Live

De ce s-a prăbușit lanțul de restaurante al lui Jamie Oliver

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Gulliver/ Getty Images

La începutul acestei săptămâni, grupul de restaurante Jamie Oliver a intrat în insolvență, ceea ce a dus la pierderea a 1.000 de locuri de muncă, relatează BBC.

Grupul, care include lanțul italian Jamie, Barbecoa și Fifteen, a fost redus de la 25 de restaurante la trei. Dispariția restaurantelor face parte dintr-o tendință mai largă, potrivit statisticilor firmei de date CGA. Lanțurile au înregistrat o scădere cu 1,1% a numărului de restaurante în anul încheiat în martie, o scădere mai accentuată decât scăderea de 0,1% înregistrată din decembrie până în decembrie, care a fost prima scădere într-un deceniu,  potrivit MEDIAFAX.

Kate Nicholls, directorul executiv al organismului comercial UKHospitality, spune că se închid 15 restaurante pe săptămână, pe fondul politicilor politice și economice „tulburi” care afectează cheltuielile de consum.

După un deceniu în care sectorul restaurantelor a tot crescut, numărul de restaurante s-a contractat pentru prima dată anul trecut, deoarece lanțurile suferă implicațiile a 10 ani de expansiune rapidă.

În această perioadă, multe lanțuri licitau pentru aceleași proprietăți, ridicând chiriile și generând plăți suplimentare pentru companii, potrivit expertului în domeniul ospitalității la EY, Christian Mole.

Marjele de profit sunt, de asemenea, amenințate de creșterea costurilor cu alimentele. Incertitudinea Brexit a afectat valoarea lirei, dăunând importatorilor, a spus Mole.

Între timp, restaurantele - care depind adesea de lucrătorii din străinătate - și-ar putea crește costurile salariale, dacă Brexit le va împiedica să angajeze personal străin.

Pe de altă parte, a apărut și o schimbare în comportamentul consumatorilor. Mole spune că „tinerii bogați dar grăbiți" au preferat opțiunile „grab and go"de la Itsu, Wagamama și Leon.

Dar oamenii încă mai mănâncă, spune Karl Chessell, director diviziei pentru produse alimentare și de vânzări cu amănuntul la CGA. „Diferența este această creștere uriașă a ofertei de pe piață." Mai există încă 5.785 de restaurante care sunt parte dintr-un lanț sau altul în Marea Britanie.

În cazul lui Jamie Oliver, experții spun că piața s-a schimbat și compania nu a reușit să răspundă destul de repede la aceste schimbări. Mai mulți clienți doresc alimente sănătoase, și adesea caută ceva nou, iar răspunsul lanțurilor este lent. În plus, celebritatea l-a ajutat pe chef pe termen scurt, dar nu a rezistat ca strategie în timp.

Oliver, celebru pentru emisiunile sale de televiziune și cărțile de rețetele culinare, a declarat că „este profund întristat de acest rezultat și dorește să le mulțumească angajaților și furnizorilor care s-au implicat cu inima și sufletul în această afacere de peste zece ani".

În februarie anul trecut, presa britanică a scris că Jamie Oliver acumulase datorii de 71,5 milioane de lire sterline (80,7 milioane de euro), din care 2,2 milioane de lire sterline erau salarii restante pentru angajații din restaurantele sale.

Jamie Oliver și soția sa, Jools, au o avere estimată la 150 de milioane de lire sterline. Potrivit unor documente depuse în instanță anul trecut, bunurile personale ale lui Oliver nu sunt în pericol, chiar dacă rețeaua de restaurante intră în faliment.

În 2017, starul TV a închis șase restaurante, dând vina pe Brexit, care urma să scumpească produsele importate și să conducă la scăderea numărului de clienți.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții. Topul este condus de București și Cluj-Napoca

Bărbat arestat în Marea Britanie, în legătură cu furtul a 22 de tone de cheddar. Jamie Oliver s-a implicat în găsirea lui

Jamie Oliver, apel după un jaf „de proporții șocante”. Cere ajutor pentru prinderea unor escroci care au furat 22 de tone de cheddar

„O închisoare în aer liber”: Restaurantele din Paris sunt pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși

Partenerii noștri