Explicația pentru vara neobișnuită din România. Meteorolog: Aerul mai rece a rămas blocat în țara noastră
În România, am avut până acum o vară complet ieşită din comun. Nu a fost nici secetă, nici caniculă. În schimb, de la jumătatea lunii iunie şi până în prezent, nu a fost nicio săptămână fără furtuni şi inundaţii.
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Trei anotimpuri în câteva zile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Un ciclon islandez face ca temperaturile să scadă chiar și cu 15°C
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Luna trecută a fost dealtfel a doua cea mai ploioasă lună în România, din ultimii 60 de ani. Au fost nu mai puţin de 1.026 de atenţionări nowcasting cod galben de furtună, 255 atenţionări nowcasting cod portocaliu de furtună şi, atenţie!, o atenţionare nowcasting cod roşu de furtună. Şi în această lună „am beneficiat” de 547 de atenţionări cod galben de furtuni şi 146 de atenţionări cod portocaliu. Chiar la această oră e în vigoare o atenţionare cod galben de ploi abundente pentru mare parte a ţării şi una de cod portocaliu care vizează judeţele Tulcea şi Constanţa, până miercuri seară la 21:00.
Iar de la începutul verii şi până acum au fost peste 20 de avertizări de inundaţii. În acest timp, nordul Europei suferă de cald. E cea mai călduroasă vară din ultimele 6 decenii în Marea Britanie, în peninsula Scandinavă, iar Germania suferă chiar în aceste zile de caniculă.
„Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarnă a fost deosebit de blanda, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă și o luna aprilie cu temperaturi de vara. Începând cu luna mai au început și manifestările de instabilitate, într-un context european.
Ține de distribuția neobișnuită a maselor de aer. Pe de o parte o e distribuție foarte persistenă și în același timp neobișnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea țării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă și cu un foarte mare volum de vapori de apă. Toate acestea au fost asociate cu o persistența a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefirești pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puțin, acolo e o secetă accentuată.
Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală și a avut forță să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră.
Sperăm ca în zilele următoare, după ce depășim episodul de precipitații, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM. Ea îi sfătuiește totuși pe români să meargă în vacanță, dar să rămână vigilenți la avertizările meteo, chiar și atunci când sunt în străinătate.
Ce s-a întâmplat în Grecia, ce se întâmplă în nordul Europei? De ce a devenit vremea, totuși, atât de haotică, nu numai în România, ci în întreaga lume și câtă legătură are cu schimbările climatice și cu comportamentul uman, cum ar fi de pildă defrișările? Climatologul Roxana Bojariu atrage atenția, de altfel, că omul contemporan ar putea să nu mai poată ține pasul și există pericolul să nu se mai poată adapta la schimbările climei, care se petrec într-un ritm mult mai rapid decât în epocile trecute. Aflați răspunsurile la toate aceste întrebări urmărind explicațiile din materialele video de mai sus.
Citiți și: Europa, dată peste cap. Sunt 33 de grade acasă la Moş Crăciun
Vremea vacanțelor ratate în Europa. Incendiu uriaș în Grecia și furtună de zapadă în Italia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News