Ploi și vijelii în jumătate de țară. Bojariu: Sunt zone în care a plouat cât într-o lună. Vor mai fi fenomene extreme legate de furtuni
Furtuni și vijelii sunt așteptate astăzi în mai mult de jumătate de țară, potrivit meteorologilor. Au fost emise mai multe mesaje de vreme severă. Două coduri, unul portocaliu și unul galben, sunt valabile până la ora 23.00, apoi va intra în vigoare o nouă alertă. Climatologul Roxana Bojariu a spus la Digi24 că precipitațiile din iunie se încadrează până acum în mediile perioadei, dar că, dincolo de statistici, problema e că ploile nu sunt răspândite uniform.
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Furtuna care se îndreaptă spre România face ravagii în Croația
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Furtunile fac ravagii în țară
Toată țara este sub avertizări de caniculă
Furtună pe litoral, în plin sezon de concedii
„Suntem în grafic, numai că aceste precipitații au fost distribuite neuniform, au fost regiuni în care au căzut cantități mari într-un timp scurt, a plouat cât într-o lună. Vom mai avea fenomene extreme legate de furtuni cu cantități mari de precipitații. Este evident că aceste cantități mari într-un timp scurt și furtunile asociate sunt greu de prognozat cu mult timp înainte, de aceea e important să urmărim și acele prognoze nowcasting”, a spus Bojariu.
„Spre sfârșitul acelei luni, se pare că ne îndreptăm spre temperaturi mai ridicate, mai ales în vestul țării, și de un regim termic normal. Totuși, normal e să și plouă mult în luna iunie, iar neuniformitatea repartizării precipitațiilor e o problemă. Putem să avem cazuri locale unde să avem cantități mari de precipitații”, a adăugat ea.
„Intensitatea precipitațiilor în general a crescut pe perioade scurte de timp și va crește și în continuare din cauza schimbărilor climatice. O atmosferă mai caldă, în medie, conține mai mulți vapori de apă, care sunt generați de suprafețele mai calde ale mărilor și oceanelor lumii. Pe transporturi de umiditate specifică, acești vapori precipită sub forma unor cantități mai mari de ploaie”, a mai spus Bojariu.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News