Efectele vijeliilor de cod portocaliu și galben în imagini. Case și străzi inundate, în Suceava vântul suflă cu 120 km pe oră
A fost cod portocaliu de inundații în Alba şi Bistriţa Năsăud și cod galben în alte 13 județe din nord-vestul țării. Apele au intrat în mai multe case și beciuri și au provocat mari pagube. În Bistrița, 26 de gospodării au fost afectate de inundații. Pompierii s-au mobilizat cu motopompe pentru a scoate apa din curțile oamenilor. Misiunea echipelor de salvare a fost îngreunată de vântul puternic. Au fost probleme și în Maramureș. În Borșa, în doar câteva ore, ploile au provocat mari pagube. Apa de pe versanți a umflat râurile. potrivit presei locale, peste 10 case au fost inundate. În Vișeu de Sus, străzile au fost acoperite de apă. Județul Suceava este sub cod portocaliu de vânt puternic, cu rafale care vor ajunge la 120 de kilometri pe oră în zonele montane înalte. Aproape tot restul țării este sub cod galben.
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Vântul puternic a provocat pagube în multe zone, unde a doborât copaci și a smuls acoperișuri. Doar în județul Hunedoara 5 autoturisme au fost avariate de crengile și țiglele căzute peste ele.
O masă de aer cald aduce temperaturi de aprilie. Vor fi 20 de grade în sud. Însă vântul va continua să sufle cu putere. În mai puțin de 3 ore va intra în vigoare o nouă alertă.
20 de grade în Lunca Dunării
Chiar dacă acum țara este sub alertă de vânt puternic, în orele următoare, aria vizată se va restrânge în zonele montane și sud-est. Vântul va mai pierde din intensitate. În zonele joase vor fi rafale de 60 km/h, dar pe crestele Carpaților Orientali se vor atinge viteze de 100 km/h până miercuri dimineață.
Va fi însă foarte cald pentru început de februarie. Temperaturile vor atinge 20 de grade în Lunca Dunării, cerul va fi senin în cea mai mare parte a țării și doar prin nord este posibil să mai apară câțiva stropi de ploaie.
În zilele următoare, vântul se va domoli. Precipitațiile vor rămâne în vest, nord și centru. Vor predomina ploile, dar trecător s-ar putea să apară și câțiva fulgi de zăpada la munte. În schimb, în sudul țării vom avea temperaturi mult prea ridicate. Se vor atinge 20 de grade.
Și nopțile vor fi foarte calde pentru ultima lună de iarnă. Vorbim despre valori cu 12 grade peste normalul perioadei. În special dimineață se va forma ceață.
În Capitală, vremea va fi însorită. Cerul va fi mai mult senin și maxima se va apropia de 20 de grade Celsius, în timp ce vântul va sufla cu viteze de până la 50 km/h.
Bistriţa-Năsăud: 26 de gospodării inundate, în urma precipitaţiilor
Mai multe căi de acces, dar şi 26 de gospodării (curţi şi beciuri) au fost inundate, luni, în localităţile Căianu Mic şi Căianu Mare, din cauza cantităţilor mari de apă sub formă de precipitaţii şi a scurgerilor de pe versanţi, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Bistriţa - Năsăud.
Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate victime sau persoane care să aibă nevoie de asistentă şi nici apeluri pe numărul unic de urgenţă 112.
Debitul apei este în creştere. O comisie mixtă formată din primarul comunei, şeful centrului operaţional judeţean şi pompieri voluntari din cadrul SVSU monitorizează situaţia operativă din teren. Efective de pompieri militari şi voluntari, cu motopompe şi accesorii specifice, sunt pregătite să intervină pentru sprijinirea populaţiei, imediat ce intervenţia este posibilă şi eficientă, precizează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu se impune evacuarea persoanelor din gospodăriile inundate.
Hunedoara: Cinci mașini avariate, şapte acoperişuri afectate
Şapte acoperişuri au fost avariate şi cinci autoturisme au suferit diverse distrugeri după ce mai mulţi arbori au căzut la pământ din cauza vântului puternic care a suflat luni în diverse zone ale judeţului Hunedoara.
Potrivit datelor centralizate în cursul serii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, în municipiul Vulcan, un acoperiş a căzut peste două autoturisme parcate pe o stradă, iar un alt acoperiş a fost purtat de vânt peste alte două maşini, aflate pe o altă stradă din localitate. Un alt copac a căzut peste un autoturism ce era staţionat în vecinătatea unui parc. Tot în municipiul Vulcan, au fost luate de vânt două acoperişuri de pe imobile situate pe străzi diferite. În municipiul Lupeni, bucăţi din acoperişul unui bloc, ce au fost dislocate de rafalele de vânt, au căzut peste acoperişul unui alt bloc din apropiere. Un alt acoperiş s-a prăbuşit peste o ţeavă de gaz din localitate. Vântul puternic a rupt un arbore pe strada Moţilor, din Deva, şi a căzut peste cablurile de curent electric. De asemenea, în localitatea Câmpu lui Neag, un brad căzut a rupt firele de curent electric.
Nu au fost semnalate localităţi fără energie electrică.
"Pentru înlăturarea efectelor negative cauzate de vântul puternic au acţionat 32 de pompieri cu 9 autospeciale. Din fericire, în urma acestor evenimente nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale", a precizat ISU Hunedoara.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News