CE: 4 firme din 10 folosesc etichetele „eco” sau „bio” în mod fals. Nutriționist: „Nu mai am curajul să recomand”
Produsele comercializate ca „bio” nu sunt întotdeana sănătoase așa cum ne-am dori. 4 firme din 10 folosesc cuvântul „ecologic” în mod exagerat, fals sau înșelător, arată Comisia Europeană.
Ce mâncăm dacă lucrăm de acasă?
Noii deputați s-au rătăcit pe holurile Parlamentului
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători
Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre această metodă
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
CE atrage atenția asupra faptului că o parte dintre produsele vândute, la prețuri mult mai mari decât cele obișnuite, astfel nu se încadrează la categoria bio sau eco.
„Nu mai am curajul să recomand alimentație bio, organică sau eco, pentru că neîncrederea și-a făcut loc în rândul nostru de multă vreme. Și iată că acum avem un for de un prestigiu nemaipomenit, Comisia Europeană, care ne avertizează în legătură cu acest lucru”, a spus la Digi24 Nicolae Hâncu, medic nutriționist și diabetolog.
El spune că, teoretic, a consuma alimente eco ar fi „fantastic”, pentru că ne-ar feri de alimente contaminate din sol sau de la suprafață.
„O alimentație eco înseamnă și sănătatea pământului, ceea ce înseamnă, în ultimă instanță, alimenttație sustenabilă, care are o căutare nemaipomenită în lume în momentul de față. Înseamnă sănătatea omului și a ecosistemului”, a explicat el.
„În momentul în care o comisie de autoritatea CE vine și ne atrage acest semnal de alarmă, înseamnă că noi trebuie să așteptăm până când organele de reglementare își vor spune cuvântul și să ne recâștigăm încrederea în aceste produse, care sunt și costisitoare și dacă nici nu avem încredere în ele, vă dați seama unde suntem”, a spus Hâncu.
„Într-o vreme, eu ca nutriționist recomandam ca atunci când văd un măr care are viermi, înseamnă că este bio și nu este pesticizat. În momentul de față nici acest lucru nu-l mai pot spune, că nu ai cum să tai fiecare măr când îl cumperi. Suntem într-o situație delicată și dacă, până acum, cumpărarea lor era redusă, acum va fi și mai redusă. Și pe bună dreptate. Organismele de reglementare să-și facă datoria și situația se va redresa în scurtă vreme”, a adăugat el.
Medicul adaugă că, în ciuda experienței sale, nu știe ce sfat să le dea consumatorilor pentru a recunoaște care sunt adevăratele alimente bio.
„Sunt atât de perfide mijloacele de înșelăciune, încât pur și simplu nu îndrăznesc să dau un sfat în acest sens”, a spus el.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News