Live

Îndulcitorii artificiali pot provoca diabet de tip II

Data actualizării: Data publicării:

Îndulcitorii artificiali ar putea fi o cauză de diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă americani au făcut studii pe şoareci şi vor începe acum şi testele pe oameni.

Rozătoarele au fost împărţite în două grupuri: unii dintre ei au fost hrăniţi cu doze mari de glucoză şi fructoză, ceilalţi cu îndulcitori fără calorii, cum ar fi aspartamul. Substanţa este aprobată pentru consum şi se găseşte în sucuri, îngheţate, gumă de mestecat şi chiar produse lactate.

În mai puţin de o lună, specialiştii au observat schimbări notabile în metabolismul ambelor grupuri de rozătoare. La fel ca zahărul, doar că în alt mod, îndulcitorii agresează insulina, hormonul secretat de pancreas care reglează metabolismul glucidelor şi ar putea duce ulterior la diabet zaharat.

Un alt studiu, făcut acum un an la Universitatea George Washington, anunţa că aceste substanţe provoacă disfuncţii metabolice, iar corpul este forţat să producă mai multă grăsime. Prin urmare, ne îngraşă.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum ar putea Coca-Cola să rămână fără îndulcitori artificiali din cauza crizei generate de coronavirus

Studiu. Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

Poluarea, vinovată de apariţia a 3,2 milioane de cazuri de diabet 2 în fiecare an

Kilogramele depuse în zona abdominală pot anunța o boală de care suferă 3 milioane de români

Partenerii noștri