Live

Ucraina este Europa. Republica Moldova este Europa. PPE solicită statut de stat candidat pentru ambele țări

Manfred Weber Data publicării:
Foto colaj: Profimedia Images

Când tancurile rusești au trecut granița către Ucraina în 24 februarie, nu doar integritatea teritorială și independența Ucrainei au fost atacate. Principiile de bază ale Uniunii Europene au fost și ele amenințate. A fost un atac brutal, neprovocat, la adresa democrației, libertății și a statului de drept.

Vladimir Putin vrea un viitor revizionist - unde istoria poate fi rescrisă, unde există sfere de influență, unde sunt trase cortine de fier și unde libertatea și demnitatea personală reprezintă un obstacol pentru Stat. Putin vrea să se întoarcă la un trecut pe care l-am consemnat în cărțile de istorie. Un trecut în care integritatea teritorială și libertatea Europei de a alege cu cine să coopereze și cum să se integreze sunt puse sub semnul întrebării.

Un trecut la care nu ne putem întoarce. Un trecut care nu trebuie să devină viitorul Ucrainei. Europa nu poate permite acest lucru.

Ucrainenii vor să fie liberi. Liberi să voteze după cum doresc, liberi să se opună, liberi să vorbească, să scrie, să se asocieze. Liberi să-și facă vocea auzită. Ei știu pentru ce luptă. Știu ce au de pierdut. Europa știe și ea prea bine acest lucru.

Ucrainenii ne-au demonstrat un lucru foarte clar: atunci când oamenii au de ales, ei aleg democrația în locul autocrației, libertatea în detrimentul cenzurii, domnia legii în locul domniei celor puțini.

În timp ce luptă pentru valori pe care noi uneori le considerăm un lucru evident, poporul ucrainean se uită către Uniunea Europeană. Ei luptă pentru o șansă la un viitor foarte diferit de cel pe care l-a pregătit Putin. Ei luptă pentru Europa.

Același lucru trebuie să-l spunem și despre cetățenii Republicii Moldova care au primit cu brațele deschise peste jumătate de milion de refugiați ucraineni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Acționând în felul acesta, Republica Moldova și cetățenii săi au dovedit, fără îndoială, că acționează în spirit european.

Oamenii din Republica Moldova merită o perspectivă europeană la fel de mult ca oamenii din Ucraina.

Acesta este un moment important pentru noi toți. Viitorul nostru este împreună, în pace. Și trebuie să fie o pace reală, nu o pace menită doar să liniștească. Trebuie să fie pace care garantează demnitatea, libertatea și dreptatea.

Ucraina și Moldova se uită cu speranță la noi. Nu le vom refuza un viitor european. Când Ucraina și Moldova și-au depus candidaturile la UE, au făcut-o cu greutatea istoriei pe umerii lor.

Noi, Partidul Popular European, înțelegem pentru ce luptă Ucraina. Înțelegem ce motivează un fermier ucrainean să sfideze o coloană de tancuri. Înțelegem de ce profesorii s-au înrolat pentru a lupta împotriva agresorilor. Înțelegem de ce mamele cer dreptate și un viitor pentru copiii lor.

Înțelegem, de asemenea, de ce Republica Moldova și cetățenii săi își doresc o perspectivă europeană în ciuda faptului că sunt șantajați constant de Rusia din această cauză, inclusiv cu creșterea artificială a prețurilor la gaz. Înțelegem de ce Republica Moldova și cetățenii săi au primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară, în ciuda poverii financiare tot mai mari pe care gestionarea refugiaților o reprezintă pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi.

De aceea, nu trebuie să mai așteptăm. Trebuie să acordăm Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat de care au nevoie și pe care îl merită. Un parteneriat care va fi la fel de benefic pentru Ucraina și Moldova, cum este și pentru restul Europei. Știm că drumul către aderare va fi unul lung, știm că nu va fi ușor, dar știm că este posibil. Și trebuie să spunem clar că Ucraina și Republica Moldova aparțin familiei noastre europene. Nu ca membri de clasa a doua sau prin crearea unei comunități geopolitice ad-hoc, așa cum a sugerat președintele Macron, ci ca noi toți.

În aceeași ordine de idei, nu putem continua această abordare de așteptare cu privire la Balcanii de Vest. Ei merită un tratament corect. Avem nevoie de un calendar clar pentru procesul de extindere, cu obiective concrete. Extinderea UE nu este doar o chestiune de piață unică și economie, este astăzi o chestiune de securitate și valori.

Procesul de integrare europeană a transformat țările care sunt astăzi state membre ale UE. A motivat reforme pe care mulți le credeau imposibile. A creat pace și prosperitate în acele țări. A oferit mai multe oportunități și egalitate de șanse pentru milioane de europeni. La fel poate fi și în Ucraina și Republica Moldova.

Următorul Consiliu European ar trebui să adopte o poziție clară. Să nu mai pierdem timpul și să trimitem un mesaj clar lui Putin, cetățenilor noștri și lumii întregi: acesta este momentul Ucrainei. Acesta este momentul Republicii Moldova. Acesta este momentul Europei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Recean îndeamnă cetăţenii români din R. Moldova să voteze „neapărat” la alegerile prezidențiale

Oficiali americani contrazic Ucraina privind atacul cu „rachetă intercontinentală”. Ce spun aceștia

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală

Partenerii noștri