Live

O mare cotitură. Ce urmează după CEx-ul PSD

Laurențiu Mihu Data actualizării: Data publicării:

Dragnea încă şi mai slăbit, Firea în sfârşit zdruncinată, răni în partid ce vor rămâne deschise, o guvernare care, odată cu declanşarea la acest nivel a ostilităţilor, va fi tot mai uşor de perceput ca profund incompatibilă cu interesul național. Până la urmă, rezultatul CEx-ului se pregăteşte să lase urme adânci. 

Argumentele în acest sens nu sunt puţine, dar dintre ele unul se detaşează clar: pentru prima oară în cele trei decenii de existenţă post-decembristă a PSD, mişcările tectonice din partid au fost de adâncime.

Tensiunile acumulate şi duşmăniile coagulate pe fondul lor nu au mai afectat doar scoarţa, ci s-au împrăştiat în straturile adânci ale PSD, în condiţiile în care în siajul nemulţumirilor exprimate au fost atrase organizaţii din teritoriu, grupuscule de aleşi din marele grup parlamentar al social-democraţilor şi - important de reţinut! - în condiţiile în care problemele de fond ale guvernării PSD au fost aşternute pe hârtie şi diseminate astfel încât ele să aibă impact nu doar printre vârfurile partidului, ci şi la talpa lui.

De altfel, pentru a sesiza semnificaţiile multiple şi consistente ale scrisorii anti-Dragnea, merită trecute în revistă câteva dintre punctele ei esenţiale. Citez:

*PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc

*Modul în care au fost desemnați cei trei candidați la funcția de Prim-Ministru și membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid și a generat neîncredere în rândul alegătorilor

*Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupția, schimbările din Justiție, „Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic și social.

*Se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol

*Adoptarea prin ordonanță de urgență a unor măsuri de amnistie și grațiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă și cu pierderea guvernării de către PSD

*Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale

*Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepției că sunt atacate instituțiile statului de drept și Justiția

*Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului

*Conducerea discreționară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Național, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desființarea de facto a Consiliului Național și a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice și parlamentare.

Ce vedem, aşadar, mai sus?

Nimic altceva decât o înşiruire de realităţi obiective asupra cărora până acum mai atrăseseră atenţia doar opoziţia, presa nealiniată puterii şi partenerii strategici ai României, dar care, odată expuse în acea scrisoare, se poate spune că au căpătat o valoare de adevăr universală.

Fiind recunoscute ca atare de câţiva dintre cei mai influenţi lideri ai social-democraţilor şi asumate, în rând cu ei, de filialele pe care aceştia le conduc, realităţile "demascate" de scrisoarea anti-Dragnea nu mai pot fi şterse foarte uşor din arhiva şi memoria membrilor PSD. Documentul rămâne şi nici forma, nici conţinutul nu mai pot fi alterate.

E adevărat că Liviu Dragnea a reuşit, pe ultima sută de metri, să mai domolească din entuziasmul unora dintre cei iniţial aflaţi în prima linie a contestării lui, ca şi a unora dintre cei care au preferat să pună doar discret umărul la puci, dar resursele pe care liderul PSD le mai poate accesa pe viitor se diminuează pe zi ce trece.

Cu alte cuvinte, viitoarele confruntări violente îl vor găsi pe Dragnea mai vulnerabil decât cea din care tocmai a reuşit să iasă şifonat, chiar dacă nu definitiv în genunchi, căci unele funcţii din aparatul de stat pe care le-a traficat acum au fost promise deja de prea multe ori, iar banii de la buget sunt tot mai puţini.

Nu în ultimul rând, marjele sale de manevră în acest sens, al utilizării resurselor publice în scupuri personal-politice, s-ar putea reduce şi mai mult de azi înainte, dacă, de exemplu, procurorii au urmărit cu atenţie dinamica CEx-ului, căci m-aş mira ca Dragnea să fi găsit modalităţi 100% legale pentru a-şi păstra alături vechii aliaţi şi a-i cumpăra pe unii dintre noii săi duşmani.

Falia care brăzdează partidul e azi o certitudine, iar probabilitatea ridicată de a se accentua în perioada următoare e cu atât mai evidentă cu cât suntem dispuşi să facem un pas înapoi ca să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă. De exemplu, din perspectiva dosarului "10 august"... 

Aspectele de o gravitate extremă pe care le-au descoperit procurorii militari şi care însoţesc actele de punere sub acuzare a şefilor Jandarmeriei confirmă nu doar ceea ce bănuiam deja cu toţii, dar în acelaşi timp potenţează şi unul din reproşurile directe aduse lui Liviu Dragnea în scrisoarea lansată de contestatarii săi din partid: "Conducerea discreționară a partidului".

