De la furtuni la valuri de caniculă. Bogdan Antonescu: Temperatura globală crește, iar fenomenele meteo extreme vor fi mai intense
Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară și spun că temperaturile vor atinge recordurile absolute ale perioadei. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 care este cauza trecerii de la perioadele de furtuni la valurile de căldură din aceste zile și cât de intense vor fi ele în această vară.
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Un ciclon islandez face ca temperaturile să scadă chiar și cu 15°C
"Cuptoare pe roți". Canicula, un calvar pentru călătorii din Timișoara care circulă cu autobuzele și tramvaiele vechi
Toată țara este sub avertizări de caniculă
Specialist în fenomene meteo extreme, despre cel mai „negru scenariu” pentru clima din România
"În atmosferă, la altitudine de 10 – 11 km, există un curent de aer numit curent jet. Dacă ar fi perfect circular am avea o mișcare continuă de la vest către est și acest curent ar bloca aerul rece dinspre regiunea polară de aerul cald de la latitudini mai joase.
Lucrurile nu stau însă așa în atmosferă. În general pe acest curent jet apar o serie de ondulații, care înseamnă transport de aer rece dinspre Pol către regiunile mai joase și invers, dinspre sud spre nord. Asta am avut noi săptămâna trecută și avem și acum. La început am fost sub influența pătrunderii de aer rece, iar acum avem o masă de aer cald care urcă dinspre sud spre nord.
Putem trece dintr-o perioadă de instabilitate și furtuni la o perioadă cu presiune ridicată și temperaturi ridicate", a declarat Bogdan Antonescu.
El a explicat că aceste fenomene sunt o consecință a schimbărilor climatice, iar aceste efecte se văd asupra zilelor cu temperaturi ridicate.
"Legat de ondulațiile de-a lungul curentului jet nu avem o imagine clară despre ce se va întâmplă, sunt naturale în atmosferă, se repetă, dar ele nu sunt mereu perfecte.
Știm însă că temperatura medie globală crește și ne așteptăm la ce observăm zilele astea, la valuri de căldură care se vor desfășura pe mai multe zile consecutive și vor fi mai intense", a afirmat Bogdan Antonescu.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News