Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Directorul patronatului Concordia: Ascensiunea economică e destul de serioasă
Reprezentanți din 17 sectoare economice esențiale și-au unit resursele ca să vorbească pe o singură voce când își reprezintă interesele în fața clasei politice. Dialogul dintre industriași și politicienii este esențial pentru dezvoltarea unei societăți și când el lipsește sau se face de formă, apar blocaje. Măsurăm democrația înainte de alegerile europarlamentare, din perspectiva patronatelor, care știu cel mai bine cât de mult a crescut România de când a intrat în Uniunea Europeană.
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România. Ce arată cele mai recente date
Cele mai importante industrii ale economiei româneşti s-au adunat într-o confederaţie patronală ca să îşi apere interesele. Ca peste tot în lume, şi în România societatea avansează mai rapid decât politicul şi este firesc să pretindă clasei politice să ţină pasul. Iar dacă vorbim despre politicienii români care ne reprezintă la nivel european, cerinţele cetăţenilor sunt chiar mai justificate.
Radu Burnete, director Confederația Patronală Concordia: România, din punctul meu și al nostru de vedere, e o țară schimbată după 30 de ani și mai ales după aderarea la Uniunea Europeană, ascensiunea noastră economică e destul de serioasă. Ce ar trebuie să facă? În primul rând, oamenii aceștia care merg mai merg la Bruxelles să se asigure că noi suntem mai prezenți la Bruxelles. Suntem un pic provinciali în România, ne preocupă foarte mult ale noastre și suntem destul de puțin atenți la politica europeană, ca stat, ca societate. Mie nu mi se pare că suntem suficient de angajați în ceea ce se întâmplă la nivel european și, până la urmă, europarlamentarii sunt unii dintre primii care ar trebui să se asigure că se întâmplă lucrul acesta, că ei nu vorbesc în numele lor sau numele partidului din care fac parte, ci în numele acestor mari grupuri politice și a cetățenilor europeni, dar dintr-o perspectivă europeană, nu românească.
Sunt politicienii oglinda societății?
Se spune că avem clasa politică pe care o merităm. Nu ştim cât adevăr este în această expresie, dar realitatea ne arată că dacă se pune presiune pe un punct, atunci apar reacţii. Doar că, dintr-o relaţie primeşti exact atât cât investeşti, iar colaborarea dintre politic şi antreprenori este un drum cu dublu sens.
Radu Burnete, director Confederația Patronală Concordia: Există această colaborare, chiar dacă în clipa de față nu aș putea spune că e extraordinară și aici cred că e și vina noastră și vina lor. Pe de o parte, nici europarlamentarii nu cred că au fost suficient de mult preocupați de problemele mediului economic din România, din nou în context european, dar vă mărturisesc că nici mediul de business românesc nu a făcut suficient ca să fie prezent la Bruxelles. Noi vedem țări mult mai mici, din jurul nostru, care sunt mult mai prezente acolo, chiar cu mediul de business, au birouri și fac lucruri. E un lucru pe care și noi îl facem, chiar vă pot spune că de anul acesta o să avem un mic birou la Bruxelles, noi, Concordia, și vrem să fim mai activi. Dar ăsta este un drum lung și pe care, iată, acum putem să încercăm să-l facem mai bine împreună, dacă tot o să avem o garnitură nouă de europarlamentari.
Nepăsarea politică provoacă extremism
Politicienii care vor să fie membri în Parlamentul European sunt în campanie electorală, ca să obţină mandate noi în politica europeană. Dar bătălia se duce acum şi împotriva extremismului accentuat. Şi apare întrebarea: de ce au crescut aşa mult partidele extremiste?
Radu Burnete, director Confederația Patronală Concordia: Un lucru pe care l-am văzut și l-ați văzut în Europa, dacă partidele centriste, sau nu știu cum să le spun, moderate, liberale și așa mai departe, social democrate, dacă ele nu sunt deschise să vorbească despre anumite subiecte sensibile sau să le discute cu cetățenii, o vor face tot timpul extremiștii și o vor face în niște tonalități care nu o să ne convină. Și iarăși, când ai un monopol asupra puterii, devii arogant şi tinzi să nu mai vrei să discuţi, le ştii tu pe toate cum trebuie făcute. Și tipul ăsta de atitudine ajunge să hrănească extremismul.
Foloseşte-ţi votul!
Foloseşte-ţi votul! Acesta este îndemnul pe care Parlamentul European îl are pentru cetăţenii care vor merge la urne în iunie. Un Eurobarometru publicat recent arată că 71% dintre cei chestionaţi vor să voteze pentru aceste alegeri europene.
Radu Burnete, director Confederația Patronală Concordia: Vă aduceţi aminte că data trecută am avut o prezență foarte mare la europarlamentare. Mi-aș dori să o văd din nou. Dacă mă uit și vorbesc acum numai în numele meu, nu al Confederației, dacă mă uit așa în bula mea, cum spuneți voi, din păcate, mult prea multă lume dezinteresată de politică. Pare așa că nimic nu se poate întâmpla, că lucrurile astea: că suntem liberi, că avem o economie de piață, că suntem membri în NATO, că e pace în România sunt așa un dat, un drept al nostru pe care nu îl poate lua nimeni. Realitatea e că ele atârnă de un fir de ață mult mai subțire decât ni se pare și sunt un pic îngrijorat că foarte mulți oameni sunt dezangajați și asta va coroda democrația românească.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News