Cea mai importantă "comasare"
Într-o lume din ce în ce mai complicată, avem nevoie să fim solidari unii cu alții și să ne ținem prietenii aproape.
E ceea ce mi s-a reconfirmat în această săptămână, când m-am aflat într-o vizită oficială în Italia. Politic, avem un Parteneriat Strategic Consolidat cu Roma, din ce în ce mai solid și mai plin de rezultate. Cred că merită aduse în discuție câteva cifre. Italia este al doilea partener comercial al României. În 2023, comerțul dintre cele două țări a trecut de 20 miliarde de euro, o cifră record în istoria relațiilor noastre. Mai mult, pe piața românească sunt peste 19.000 companii cu capital italian, ceea ce înseamnă multe locuri de muncă pentru români.
Ceea ce am încercat să fac, alături de echipa guvernamentală, a fost să creăm contextul pentru ca astfel de evoluții pozitive să devină și mai substanțiale în anii următori. Relația pe care o avem cu Guvernul italian, faptul că sunt multe teme în legătură cu care avem abordări comune (de exemplu, felul în care Europa trebuie să reacționeze la agresiunea rusă din Ucraina), demonstrează că există un cadru robust pe baza căruia putem construi împreună. Am fost încântat să văd dinamismul din jurul forumului de afaceri și sunt sigur că, în câțiva anii, putem adăuga câteva miliarde bune de euro la cele deja 20 care arată cât de mult lucrăm împreună.
La fel de important, avem toate premisele pentru a colabora intens pe teme energetice, pornind de la domeniul nuclear. Proiectele concrete aduc prietenii aproape, consolidează parteneriatele și contribuie la ceea ce ne dorim cu toții: o Europă sigură și puternică, de pe urma căreia beneficiază fiecare cetățean și în care solidaritatea și comunitatea sunt valori esențiale. Le mulțumesc prietenilor și partenerilor italieni pentru încrederea și respectul pentru România!
Cu mâna pe inimă, pot spune că nimic nu m-a mișcat mai mult în această vizită decât întâlnirea cu cetățenii noștri care locuiesc în Italia. Mărturisesc că de fiecare dată când merg în Diaspora și mă întâlnesc cu românii noștri am o strângere de inimă. Să-mi pară rău pentru faptul că România nu le-a oferit suficiente oportunități? Sau să mă bucur pentru succesul lor, pentru ceea ce fac acolo unde trăiesc și pentru felul demn, bazat pe foarte multă muncă, în care reprezintă România? De aceea le-am cerut mai întâi scuze românilor cu care m-am întâlnit, pentru că în spatele situației lor avem un eșec al statului român, un eșec pe care mai întâi trebui să-l recunoaștem și înțelegem pentru ca mai apoi să-l rezolvăm.
Sunt peste un milion de români în Italia, reprezentând cea mai mare comunitate străină din această țară. Sunt peste 56,000 companii în Italia în care măcar un român sau o româncă se află printre acționari. Prin ceea ce am spus, sper ca acești oameni să înțeleagă că statul român îi respectă și le mulțumește pentru felul în care contribuie la dezvoltarea României și a relației cu Italia. Prin ceea ce facem, sperăm să-i convingem să vină mai mult acasă și să creeze oportunități în România, pentru că vom avea nevoie ca de aer în anii următori de creativitatea și spiritul lor de muncă.
Discuțiile pe care le-am avut mi-au arătat încă o dată un lucru: nu e nimic mai fals decât să creăm tensiuni între românii din țară și cei din străinătate. Suntem toți români și ne va fi bine de fiecare dată când vom fi uniți și ne vom înțelege unii pe alții. Pentru viitorul nostru, aceasta este singura "comasare" care contează.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News