Românii, campionii Uniunii Europene la cumpărat și aruncat mâncare. Sfaturi pentru a reduce risipa alimentară
Un român aruncă, zilnic, la gunoi aproape jumătate de kilogram de mâncare. Aşa se face că la final de an, mâncarea risipită de fiecare dintre noi ajunge spre 130 de kilograme. Cea mai multă cantitate aruncată este chiar în această perioadă. Firmele de salubritate ridică mii de tone de mâncare şi nu vorbim aici doar de resturi.
Reguli noi în restaurante
Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare
Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Trucuri simple pentru a evita risipa alimentară
Banii în mișcare. Cum să devii independent financiar cu un salariu mic
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Ciolacu, răspuns ironic când a fost întrebat de facturile pentru zborurile Nordis
Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic în ziua de Crăciun. Care sunt zonele afectate
Un avion Swiss Air de pe ruta București - Zurich a aterizat de urgență în Austria
Dintre cetățenii Uniunii Europene, românii alocă cea mai mare parte din venituri pentru mâncare. Dar sunt și cei care aruncă cele mai multe alimente. Toți specialiștii atrag atenția că vârful risipei este în perioada sărbătorilor de iarnă.
-La noi se mănâncă foarte multă carne, fructe, pâine se mănâncă la noi foarte multă pâine. Sucuri. Acum urmează la salamuri să mergem, la preparate.
-Se aruncă foarte mult! Pentru mine, da! Acum, nu știu alții.
Adina Rusu - nutriționist: Obișnuim să cumpărăm foarte multe alimente în general. Tradițional românii gătesc foarte multe feluri de mâncare pentru sărbători și astfel se ajunge să se arunce foarte multă mâncare.
Primul sfat. Atunci când mergem la cumpărături să stabilim un meniu pentru următoarele zile. Apoi, să ținem cont de numărul celor care vor fi la masă. Neapărat să ne asigurăm că nu punem în coș ceva ce avem deja acasă, în frigider sau debara.
Adina Rusu - nutriționist: Ideal ar fi ca produsele care nu țin foarte mult, nu rezistă foarte mult în frigider să fie achiziționate în cantități mici. De exemplu, legumele proaspete, salata verde ar trebui să fie achiziționate în cantități care să ne ajungă pentru una, două mese.
E important sa ne uităm și la termenul de valabilitate și să calculăm cu atenție cantitățile necesare.
Adina Rusu - nutriționist: O cantitate de 800 de grame de carne ar putea ajunge la cel puțin patru persoane, la o masă la care vor participa cel puțin patru persoane. Copiii ar trebui să consume cantități mai mici de carne, porția fiind în general jumătate din cea a adultului.
Când vine vorba de carnea de porc, recomandat este să fie consumată o dată pe săptămână.
Adina Rusu - nutriționist: Porția la carnea de porc nu ar trebui să depășească 100 - 150 de grame.
Peștele trebuie și el inclus în alimentație de două, trei ori pe săptămână, dar să nu fie prăjit, iar pe lista de cumpărături mai sunt și brânzeturile.
Adina Rusu - nutriționist: Ar trebui să fie consumate în cantități foarte mici, de dimensiunea a două, trei zaruri, de exemplu, pentru brânzeturile franțuzești sau una, cel mult două linguri, pentru brânza de oaie.
Și ouăle se cumpără în cantități mari mai ales în perioada sărbătorilor.
Adina Rusu - nutriționist: O persoană sănătoasă poate consuma unul, două ouă pe zi în condiția în care nu sunt ouă prăjite, nu sunt preparate cu ulei.
În privința fructelor, nutriționiștii le recomandă pe cele de sezon, cum sunt citricele, dar și acestea în cantități moderate.
Adina Rusu - nutriționist: Să nu le asociem meselor și să le limităm la un singur fruct de dimensiunea unui măr mediu la o gustare.
Din coșurile de cumpărături nu lipsesc nici dulciurile. Nutriționiștii ne sfătuiesc să renunțăm la desertul de după masă, iar gustarea să fie între mesele principale.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News