Cea mai călduroasă lună octombrie din istorie, în Europa. „Acestea sunt temperaturi de vară. Nu este normal”
Temperaturile care au depăşit 30 de grade Celsius în luna octombrie în Spania au constituit un prilej de bucurie pentru turişti, dar au provocat îngrijorare în rândul ecologiştilor, se arată într-o analiză realizată de AFP pentru European Data News Hub (EDNH). Mercurul a depăşit cu mult valorile normale în regiuni vaste ale Europei, din Spania până în zonele nordice, în Suedia, în ceea ce pare să fie cea mai caldă lună octombrie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteo.
După o vară marcată de valuri repetate de caniculă în mare parte a continentului, Europa se confruntă cu temperaturi excepţionale chiar şi la început de noiembrie - un semn al accelerării schimbărilor climatice.
„Putem spune deja, practic fără teamă de contradicţie, că octombrie va fi cea mai călduroasă (din Spania) după 1961”, când au început să fie înregistrate date, a declarat Ruben del Campo de la serviciul spaniol de meteorologie Aemet, citat de Agerpres.
Dacă sunt luate în considerare date extrapolate din înregistrările istorice, a adăugat el, va fi cea mai călduroasă lună octombrie din Spania din ultimul secol.
„Una, două zile (cu temperaturi) peste 30 de grade este normal” pentru Spania, a spus del Campo.
„Dar atâtea zile, nu. Acestea sunt temperaturi de vară, în timp ce deja înaintăm în toamnă”, a adăugat el.
În 28 octombrie, în staţiunea nordică San Sebastian s-a înregistrat o temperatură de 30,3 grade Celsius la 8:30 dimineaţa - cu mult peste media sezonieră.
Pe fondul incendiilor forestiere din ultimele zile din regiunea Ţării Bascilor, unde se află San Sebastian, autorităţile au interzis grătarele şi artificiile pentru a reduce riscurile la minimum.
Valul de vreme neobişnuit de caldă a adus un nou cuvânt în lexiconul spaniol: „verono” - o combinaţie între „verano” (vară) şi „otono” (toamnă).
Del Campo a evidenţiat o „accelerare notabilă” a schimbărilor climatice în ultimul deceniu, ceea ce expune Spania la o deşertificare în creştere.
Potrivit organizaţiei Climate Central, localităţile spaniole Madrid, Barcelona, Valencia şi Zaragoza sunt incluse în top 10 al oraşelor europene cele mai afectate de încălzirea globală, pe baza datelor din ultimele 12 luni.
Temperaturi ridicate din Spania până în Suedia
Franţa vecină a cunoscut, ca şi Spania, o lună octombrie mai fierbinte decât în mod obişnuit.
Între timp, Austria a avut parte de cea mai călduroasă lună octombrie din istorie, a anunţat luni serviciul de meteorologie din această ţară.
Spre nord, Suedia s-a confruntat de asemenea cu vreme caniculară - înregistrând la 28 octombrie o temperatură record de 19,5 grade în oraşul sudic Kristianstad.
„Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Suedia într-o perioadă atât de târzie din an”, a spus pentru AFP Erik Hojgard-Olsen, meteorolog la Institutul Suedez de Meteorologie şi Hidrologie (SMHI).
În sud-vestul Franţei, care a suferit, de asemenea, pagube extinse în urma incendiilor forestiere pe perioada verii în timpul valurilor caniculare repetate, Meteo France a anunţat în aceeaşi zi că temperaturile s-au apropiat de 30 de grade Celsius.
În Belgia, capitala Bruxelles a înregistrat o maximă de 24 de grade Celsius - cu 10 grade mai mult comparativ cu valoarea normală pentru sfârşitul lunii octombrie.
Biroul de Meteorologie al Marii Britanii a remarcat la 26 octombrie că londonezii au avut parte de o temperatură de 20,5 grade Celsius, „mai apropiată de ceea ce am avea în mod normal la sfârşitul lunii august decât la sfârşitul lunii octombrie”.
Un front de aer cald dinspre sud-vestul continentului s-a făcut resimţit şi în Germania, care s-a bucurat de temperaturi mai degrabă de vară decât de început de noiembrie.
„Greu de crezut că este sfârşitul lunii octombrie, zone extinse ale Europei (şi Africii de Nord) înregistrând o căldură neobişnuită”, a postat pe Twitter Organizaţia Meteorologică Mondială pe 28 octombrie.
„Nu este normal”
Pentru Ruben del Campo, unele persoane ar putea vedea un avantaj, putând menţine încălzirea centrală oprită pentru moment şi chiar să facă o excursie la plajă în afara sezonului.
„Dar, în realitate, consecinţele nu sunt bune”, a spus el, remarcând nivelurile scăzute ale apei din rezervoare - o veste proastă pentru Spania, a cărei agricultură intensivă oferă Europei un procent important din fructele şi legumele sale.
Nivelurile apei din rezervoarele spaniole au scăzut săptămâna trecută la 31,8% din capacitate, comparativ cu media lor sezonieră pe deceniu de 49,3%.
Locuitorii şi turiştii care se bucură de avantajele unei excursii pe plajele din Barcelona sunt conştienţi că există un dezavantaj.
„Suntem foarte fericiţi că avem această căldură - ne place. Dar nu este normală”, a spus Alicia Pesquera, terapeută în servicii de înfrumuseţare în vârstă de 43 de ani.
„Bineînţeles că ne preocupă. Acum ar trebui să plouă sau măcar să fie puţin răcoare”, a declarat Fernando Raibas, turist aflat în vizită în regiunea nordică Galiciei.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News