Care e sectorul Capitalei cu cea mai roșie bulină?
25.000 de bucureșteni din Sectorul 1, aproximativ 10% din populație, sunt în pericol să-și piardă casele și viețile în eventualitatea unui cutremur de intensitatea celui din 1977.
Nu o spun eu, ci specialiștii care au ajuns la acest rezultat plecând de la expertiza a 600 de clădiri din Capitală. Nu vorbim și despre sutele de imobile despre care nu există niciun fel de date.
Iar cea care ar fi trebuit să se preocupe de situație, doamna Clotilde Armand, nu a făcut decât să ignore suveran toate semnalele de alarmă.
Este de notorietate că Sectorul 1 este considerat cea mai periculoasă zonă din Capitală. Având cele mai multe clădiri monument istoric și imobile de patrimoniu, un cutremur ar echivala cu un bombardament, care ar șterge o parte însemnată din istoria orașului. Distrugerile vor fi resimțite pentru zeci de ani, pentru că un cutremur care ar pune o treime din Sectorul 1 la pământ înseamnă, de fapt, blocarea din punct de vedere economic, social și administrativ a întregii Capitale. Știu, sună grav, și chiar așa este. Dar adevărul trebuie transmis cu orice risc, pentru că oamenii au nevoie să fie informați.
Pagubele pe care experții le estimează sunt circa o treime din PIB-ul României.100 de miliarde de euro, atât ne-ar costa indolența primăriței cu bulină, care, ocupată cu scandalurile fără sfârșit, a ignorat complet bomba cu ceas care ticăie în Sectorul 1.
Preferând să invoce lipsa legislației, lipsa banilor, lipsa majorității, Clotilde Armand, nu a făcut absolut nimic. Pretextele ei se prăbușesc însă fără niciun cutremur.
Legislație există. Parlamentul a trecut în 2022 Legea 212 privind reducerea riscului seismic al clădirilor. Bani există, deși din cele 300 de milioane de euro alocate prin PNRR special pentru reconsolidare, doamna Armand nu a cerut niciun leu pentru sutele de imobile din Sectorul 1 în pericol de prăbușire iminentă la primul cutremur. Cât despre majoritate... “Majoritatea suntem noi”, se laudă cu fiecare ocazie. Și cu toate astea ignoră problemele majorității.
Împreună cu experți, ingineri, consultanți și oameni din administrație, lucrăm la un plan de reconsolidare, reabilitare și restaurare a clădirilor din Sectorul 1. Este un efort extraordinar pe care echipa mea îl face ca să găsim soluții, în al doisprezecelea ceas, la o criză uriașă trecută sub tăcere de o primăriță absentă.
Sectorul 1 trebuie reclădit. Știu ce trebuie să fac, cum trebuie să fac și pe ce specialiști să îmi sprijin analiza. Și, mai ales, știu că nu este timp de pierdut. Dar pentru asta trebuie ca la 9 iunie să spunem STOP administrației șubrede a primăriței cu bulină.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News