Live

Alain Delon: 10 filme pe care trebuie neapărat să le vezi

Data publicării:
Opt dintre cele mai bune filme ale lui Delon. Foto: Profimedia

Alain Delon, o legendă a cinematografiei franceze, a murit duminică la vârsta de 88 de ani. Facem o retrospectivă a zece dintre filmele pe care actorul trebuie neapărat să le vedeți, de la „Samouraï” la „La Piscine” și „Le Cercle rouge”, scrie AlloCine.

Cinematografia franceză este în doliu. Alain Delon, o legendă a cinematografiei franceze, a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani. Cu această ocazie tristă, ne uităm la zece dintre cele mai bune filme ale actorului.

Borsalino (1970)

Jeff Costello, cunoscut sub numele de Samurai, este un asasin plătit. În timp ce părăsește biroul în care zace cadavrul lui Martey, ultima sa țintă, se întâlnește cu pianista clubului, Valérie. În ciuda unui alibi bun, acesta este suspectat de crimă de către comisarul de investigații. Când este interogată, pianista se preface că nu îl recunoaște. Eliberat, Jeff încearcă să înțeleagă de ce tânăra femeie a făcut ceea ce a făcut.

„Nu există singurătate mai profundă decât cea a samurailor. Cu excepția celei a unui tigru în junglă...” Preluat din Cartea Bushido, acest citat deschide capodopera lui Melville. Această fiară vânată, lucioasă, elegantă, mereu în alertă, are trăsăturile lui Alain Delon, care își găsește aici unul dintre cele mai mari roluri ale sale, întruchipând fără îndoială chintesența asasinului plătit.

Samuraiul este un reper pentru mulți cineaști, printre care John Woo și compatriotul său Johnnie To, Jim Jarmusch, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Joel Coen și Michael Mann, pentru a numi doar câțiva. Cu toate acestea, deși acești cineaști nu ezită să preia motivele filmului lui Melville, ei folosesc principii regizorale radical opuse. Stilul lui Melville, pe de altă parte, este o odă a purității, asemănătoare tipăriturilor japoneze. Admirabil.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Festivalul de la Veneția: documentar rusesc, acuzat că îi prezintă drept victime pe soldații Moscovei care au invadat Ucraina

Patru premii la Veneția pentru "Anul nou care n-a fost". Filmul e o tragicomedie, iar acțiunea se petrece în preajma Revoluției române

Filmul „Brokeback Mountain” a fost scos de pe site-urile cu conținut video piratat din Rusia, la comanda cenzurii

Testamentul lui Alain Delon le-a fost trimis copiilor acestuia. O biografie a actorului a fost publicată în Franța

Partenerii noștri