Live

Studiu. Covid la începutul sarcinii nu înseamnă neapărat malformații pentru viitorul copil

Data publicării:
Cercetătorii vin să liniștească viitoarele mame Foto: Profimedia

Până acum se ştia deja că infecţia cu SARS-CoV-2 este asociată cu un risc mai mare de complicaţii în timpul sarcinii sau naşterii, cum ar fi naşterea prematură. Totuși, cercetătorii vin să ne liniștească explicându-ne că un copil nu prezintă un risc deosebit de malformaţii congenitale, dacă mama sa a fost infectată cu Covid la începutul sarcinii. Același lucru și în cazul unui vaccin, scrie News.ro.

Potrivit unui studiu publicat joi în British Medical Journal. "nu există un risc mai mare de malformaţii congenitale semnificative la copiii ale căror mame au fost infectate cu Covid-19 sau vaccinate împotriva Covid-19 în timpul primului trimestru (de sarcină)".

Bazat pe o vastă bază de date - Danemarca, Norvegia şi Suedia - studiul British Medical Journal este liniştitor în ambele privinţe, atât mame care s-au îmbolnăvit în primul trimestru, cât și cele care s-au vaccinat. .

Acesta a studiat cazul a aproape 350.000 de copii născuţi între 2020, începutul pandemiei Covid, şi 2022.

Aproximativ 5% dintre aceşti copii s-au născut cu o aşa-numită malformaţie majoră, care acoperă o gamă foarte largă, de la defecte cardiace la probleme oculare sau genitale.

Totuși, această proporţie nu pare să difere semnificativ în funcţie de faptul dacă mama a fost sau nu infectată sau vaccinată în timpul primelor trei luni de sarcină.

Primul trimestru a fost ales ca perioadă de referinţă deoarece este cel mai important pentru dezvoltarea fătului.

Aceste rezultate "oferă noi dovezi că vaccinarea (anti-Covid) a femeilor însărcinate este sigură", concluzionează cercetătorii.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării. Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății

Studiu: Copiii care folosesc creme hidratante și loțiuni de plajă sunt expuși la niveluri mari de ftalați care le perturbă hormonii

Efectele pandemiei asupra adolescenților, descoperite într-un nou studiu. Cum le-a fost afectat creierul

Cum ar putea gorilele care se tratează singure de anumite afecțiuni să ducă la crearea unor noi medicamente (Studiu)

Partenerii noștri