Live

Exclusiv Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24.ro: USR PLUS a legitimat AUR, o greșeală uriașă. Dacă am fi semnat noi o moțiune cu Vadim Tudor?

Data actualizării: Data publicării:

Kelemen Hunor, vicepremier și președintele UDMR, a declarat la Interviurile Digi24.ro că actuala criză politică are legătură cu alegerile din 2024. Acesta a explicat acuzațiile de șantaj la adresa USR PLUS și a criticat colaborarea acestora cu AUR pentru demiterea guvernului. „A fost o greșeală uriașă”, spune vicepremierul. Liderul UDMR a făcut un apel la dialog către partenerii din Coaliție și speră ca după alegerile din PNL și USR PLUS să fie găsită o soluție pentru continuarea colaborării.

Principalele declarații:

  • Din 2012 suntem într-o criză permanentă de guvern. Niciun guvern nu a stat mai mult de un an fără vreo schimbare. Este o problemă de sistem și o problemă de maturitate, lipsa dialogului și toate adunate la un loc ne fac să intrăm dintr-o criză în alta.
  • Eu eram convins în decembrie 2020, după alegeri, că urmează patru ani în care se poate guverna într-o oarecare stabilitate. Am plecat la drum cu gândul că vom avea o stabilitate politică pentru că e nevoie de predictibilitate și de stabilitate.
  • Putem căuta o singură cauză dar nu există o singură cauză. A existat tensiune de la bun început. În programul de guvernare nu am putut include toate doleanțele pentru că așa este în coaliție. De la bun început trebuia să acceptăm că acele deziderate unde nu e consens nici nu intră în discuție, în ceea ce privește Coaliția. La SIIJ nu am avut timp să ajungem până la capăt cu discuțiile. Doar că nu am discutat ce se va întâmpla după desființarea SIIJ, pentru că cu desființarea cu toții am fost de acord pentru că nu era eficient, nu era ok, nu avea personal, buget. Erau foarte multe lucruri dincolo de acele afirmați pur politice sau demagogice. Nu am stabilit ce urmează și aici au apărut discuțiile.
  • În prima ședință de guvern când Stelian Ion a venit cu proiectul noi am avut o propunere, ca judecătorii să aibă o siguranță. Și am propus să meargă dosarele la Parchetul General. Dar nu am vrut să blochez proiectul în Guvern. Și am spus să îl trimitem în Parlament, dar acolo vom veni cu acest amendament.
  • Stelian Ion a venit cu amendamentul cu CSM, dar nu a vrut să își asume, atunci un deputat de la minorități și-a asumat. Cu toții am avut senzația că acest amendament.
  • Au fost niște acuzații gratuite că noi am propus acest amendament. Și la Senat noi am depus acel amendament cu Parchetul General și acolo ne-am blocat. Eu am spus că dacă au o soluție mai bună, noi acceptăm.
  • Cu Anghel Saligny a fost o discuție mai veche. Noi am introdus în programul de guvernare. Colegii de la USR PLUS nu erau interesați de acest proiect. Noi am considerat că acele localități care nu au avut acces la resurse și sunt într-o situația inacceptabilă, lipsă de drumuri, apă și canalizare, fiecare înțelege de ce trebuie să investim în acele localități. Aici a fost o diferență de viziune. Nu e PNDL. Multe lucruri au fost corectate și noi am redus foarte mult aria de acoperire.
  • A fost afirmația, ori acceptați SIIJ așa, ori blocăm Anghel Saligny. Și de aici s-a acutizat conflictul în Coaliție. Acolo era momentul unde am crezut că e greu să mergi mai departe. Observațiile la Anghel Saligny noi le-am inclus în proiect: standarde de cost, urmărire, digitalizare.
  • Amendamentele USR PLUS au fost introduse în proiect. Acele amedamente pe care Anca Dragu le-a spus.
  • Important este că nu poți să pleci cu premiza că se fură. Cel care fură să plătească. Dar să nu facem proiectul că se fură, păi atunci să nu facem proiectele pe infrastructură mare. Din păcate au fost acuzații dure și gratuite încât pare greu să se refacă această Coaliție.
  • Acum suntem în această situație, din păcate. 
  • Mai există și acele acuzații aruncate în fiecare minut pe Facebook care nu ajută la rezolvarea situației. 
  • Ar trebui să înțelegem motivul adevărat. Eu nu cred că sunt încă în măsură să vă spun motivul adevărat. Am impresia că e vorba de competiția în anul elecotral 2024. 
