Ninsori istorice în Spania, în timp ce în Grecia se face plajă. Climatolog: Fenomenele extreme vor continua în acest an
După ce s-a confruntat, în ultimele zile, cu cele mai puternice ninsori din istorie, Spania se pregătește pentru un val de frig fără precedent. Între timp, Grecia a avut vreme de vară, iar oamenii au mers la plajă. Climatologii spun că astfel de fenomene extreme vor continua tot anul.
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Prima ninsoare în Capitală din acest sezon. Meteorologii anunță cum va fi vremea până la finalul săptămânii viitoare
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Un român din Spania a fost rănit grav după ce s-a aruncat în fața unui taur la coridă
O familie din Spania a murit într-un incendiu provocat de o trotinetă electrică lăsată la încarcat
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
"Deocamdată, este vorba de încălzire în straturile foarte înalte, în jur de 30 kilometri de la suprafața pământului, dar până la urmă avem de-a face cu perturbațiile din Arctica, unde avem temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, ceea ce a schimbat cursul normal al circulațiilor atmosferice între frigiderul arctic și cuptorul tropical.
Acum avem de-a face cu influențe care să determine condiții de iarnă.
Avem de-a face cu circulații perturbate față de ce eram obișnuiți, circulații de iarnă care să aducă dinspre Atlantic mase mai calde.
Acum avem circulați Nord-Sud care, pe de o parte aduc aer mai rece dinspre zona arctica și duc aer mai cald în zona arctică. Față de aceste circulații, avem fie temperaturi foarte scăzute sau mai ridicate.
Este un interval interesant de studiat.
Lucrurile vor merge cu astfel de fenomene extreme în săptămânile, lunile și anul care urmează", a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.
Deszăpezirea a devenit o cursă contracronometru în Spania
Spaniolii se grăbesc să curețe străzile înainte să vină înghețul. Peste 30 de provincii sunt în alertă din cauza temperaturilor care ar putea atinge minus 15 grade Celsius, potrivit meteorologilor.
La Madrid sunt așteptate temperaturi de minus 9 grade și o bună parte a serviciilor publice rămân suspendate până miercuri. Autoritățile au cerut cetățenilor să evite deplasările cât mai mult posibil și au anunțat că echipe de salvare vor livra pe calea aerului vaccinul anti COVID-19 și alimente în zonele izolate.
Zilele trecute, furtuna de zăpadă Filomena a făcut ravagii în Spania. Cel puțin cinci oameni au murit, sute de drumuri au fost afectate, iar aeroportul din Madrid a fost închis de vineri până ieri.
Grecii au mers la plajă
În timp ce Spania s-a luptat cu o furtună de zăpadă, Grecia a avut vreme de vară. Un val de căldură a cuprins țara, cu vârfuri de 28 grade Celsius în insula Creta și 23 de grade, la Atena. La soare, în capitala elenă termometrele au arătat chiar și 31 de grade.
Oamenii au ignorat restricțiile și au mers în număr mare la plajă și în parcuri.
În mod normal, temperaturile medii pentru luna ianuarie în Grecia variază între 0 și 5 grade Celsius, cu maxime de 10 grade în regiunile de coastă, potrivit serviciului național de meteorologie.
În ultimii 50 de ani, temperaturi atât de ridicate în această perioadă a anului au mai fost înregistrate în 1987 și 2010.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News