Live

CTP despre Cumpănașu: Știe ce face, e un prădător media. Îngrijorător este numărul elevilor care îl urmăresc

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu. Foto: Captură Digi24

Cristian Tudor Popescu a vorbit cu jurnalistul Digi24 Adrian Cojocaru despre discuțiile scandaloase dintre Alexandru Cumpănașu și mai mulți elevi, pe Tik Tok. Gazetarul spune că fostul candidat la președinție „știe ce face” pentru că este „un prădător media”. CTP atrage însă atenția și este de părere că ceea ce face Cumpănașu în unele discuții se poate numi „instigare la abandon școlar”. Singura soluție de evitare a unor viitoare astfel de situații – consideră Cristian Tudor Popescu - „este discuția la scenă deschisă” între profesori și elevi părinți, într-o materie dedicată internetului, lucru ce lipsește acum din programa școlară.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: Este corect să vorbim despre „fenomenul Alexandru Cumpănașu” pe Tik Tok? Un om care, în câteva luni, a strâns 520.000 de aprecieri ale elevilor care îl urmăresc, și vreo 20 de milioane de like-uri la postările pe care le face. În unele zile, zeci de postări, dar a ajuns într-o zi să aibă peste o sută de clipuri urcate pe contul său de Tik Tok.

Cristian Tudor Popescu: Dacă îl vom numi cum spuneți - „fenomenul Cumpănașu”, nu vom face decât să adăugăm la vizualizările, la aprecierile și postările pe care le-ați menționat, este ce vrea acest personaj.

Omul acesta nu este nebun. Știe clar ce face, este un prădător media.

A supt cât a putut din omorârea celor două fete de la Caracal, și când s-a terminat acolo zăcământul, pentru că așa cum se întâmplă în media, cazul „s-a fumat” - cum se spune –, a trecut să-și înfigă acum trompa în alți adolescenți. Aceștia, în viață.

Ce face? Exploatează cu cinism slăbiciunile reale ale sistemului de învățământ din România. Există destui profesori care nu au nicio legătură umană cu elevii care sunt plictisiți, care chiar își disprețuiesc elevii, și îi lasă pe aceștia într-o stare de dezorientare, de lipsă de repere.

CTP: Îngrijorător este numărul elevilor care îl urmăresc

Îngrijorător este numărul elevilor care îl urmăresc. Aș identifica trei categorii în acești 520.000.

Am văzut unele dintre astfel de discuții, mă rog, schimburi verbale între individul în cauză și elevi, și din păcate trebuie să spun că acei elevi, acele eleve sunt deja pierdute pentru educație. Nu le mai corupe, nu le mai pervertește Cumpănașu. Nu! Sunt deja într-o stare deplorabilă din punctul acesta de vedere. Cum au ajuns așa, nu știm cât este vina părinților, cât este vina școlii...

O altă categorie să știți că sunt și elevii care intră ca să facă bășcălie de personajul respectiv. Nu îl iau în serios, fac pur și simplu mișto de el.

Și sunt o a treia categorie – și aceasta este îngrijorătoare -, sunt elevii dezorientați, elevii lipsiți de repere, care, mulți dintre ei, nu au legături – chimie, legături psihoafective - atât cu profesorii, cât și cu părinții. Acești elevi sunt o pradă pentru individul în cauză.

Am auzit, de asemenea, am văzut sugestii și din partea unor politicieni să se interzică Tik Tok, această rețea. Nu, așa ceva nu se poate face, nici nu voi fi de acord cu așa ceva, vreodată. Și nu se poate interzice accesul – în societatea contemporană – la media al elevilor, chiar accesul copiilor.

CTP: „Alexandru Cumpănașu incită la abandon școlar”

Alexandru Cumpănașu incită la abandon școlar. Este o infracțiune clară! Incită la abandon școlar - „Nu vă faceți temele”, „nu mai ascultați ce vă spune profesorul”, prin urmare, polițiștii au început verificările.

Foarte bine, asta trebuie făcut, nu interzicerea Tik Tok-ului, ci verificarea acestor clipuri pe care le face insul în cauză și, dacă se va constata încălcarea legii, să se procedeze în consecință.

Nu toți elevii care intră pe contul acestui ins sunt vulnerabili, dar mulți, probabil, își vor schimba comportamentul în rău, în momentul în care se vor întoarce la școală. Pentru că astfel de ziceri ca ale domnului Cumpănașu, la vârsta asta sunt luate de bune, cu ușurință.

Aș fi curios... Se discută cazul acesta de către elevi și profesori în mod deschis la școală? E un caz. Dacă sunt 500.000 de urmăritori, este un caz. Se discută? „Măi, copii, cum e cu individul ăla de pe net? Hai să vedem, ce spune el, care este realitatea”...

Lucrul cel mai important, și care într-un fel marchează ruptura școlii românești față de viață, este inexistența unui curs, unei discipline la școală, încă din clasa a V-a, dacă nu mai jos, în legătură cu internetul.

CTP: Singura soluție este discuția la scenă deschisă, analizarea împreună cu elevii

Internetul nu există în cursurile de la școală. În legătură cu pericolele de pe internet. Peste ce poți să dai acolo, peste ce monștri poți să dai, și ce consecințe poate avea contactul cu astfel de zone radioactive de-a dreptul, de pe internet. Există destule, mult mai grave decât ce face acest individ. Asta mi se pare uluitor – faptul că nu se ajustează, nu se updatează – ca să folosesc un englezism – programa școlară vieții reale.

Nu poți să interzici net-ul, nu poți să interzici accesul copiilor la net. Ei trebuie să știe, să li se spună la școală. Să se pună pe un calculator, în clasă, să se intre pe contul lui Cumpănașu. Toți elevii, cu profesorul de față... „Hai să vedem, ce spune individul”.

Să se intre pe un alt cont, chiar conturi groaznice, sunt unele de Dark Net, pe care tot ajung elevii. Dacă ne facem că nu există... În momentul de față, ideea este că net-ul nu există. Nici pentru școală, nici pentru părinți. Părinții încearcă să-i oprească pe fiii și fiicele lor. Încearcă să le blocheze calculatorul, să le blocheze accesul... Nu vor putea, n-au cum! Tot vor ajunge.

Și atunci, singura soluție este discuția la scenă deschisă, analizarea împreună cu elevii, a-i considera pe elevi suficient de maturi, chiar la vârsta începutului de gimnaziu, să-i consideri suficient de maturi și să discuți în mod real, atât profesorii, cât și părinții, ce se întâmplă pe internet.

Asta este singura cale. Altfel, vor apărea mereu astfel de indivizi care, odată ce ratează cu președinția, acum se năpustesc asupra elevilor în căutare de voturi, în căutare de accesări, de vizualizări...

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când începe școala după vacanța de iarnă. Elevii se pregătesc pentru al treilea modul de cursuri

Controverse privind facturile publicate de Ciolacu. BoardingPass: E puţin probabil să fi fost emise în 2022, când au avut loc zborurile

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Orașul în care polițiștii locali merg să-i caute acasă pe elevii chiulangii, să vadă de ce nu merg la școală

Partenerii noștri