Live

Cât timp am putea trăi fără mâncare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Consumul de alimente și apă este esențial pentru viața umană. În timp ce fără apă nu puteți supraviețui mult timp, organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără hrană.

Dar o perioadă prelungită fără mâncare poate duce la înfometare.

Cât de mult puteți trăi fără mâncare depinde de o serie de factori și nu există un termen definitiv. Dar dovezile sugerează că este nevoie doar de aproximativ opt ore fără mâncare pentru ca organismul să își schimbe modul de funcționare. Deci, cât timp vă puteți aștepta să trăiți fără mâncare, se întrebă cei de la MSN.

Apă. Mâncare, energie

Consumul de alimente este esențial pentru viața umană. O alimentație echilibrată și variată poate fi benefică pentru sănătatea noastră prin reducerea riscurilor asociate malnutriției.

Apa, de asemenea, este vitală pentru viață. De fapt, nu poate exista viață pe Pământ fără apă. Aportul zilnic recomandat de lichide este de aproximativ 15,5 căni (3,7 litri) de lichide pe zi pentru bărbați și aproximativ 11,5 căni (2,7 litri) de lichide pe zi pentru femei, conform Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA.

Corpul nostru are nevoie de energie din surse alimentare și de hidratare din apă pentru a funcționa corect. Atunci când nu mâncăm suficient, organismul începe să crească producția de cortizol, lăsându-ne stresați și înfometați.

Fără apă sau fără hrană?

A nu bea suficientă apă poate provoca deshidratare. Consumul scăzut de apă este, de asemenea, responsabil pentru o serie de alte afecțiuni, inclusiv oboseală, dureri de cap, imunitate slăbită și piele uscată.

Efectele deshidratării pot deveni rapid grave și chiar pot pune viața în pericol.

De fapt, corpul uman poate funcționa fără apă doar aproximativ patru zile înainte de a claca.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt de acord că o persoană poate trăi până la trei săptămâni fără mâncare, atât timp cât are suficientă apă de băut. Dar absența alimentelor din organism începe să aibă consecințe negative asupra organismului mai devreme decât credeți.

Sărirea peste o masă din când în când are un efect neglijabil asupra organismului. Dar neglijarea mâncării pe o perioadă îndelungată poate avea consecințe semnificative asupra creierului și corpului.

Lipsa „combustibilului” duce la malnutriție

Mâncarea este combustibil. Proteinele, carbohidrații, grăsimile bune, vitaminele și mineralele care alcătuiesc nutrienții din alimente ne furnizează energie. Dacă neglijați să vă alimentați din orice motiv, practic mergeți pe gol.

Unul dintre primele simptome ale malnutriției este nivelul scăzut de zahăr din sânge. Glucoza alimentează creierul, care este furnizat de alimentele bogate în carbohidrați. Scăderea nivelului de zahăr din sânge vă poate diminua energia, făcându-vă să vă simțiți letargic și slăbit.

“Mârâitul” stomacului este frecvent auzit și asociat cu foamea și absența alimentelor din stomac. Această senzație neplăcută se mai numește și senzația de foame, cauzată de contracțiile puternice ale stomacului atunci când acesta este gol.

Eliminarea aportului de alimente și apă pentru o perioadă semnificativă de timp este cunoscută sub numele de înfometare. Însă durata în care puteți supraviețui fără hrană depinde de o serie de factori.

Cât poți supraviețui fără hrană

Pe lângă impactul asupra stării fizice, etapele inițiale ale înfometării afectează și starea mentală și comportamentele. O dispoziție iritabilă, oboseală și dificultăți de concentrare sunt indicatori tipici. La fel este și o preocupare a gândurilor legate de mâncare.

Cât timp puteți supraviețui fără hrană depinde și de starea generală de sănătate, de sex, de compoziția corporală, de mediu și, bineînțeles, de ceea ce ați mâncat și băut ultima dată.

Conform World Data, speranța medie de viață a femeilor din SUA este de 81,4 ani. Pentru bărbați, aceasta este de 76,3 ani. În plus, în medie, femeile se pot aștepta la o speranță de viață mai mare și atunci când se confruntă cu cele mai grele condiții - inclusiv foamete și epidemii.

Prin urmare, femeile tind să aibă un avantaj mai mare de supraviețuire atunci când se confruntă cu foametea.

Epuizarea musculară

Persoanele cu mai multe rezerve de grăsime pot supraviețui mai mult, deoarece organismul poate arde grăsimea stocată drept combustibil în perioadele de foame extremă.

Inevitabil, pe măsură ce foametea se instalează, simptomele fizice devin mai severe. Deși se pot pierde cantități considerabile de grăsime corporală în timpul înfometării, pericolul principal provine din degradarea proteinelor.

Din punct de vedere vizual, cel mai evident semn al înfometării este epuizarea musculară. Această caracteristică amenințătoare indică pierderea paralelă de proteine funcționale în inimă, ficat, rinichi și alte țesuturi.
Subnutriția este modul în care începe înfometarea, atunci când oamenii nu primesc suficiente calorii pentru a ține pasul cu nevoile energetice ale organismului.

Cum reacționează un organism fără hrană

Într-adevăr, este nevoie doar de aproximativ opt ore fără mâncare pentru ca organismul să își schimbe modul de funcționare.

De-a lungul săptămânilor și lunilor, pe măsură ce foametea avansează, malnutriția poate duce la apariția unor boli specifice, cum ar fi anemia, atunci când organismul nu primește suficient fier, sau beriberi din cauza lipsei de tiamină.

Lipsit de hrană, organismul începe să se hrănească singur. Rezervele de grăsime sunt epuizate, iar metabolismul încetinește. Organismul nu își poate regla temperatura.

Neavând ce mânca, funcția renală este afectată, ritmul cardiac se accelerează, iar respirația - acum deja superficială - încetinește. Sistemul imunitar slăbește.

Atunci când rezervele de grăsimi au dispărut, organismul începe să apeleze la proteinele stocate pentru energie. Acest lucru duce la pierderea masei musculare. De fapt, organismul nu mai are ce să caute în afară de mușchi.
Rețineți că inima este un mușchi și principalul organ al sistemului circulator. În acest stadiu avansat, aceasta funcționează prost, ceea ce face ca respirația să fie și mai dificilă.

Cu mușchii mâncați la propriu și țesuturile degradate, nu a mai rămas mare lucru din corpul uman în afară de piele și oase. Foametea a lăsat un aspect scheletic.

În stadiile finale ale înfometării, oamenii pot experimenta halucinații și convulsii. Alte semnale pot include căderea părului, ruperea pielii și o burtă umflată (întâmplător, un semn proeminent la copiii grav subnutriți).

Cu organismul grav slăbit și incapabil să producă suficientă energie pentru a lupta împotriva bacteriilor și a virușilor, inima încetează în cele din urmă să mai bată.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țepe cu comenzi de mâncare. Cum au reușit trei adolescenți din Bihor să înșele 30 de livratori cu peste 18.000 de lei

O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare

50 Cent, în România. Ce mâncare a cerut rapperul și ce condiții de cazare a solicitat

Partenerii noștri