Live

Record de coduri roșii în iunie. Un comitet pentru situații de urgență a luat măsuri pentru a preveni inundațiile după furtuni

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

La Ministerul Mediului e comitet pentru situaţii de urgenţă, după avertizările meteo de vreme rea. Până aproape de miezul nopții, 14 județe din sud-est sunt vizate de o atenționare cod galben de furtuni și vânt puternic. Sunt și alerte de inundații. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, la Digi 24, că luna iunie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor și, în același timp, a existat un record de coduri roșii emise de ANM – 43. Oficialul spune că Apele Române au golit amenajările hidrografice pentru a putea prelua cantitățile mari de precipitații.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Ne aflăm într-o situație dificilă în continuare din punct de vedere hidro-meteorologic. Avem două probleme. Pe de o parte, cantități mari de apă, pe de altă parte temperaturi foarte ridicate și secetă. Acesta este motivul pentru care ieri am convocat comitetul ministerial pentru situații de urgență. Specialiștii din ANM ne-au informat că luna iunie a rămas, așa cum anticipau, cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor noastre. Am avut un record de coduri roșii, nu mai puțin de 43 de astfel de coduri. Din acest motiv, colegii de la Apele Române au efectuat câteva pregoliri, astfel încât amenajările hidro să poată prelua cantitățile mari de precipitații. 

Am depășit cu bine ziua de ieri. Lucrările hidro din administrarea ANAR s-au comportat foarte bine. Am avut multe fenomene locale și furtuni pe arii restrânse. Rămânem în continuare vigilenți. Vestea bună este că în această dimineață colegii din Minister au actualizat atenționarea hidrologică, fiind doar cod galben pentru ziua de astăzi, pentru mai multe bazine hidrografice. 

Și ANM a emis astăzi o atenționare metereologică tot de cod galben până la ora 23:00, ceea ce înseamnă că situația este mai bună decât era ieri. 

Astăzi nu intenționez să convoc un nou comitet ministerial pentru situații de urgență, pentru că nu mai avem pericole imediate. Colegii de la Apele Române sunt vigilenți în continuare, mai ales în anumite bazine hidrografice mici, acolo unde se pot întâmpla lucruri de la o oră la alta. Dar nu necesită măsuri de intervenție speciale”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini din Texas după ce uraganul Beryl a lovit statul astăzi. Peste două milioane de locuinţe au rămas fără curent electric

Urșii de pe Transfăgărășan vor fi duși în sanctuarul de la Zărnești. Fechet: „Un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”

Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”

Fechet, despre activiștii care vor blocarea exploatării zăcămintelor de gaze din Neptun Deep: Nu reprezintă interesele statului român

Partenerii noștri