Live

Ce cred cu adevărat românii despre corupție și cum se potrivește cu discursul PSD-ALDE

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM_Octav Ganea

De un an și jumătate, românilor le este constant indusă, în diverse forme și pe diferite voci, concluzia că lupta anticorupție a făcut mai mult rău decât bine, atât oamenilor, cât și țării, că așa-numitul fenomen al corupției a fost creat și alimentat artificial, ca armă politică, de către acei „ei” care nu vor ca lumea să trăiască mai bine. Ei bine, românii au cu totul altă opinie. Ei cred că fenomenul corupției este în mod real larg răspândit, că el împiedică democrația să funcționeze bine și că puterea executivă nu face suficient pentru a-l combate. Datele reies dintr-un amplu barometru al International Republican Institute, în care găsim măsurat și gradul în care românii sunt mulțumiți de prestația președintelui Klaus Iohannis.

Pentru a înțelege mai bine prăpastia care se cască între ce susțin politicienii că și-ar dori românii și ce vor aceștia cu adevărat, să punem în oglindă câteva declarații recente ale liderilor PSD-ALDE și concluziile barometrului realizat de organizația americană.

- Călin Popescu Tăriceanu, mai 2018: „Ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic. Nu este un demers natural al stautului de drept, o reacţie reală a statului de drept, este o campanie organizată, la fel cum se organiza şi în anii ’50, lupta împotriva burghezo-moşierimii, împotriva chiaburilor şi aşa mai departe. (...) Am impresia că aţi rămas pe o placă de patefon la care s-a stricat cerculeţul şi care spune să continuăm lupta împotriva corupţiei”.

- Liviu Dragnea, mai 2018: „Lupta anticorupție a mers prea departe în România. (...) A fost o perioadă de mulţi ani, când de obicei cine era la putere nu era investigat. S-a trecut în cealaltă extremă, ca cei care sunt în clasa politică sa fie toţi acuzaţi, urmăriţi, cercetaţi şi trimişi în judecată”.

- Călin Popescu Tariceanu, iunie 2018: „La noi, toată lumea a fost acuzată (...). Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, adică România a devenit, cu ajutorul DNA, ţara cea mai coruptă din Europa, prin numărul de cazuri de corupţie raportate, că noi raportăm şi ăia îşi imaginează toate grozăviile”.

- Liviu Dragnea, iunie 2018: „Eu zic ar trebui să își asume toți partenerii străini această responsabilitate: că au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios. Chiar l-au susținut public, în mai multe rânduri și ar trebui să-și asume asta”.

- Călin Popescu Tăriceanu, iulie 2018: „Ne aflăm astăzi la finalul unui asediu nereușit al instituțiilor nedemocratice asupra instituțiilor rezultate din votul românilor, care a generat însă costuri masive: mii de destine frânte în urma abuzurilor, o mare neîncredere în societatea românească în legătură cu actul de justiție și o divizare a societății. Deciziile și acțiunile din următoarele săptămâni vor arăta dacă vom merge spre normalitate și pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lăsând în urmă anii de abuzuri, conflicte și divizare”.

- Liviu Dragnea, iulie 2018: „De ce de câte ori guverna PSD erau creşteri şi când guvernau ceilalţi erau scăderi economice? Pentru ca să se poată însămânţa ura pentru că ei niciodată nu vor veni să spună «vrem să trăiţi mai bine». Nu, «votaţi-ne ca să îi omorâm pe ceilalţi», acesta a fost sloganul lor acoperit, cu lupta anticorupţie, cu orice legat de justiţie, cu absolut orice să-şi acopere eficienţa şi faptul că nu vor ca lumea să trăiască mai bine”.

Direcția greșită și problemele reale. 77% dintre români consideră, potrivit barometrului menționat, că România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 19% cred că direcția este bună. Rezultă că nici măsurile economice și sociale promovate de coaliția PSD-ALDE, nici lupta declanșată împotriva așa-ziselor abuzuri din Justiție și a statului paralel nu îi mulțumesc pe români, care au o cu totul altă percepție despre ce ar trebui făcut.

Întrebați care ar fi, în viziunea lor, cea mai urgentă problemă cu care se confruntă România astăzi, 42% dintre respondenți au indicat „sărăcia/standardul de viață/pensiile/șomajul”, iar 31% au invocat „corupția”. Pe următoarele locuri s-au situat „sistemul de sănătate” (20% dintre răspunsuri) și „incompetența politicianilor” (15%).

Corupția, cauză și prioritate. 62% dintre respondenți au susținut că democrația nu funcționează bine în România, iar din aceștia 32% au identificat „corupția” ca fiind principala cauză. Locurile următoare au fost ocupate de: „incompetența politicienilor/urmărirea interesului personal” (20%), „Guvern/conducerea țării” (11%) și „necinstea și minciunile liderilor” (11%).

Referitor la dimensiunea fenomenului corupției, 93% dintre respondenți au spus că este larg răspândit.

„Ia Guvernul suficiente măsuri pentru a combate corupția?”, a fost următoarea întrebare la care cei chestionați au răspuns într-o proporție covârșitoare (86%) cu „Nu”.

Mai departe, 84%, respectiv 83% dintre persoanele chestionate au declarat că fenomenul corupției este larg răspândit în Parlament, respectiv în autoritățile centrale.

Cât despre aserțiunea „în România nu avem stat de drept”, majoritatea respondenților sunt de altă părere. Concret, 60% consideră că există stat de drept în România. Un procent apropiat (58%) consideră că un factor important pentru menținerea și/sau întărirea statului de drept este să avem „politicieni responsabili și incoruptibili”.

Nu în ultimul rând, în proporție covârșitoare cei chestionați au indicat că interesele României sunt mai bine servite dacă menținem relații strânse cu Uniunea Europeană (91%) și Statele Unite ale Americii (89%).

Prestația președintelui. La întrebarea „sunteți mulțumiți de modul în care președintele Iohannis și-a îndeplinit atribuțiile?”, 60% dintre cei chestionați au răspuns „nu”.

Cât despre problemele care sunt priorități ale șefului statului, respondenții au indicat: „lupta împotriva corupției” (48%), „consolidarea statului de drept” (44%), „transparența și buna guvernare” (34%).

Întrebați dacă ar merge la vot dacă s-ar organiza duminica următoare alegeri parlamentare, 78% dintre cei chestionați au spus „da” (52% „da, cu siguranță”, 26% „da, probabil”).

N.B. Sondajul a fost realizat în perioada 7 mai - 2 iunie 2018, pe un eșantion de 1.203 rezidenți români, marjă de eroare - 1,2-2,8%.

International Republic Institute este o organizație non-profit și non-partizană cu sediul la Washington al cărei scop este promovarea libertății și democrației în întreaga lume. Din 1993, organizația este condusă de senatorul american John McCain.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coaliția încearcă să depășească blocajul din negocieri. Ilie Bolojan: „Premierul, propus de PSD”. Deciziile luate azi-dimineață

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri