Diabetul, un pericol. Cum se manifestă, cum poate fi prevenit şi ce recomandă medicii
"Alimentaţia unui diabetic este alimentaţia unui om sănătos". Medicul orădean Oana Pop a făcut câteva recomandări importante, la Vocile Bihorului, atât pentru cei care suferă de diabet, cât şi pentru persoanele sănătoase, dar care nu vor să ajungă în această categorie.
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
"Eram injectată, tunsă cheală și băgată în beci". Mărturii cutremurătoare
Pericolul de pe TikTok
Reacția unei asistente de ATI, întrebată la examen despre proceduri medicale
Ce mâncăm dacă lucrăm de acasă?
Ce este food coma?
Pacienții non-COVID nu mai au loc în spitalul din Buzău
Un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timp
Diabetul este o tulburare a metabolismului prin care glucoza din sânge nu este asimilată de celule corpului cu ajutorul insulinei. Astfel, organismul pierde principala sa sursă de combustibil, chiar dacă sângele conţine cantităţi mari de zahăr.
Diabetul este de tip I, ereditar, mai puţin răspândit, de tipul II, declanşat de stilul de viaţă nesănătos, şi diabetul gestaţional, care survine în timpul sarcinii. Studiile arată că incindenţa bolii este în creştere la nivel mondial.
Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Diabetul este pe locul trei după cancer şi bolile cardiovasculare. Se spune că până în 2025 pe plan mondial vor fi până la 500 de milioane de persoane, care vor fi diagnosticate cu diabet.”
Diabetul netratat poate avea consecinţe nefaste asupra organismului.
Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Este afectat sistemul nervos, mă refer la nervi pe care îi avem la mâini, la picioare, care ne dau sensibilitatea tactilă, termică. Aceste persoane bolnave de diabet pot să pună mâna pe ceva foarte fierbinte şi nu vor simţi. Vor simţi doar că ceva miroase a ars.”
Dincolo de medicaţie, un diabetic trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă. Aliementaţia joacă un rol esenţial în ţinerea sub control a acestei maladii.
Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Aşa cum am spus terapia este foarte importantă, dar nu este suficientă. Dacă la tipul I importantă este insulina, trebuie şi acest pacient să aibă grijă ce mănâncă. La tipul doi trebuie să înţeleagă că trebuie să slăbească, pentru că poate să nu răspundă la anumite terapii. Un diabetic trebuie să aibă girjă la tot ce înseamnă glucide sau carbohidraţi.”
Pentru a depista la timp diabetul, este recomandat să vă faceţi glicemia măcar o dată pe an.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News