Care "conducere discreţionară a partidului" se poate uşor traduce în conducerea discreţionară a instituţiilor statului, prin numirea discreţionară a unor persoane obediente în ministere şi entităţile subordonate. De altfel, această garnitură de acuzaţii la adresa lui Dragnea a fost formulată de gruparea Firea-Stănescu-Ţuţuianu în declaraţiile publice complementare scrisorii care a făcut valuri.

Existau deja suficiente motive să ne întrebăm dacă nu cumva se poate vorbi chiar de un anumit grad de implicare a liderului PSD în şirul de decizii care au stat la baza acţiunii jandarmilor din seara şi noaptea de 10 august. Iar procurorii vor trebui să lămurească şi acest aspect. Dacă vă veţi întreba ce legătură au CEx-ul şi atmosfera care l-a precedat cu suspiciunile privind un eventual rol al lui Dragnea în înăbuşirea protestului din Piaţa Victoriei, ei bine, aici răspunsul l-a dat Gabriela Firea. 

"Am ajuns să fim mai rău ca pe timpul lui Ceauşescu. Ne sunt telefoanele urmărite, ascultate, monitorizate, sunt maşini după noi", spunea zilele trecute primăriţa Capitalei.

Care "noi"? "Noi, aceşti oameni, dorim mai binele partidului, mai binele guvernării şi mai bine pentru ţară şi nu va mai fi influenţată de o singură persoană". Sau: "Şi colegii mei semnatari ai acestui document mi-au spus că au simţit că sunt filaţi, că sunt monitorizaţi şi au ajuns să trăiască pur şi simplu cu spaima că nu mai suntem în libertate".

E adevărat că Firea n-a pronunţat numele lui Dragnea, dar a procedat astfel încât nici măcar să nu mai fie nevoie.

E adevărat, pe de altă parte, că cu două săptămâni mai înainte Firea pronunţase totuşi un nume, pe cel al protejatei lui Dragnea din fruntea MAI, ministrul Carmen Dan: "Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan - care a scos din dosar xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat, adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat - şi nu vrea să renunţe la domnia sa, încât clar că acum e o breşă pur şi simplu între noi".

Ce înseamnă asta?

Ei bine, faptul că, de la un nivel foarte înalt din PSD, membrilor simpli de partid, liderilor locali, celor de la centru, ca şi opiniei publice în general, li s-a transmis mesajul că Liviu Dragnea, dincolo de apucături de politruc, mai are şi certe obiceiuri de a utiliza aparatul coercitiv al statului împotriva adversarilor săi şi, prin extensie, poate chiar împotriva oricărui alt cetăţean pe care ajunge să-l perceapă drept adversar.

Declaraţiile, scrisoarea, confirmările pe care acestea le conţin, toate, dar toate vor rezista CEx-ului de azi. Chiar dacă ar dori la un moment dat să revină asupra lor - fie pentru a mai drege tonul, fie pentru a mai dilua ideile - nici Firea, nici Stănescu ori Ţuţuianu nu vor mai putea modifica realitatea pe care au zugrăvit-o în pregătirea asaltului la Dragnea.

Mai mult ca oricând, orice împăcare pe fond a taberelor din PSD e sortită eşecului. În afara unor palide pauze de regrupare şi realimentare, niciun armistiţiu nu va putea fi de durată, iar la acest lucru s-a ajuns pentru că, mai mult ca oricând până acum, bătălia din PSD s-a dus pe fond, nu doar pe formă.

Nu în ultimul rând, reţineţi acest adevăr pe care îl rosteşte scrisoarea publicată de gruparea Firea-Stănescu-Ţuţuianu, căci un adevăr care nu va mai putea fi "spălat" de niciuna dintre spălătoriile media ale PSD-Dragnea: 

"Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani".

Un adevăr de care sperie pe toată lumea, dar în acelaşi timp care poate da şi curaj oricui: de la pesedistul de rând, până la primarul, şeful de CJ şi parlamentarul care se agaţă de funcţie şi beneficile ei. 

P.S.:

În esenţă, CEx-ul PSD de vineri seamănă leit cu măcelul dintre hoții de bănci:
- La început, trag în oamenii nevinovați peste care dau în bancă 
- Apoi, trag în polițiștii sosiți la fața locului
- În final, trag unii în alții, fiecare încercând să se aleagă cu mai mulți saci și cu șefia bandei
*Unde:
- oamenii nevinovați = drepturile și libertățile românilor + bugetul și economia României
- polițiștii ajunși la fața locului = justiția, cu magistrații și legile ei
**Nu e exclus un final fericit, dar el rămâne umbrit de victimele făcute între timp

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

Ministerul de Interne: informația privind anularea plăților către angajații MAI care au lucrat pe 24 octombrie este falsă

Partenerii noștri