Live

Călătoriile sunt cel mai bun antirid. Un studiu susține că acestea încetinesc îmbătrânirea

Data publicării:
Călătorii. Foto: Shutterstock

Experiențele pozitive asociate cu călătoriile – interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și mâncarea sănătoasă – pot întârzia procesul îmbătrânirii. Cel puțin asta reiese dintr-un studiu realizat în Australia, iar autorii săi observă că recomandările specialiștilor în ceea ce privește viața sănătoasă sunt împlinite în cazul majorității călătoriilor, relatează The Washington Post.

În următoarea dvs. călătorie, puteți lăsa în urmă serurile antiîmbătrânire și cărțile cu sugestii pentru bunăstarea creierului. Conform unui nou studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia, călătoriile în sine vă pot menține tineri.

Experiențele pozitive asociate călătoriilor - interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și bucătăriile sănătoase - pot întârzia procesul de îmbătrânire, spun oamenii de știință.

Plimbările prin natură, mersul pe jos sau alte tipuri de mișcare sunt proprii călătoriilor, de exemplu. La fel și mesele sănătoase pe care adesea le alegem în vacanță.

Noutatea unui loc pe care-l vedem pentru prima oară, care incită, mediul înconjurător, peisajele, fie că e vorba despre pădure sau plajă, toate acestea ne scad nivelul stresului și ne ajută sănătatea mentală, îmbiind și la mișcare.

În studiul Edith Cowan, pe care Science Daily l-a publicat la începutul acestei luni, experții au dorit să afle în ce mod experiențele pozitive de călătorie contribuie la menținerea „entropiei scăzute” sau a declinului treptat al organismului uman.

„Turismul nu înseamnă doar agrement și recreere”, a declarat Fangli Hu, cercetătorul principal al studiului, pentru The Washington Post. „Acesta joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea individuală și în sănătatea publică”.

Imersiunea într-o destinație nouă poate încetini procesul de îmbătrânire

În studiul teoretic, parte a unui proiect interdisciplinar multianual care va include date empirice, cercetătorii au observat că multe dintre practicile stilului de viață susținute de experții în medicină și sănătate mintală sunt intrinseci călătoriilor, cum ar fi implicarea socială, aprecierea naturii, mersul pe jos sau alte tipuri de exerciții fizice și mese nutritive. Imersiunea într-o destinație nouă, conform studiului, poate încetini procesul de îmbătrânire.

„Mediile, în special peisajele frumoase precum pădurile sau plajele, ne pot ajuta să reducem stresul și să ne stimulăm bunăstarea mentală și să promovăm activitatea fizică”, a declarat Hu. „Expunerea la alți turiști, localnici sau chiar animale ne poate îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă. Iar călătoriile pot duce la o alimentație sănătoasă”.

Deși studiul nu a evidențiat o anumită dietă, cercetările efectuate de-a lungul anilor au promovat beneficiile dietei mediteraneene.

Un raport recent publicat în JAMA Network Open, de exemplu, a concluzionat că mai mult de 25.000 de femei care au aderat la această dietă și-au redus riscul de deces cu până la 23 % în timpul perioadei de studiu de 25 de ani. Oamenii de știință au studiat legătura dintre dietele locale și longevitatea excepțională în cinci „zone albastre” din Costa Rica, California, Japonia, Italia și Grecia.

Potrivit studiului, călătoriile pot fi benefice pentru o gamă largă de populații, nu doar pentru cei în formă. Mulți oameni pot culege roadele călătoriilor, evitând sau ameliorând boli și prelungindu-și durata de viață. Cercetătorii preconizează că această nouă categorie de călătorii este o extensie a altor tendințe, cum ar fi turismul de wellness, turismul de sănătate și turismul yoga.

„Aceasta ar putea îmbunătăți starea de bine a persoanelor sănătoase și ar putea preveni problemele conexe, ar putea promova recuperarea și ar putea opri deteriorarea în cazul persoanelor cu o stare de sănătate sub nivelul optim și ar putea servi ca o abordare non-farmacologică pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale”, se arată în studiu.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că pot avea, de asemenea, un efect negativ.

„Invers, turismul poate implica experiențe negative care pot duce la probleme de sănătate”, au scris cercetătorii, „paralel cu procesul de promovare a creșterii entropiei”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cine e omul ăsta? Dați-mi soțul înapoi”. David și Victoria Beckham au reacționat, după ce a fost anunțată ”ruptura anului 2024”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fenomenele meteo extreme au început să schimbe planurile de vacanță

Via Transilvanica a fost inclusă de revista Time în topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume

Cheia unor mușchi mereu tineri se află în propriul sistem de reciclare al celulelor noastre

Un australian a vizitat peste 100 de țări și a dezvăluit care sunt cele mai spectaculoase. Una dintre ele e aproape de România

Partenerii noștri