Cum puteți avea pe masa de Paște ouă roșii frumos colorate. Recomandări și trucuri pentru vopseaua pe care să o folosiți
Tradiția spune că în Joia Mare se înroșesc ouăle ca să fie proaspete pentru masa de Paște. Cea mai bună variantă ca să le vopsim este cea tradițională și naturală, cu coji de ceapă, turmeric sau alte ingrediente cu pigment natural. De asemenea, sfecla roșie este ideală pentru vopsirea ouălor, susține directorul general al APNC, Paul Anghel. El menționează că nu trebuie utilizată vopsea precum cea tipografică sau pentru textile, deoarece acestea pot prezenta un real pericol pentru sănătate.
Paul Anghel a transmis, joi, pe pagina sa de Facebook, că achiziţionarea vopselei pentru ouă trebuie să se facă doar din locuri autorizate.
„Achiziţionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale. Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a declarat Paul Anghel.
El a precizat că sfecla roşie este potrivită pentru a vopsi ouăle. „Sfecla roşie este ideală pentru a vopsi ouăle. Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina şi reprezintă 75-95 % din pigmentul roşu. Datorită acestei substanţe, sfecla are o culoare roşie intensă şi poate acoperi uşor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albuşul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, a mai afirmat directorul general ANPC.
Directorul executiv al ANSVSA, Mihai Ponea: „Să evităm pe cât posibil să achiziționăm vopsea din locuri neautorizate. Unii încearcă să comercializeze acea vopsea de tipografie, să pună în pliculețe transparente și să vândă în jurul piețelor. Poate fi extrem de toxică pentru că nu e pentru uz alimentar si poate conține de la metale grele până la solvenți care pot fi extrem de toxici și dăunători. Putem vopsi tradițional cu sfeclă roșie, cu turmeric, cu ceapă, cu varză, cu spanac. Este cea mai sigură și cea mai sănătoasă metodă”.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News