieșit la rampă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Apoi, marți seara, tușele au fost îngroșate și de ministrul de Interne, Carmen Dan: „Dacă în calitate de cetăţean aş fi întrebată ce-mi doresc mai mult, un buget mai mare pentru un serviciu de securitate, un serviciu de informaţii, sau un program de ajutorare şi de tratament pentru copii sau pentru persoane cu nevoi, vă spun categoric că aş spune că-mi doresc acel program”.

Și, uite așa, diversiunea e gata: serviciile, alea rele, care s-au ocupat de ascultarea a milioane de români (după cum am aflat tot grație eforturilor lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu), fură de la gura copiilor banii care i-ar ajuta să fie sănătoși. Îi fură, evident, avându-l complice pe președintele Klaus Iohannis (indiciul se găsește în referirea la CSAT și în afirmația „în decembrie, cred, avizul de la CSAT nu s-a dat decât pe anumite sume”).

Cât de jusitificate sunt sau nu bugetele serviciilor secrete, pe ce se cheltuie banii și de ce „sunt 15 ani de când bugetele Serviciilor cresc, cresc, cresc”, după cum spune Călin Popescu Tăriceanu - omițând că vreo patru ani din cei 15 invocați a aprobat și el, ca premier, majorări de bugete pentru servicii -, este o temă de discuție serioasă, care ar merita, poate, la un moment dat, atenția cuvenită. Și nu doar din partea politicienilor demagogi, ci din partea unor specialiști. Pentru moment, însă, să ne oprim un pic asupra „salvării” copiilor invocată de Liviu Dragnea și oamenii săi.

Alocația pentru copii, în fabuloasa sumă de 84 de lei, este înghețată la acest nivel din iunie 2015. Atunci, în vremea Guvernului Ponta, s-a reușit dublarea ei la propunerea PNL și cu parlamentarii social-democrați votând „împotrivă”.

Deși au trecut aproape patru ani de la momentul majorării alocației, din care ultimii doi ani, de guvernare PSD-ALDE, au făcut ca România să devină „tigrul Europei” în materie de creștere economică și să „devasteze” state precum Franța și Germania, copiii continuă să primească 84 de lei pe lună. În septembrie 2017, Coaliția PSD-ALDE a refuzat majorarea alocației lunare la 200 de lei, pe motiv că inițiatorii proiectului nu au precizat sursele financiare necesare. Apoi, acum trei zile, PSD și ALDE au refuzat alte două propuneri legislative de majorare a alocației: una prevedea ca alocația plătită între 2 ani și 18 ani să ajungă la 150 de lei, cealaltă se referea la o biată indexare a alocației cu rata medie a inflației.

Dacă sunteți curioși de ce a refuzat Guvernul să mai dea câțiva lei copiiilor - circa 4 lei/lună, mai exact, ar fi fost o indexare cu 5%, pe anul 2018 - să ne uităm pe punctul de vedere emis de Executiv. Acesta încearcă să convingă că nu este necesară indexarea prin lege a alocațiilor pe de o parte pentru că au fost și ani când inflația a fost negativă (culmea, dau ca exemplu anul guvernării tehnocrate, când rata inflației a fost de -0,5%), pe de altă parte pentru că, pe hârtiile lor, aranjate ca să iasă cifrele bine, se prognozează o inflație în scădere (de la 2,8% în 2019 la 2,4% în 2022). Cât privește cealaltă propunere, de majorare a alocației la 150 de lei, citiți ce zice Guvernul PSD-ALDE: „Se recomandă prudență în elaborarea de acte normative care pot conduce la majorarea cheltuielilor bugetare cu risc semnificativ de depășire a limitei de 3% din PIB stabilite pentru deficitul bugetar și de declanșare a procedurii de deficit excesiv împotriva României”.

Înainte de a vă umfla râsul-plânsul și a acuza Guvernul că nu tratează cu maximă seriozitate problema drepturilor cetățenilor români, poate vreți să aruncați însă o privire pe un alt punct de vedere al Excutivului, emis la proiectul de lege care propunea abrogarea pensiilor speciale: „o inițiativă care induce ideea unei lipse de consecvență a legiuitorului”, „sunt afectate atât drepturile prevăzute la art. 47 din Constituție, dreptul la pensie și la un nivel de trai decent, cât și dreptul constituțional la ocrotirea proprietății”, „pensia este un beneficiu prevăzut de lege pentru unele categorii profesionale (...), a căror activitate reprezintă un interes deosebit pentru societate”, etc.

Și dacă sunteți cumva curioși și de cifre, aflați că indexarea alocațiilor cu inflația ar fi costat bugetul de stat 105,5 milioane lei în 2019, iar majorarea la 150 de lei ar fi însemnat 2,9 miliarde lei (0,31% din PIB). Pentru reper, cheltuielile cu dobânzile plătite de stat au reprezentat anul trecut 1,4% din PIB (după ce au crescut cu 27,8% față de anul 2017). Despre ritmul alert în care s-au umflat cheltuielile cu salariile bugetarilor și cu pensiile nici nu mai are rost să vorbim, dar merită spus că se estimează că vor depăși 20% din PIB în anul 2019.

Și tot de curiozitate, știți ce spunea prin 2017 Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, care aspiră să se ocupe de Dezvoltarea țării? „Noi avem în Programul de guvernare altă strategie (față de alocațiile pentru copii - n.r.). Lucrăm, la ora actuală, la un proiect de lege (...) Dacă vă uitați în Programul de guvernare, o să înțelegeți despre ce este vorba. Ne axăm mai mult pe creșteri pentru cei care sunt, într-adevăr, săraci și care au nevoie. Pe de altă parte, ne axăm pe un sistem de deduceri pentru cei care contribuie. Pentru că aveți un copil, de exemplu, puteți să vă deduceți 1.600 de lei, o sumă pe care altfel ați datora-o statului. Apoi sunt lecțiile de balet, meditațiile școlare pe care iarăși puteți să le deduceți, cu condiția, bineînțeles, să veniți cu factură”, declara Vasilescu.

S-a văzut ce „altă strategie” are cu adevărat Guvernul PSD-ALDE când a creat ceea ce unii analiști au catalogat drept noul Caritas...

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Surse: Iohannis va convoca în acest weekend partidele la consultări. Liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi negocieri

Partenerii noștri