  • Eu nu m-am certat cu nimeni, cu toate că am avut puncte de vedere diferite. Sunt cinci partide în coaliție. Și la PNL sunt două partide, și la USR PLUS sunt două partide.
  • Avem foarte multe lucruri de rezolvat. Dacă crește prețul la energie și celelalte prețuri cresc și intrăm într-o spirală. Căutăm și găsim soluții, dar toată lumea vede acum criza politică.
  • Când am avut un președinte care a avut un rol activ, nu am fost mulțumiți, când avem un președinte discret, iar nu e bine. Trebuie să ne hotărâm. Sunt convins că președintele discută cu toate părțile și caută o soluție bună. 
  • Eu cred că un președinte jucător nu e foarte potrivit. Oricine ar fi președintele, are niște limite când intervine în disputele în partide. Să nu credem că președintele e un vrăjitor, nici nu avem nevoie de așa ceva. 
  • Constituțional nu există o problemă cu funcționarea guvernului. Vor fi numiți interimari, sunt 45 de zile la dispoziție și până atunci se poate găsi o soluție politică pentru a restabili majoritatea. Trebuie să găsim un compromis. Nimeni nu deține adevărul absolut, nici PNL, nici USR PLUS, nici UDMR.
  • Într-o coaliție este nevoie de o colaborare permanentă. Eu am plecat din guvern când nu m-am înțeles cu Ponta. Când nu te înțelegi cu premierul, pleci din guvern, nu pleacă premierul.
  • Când pui condiții care nu pot fi acceptate de partener e clar că nu vrei să mergi mai departe. Poate după congrese se poate nuanța această poziție și dintr-o parte și din alta.
  • Trebuie să lași ușa deschisă pentru a exista posibilitatea de a reface coaliția.
  • Alte soluții: guvern minoritar PNL-UDMR, dar nu e soluția dorită de nimeni pentur că nu va funcționa, va fi un guvern supus la intervevții din partea Parlamentului. Altă varianta ar fi alegeri anticipate. Nu cred că PSD are vreun interes înainte de alegeri să intre la guvernare. Eu exclud această variantă. 
  • După Congresele celor două partide trebuie să ne întoarcem la masă și să găsim o soluție. Permanent am făcut apel la calm și la rațiune pentru că altfel vom pierde cu toții.
  • Toată lumea vorbește de reforme. Trebuie să vedem ce înțelegem prin reforme. La reforme se poate apela populist, demagogic.
  • Problema pensiilor speciale, așa zise pensii speciale. La parlamentari nu înseamnă nici 2%. Nu ai rezolvat nimic, dar dă bine la popor. Populism. Eu am spus să discutăm rațional. Statul român dorește ca la acele persoane care sunt în serviciul public să dea ceva la pensie, pentru că acele persoane au anumite restricții. Polițiștii, judecătorii, politicienii au restricții. Am zis, dăm 1-2 puncte la pensie. Am zis, nicio pensie nu poate fi mai mare decât ai avut salariul. Acum sunt astfel de pensii. Nu vă opriți la parlamentari. Dar nimeni nu vrea să meargă mai departe. În acel grup de discuții au abordat discuțiile de la mijloc. Și Dacian Cioloș va avea pensie specială.
  • Să tai, nu o să meargă pentru că este și Curtea Constituțională. Reforma acestui sistem se poate face dacă începi cu o dezbatere principiale. 
  • Reforma sistemului electoral. Acum cetățeanul plânge că sistemul electoral nu e ok? Eu nu cred că este nevoie de o reformă a sistemului electoral, cei de la USR PLUS spun că este nevoie. Acolo se vorbește despre votul prin corespondență general, vot prin internet, sunt foarte multe discuții, dezbateri. 
  • Reformă fiscală. Vrem sau nu să facem? Vrem să facem o reformă în companiile de stat, pentru că sunt pe pierdere?
  • Impozit zero pe salariul minim, dacă tu pui impozit zero înseamnă că omul ala rămâne fără cotizații la sănătate și pensii, trebuie să pui tu, stat, bani pentru el. 
  • Trebuie să vedem care este interesul cetățeanului, al comunităților și de acolo să plecăm la drum, nu de la interesele politicienilor.
  • În opt luni de zile, cât s-a putut s-a făcut. Multe lucruri au fost pregătite în fiecare minister, în fiecare domeniu. Nu am avut impresia că miniștrii pe domeniile lor nu ar fi fost activi și nu ar fi căutat soluții. În opt luni de zile nu poți să realizezi tot programul de guvernare.
  • Dincolo de aceste discuții din Coaliție, guvernarea a mers ok. 
  • Trebuie să nu facem praf partidele politice, în ceea ce privește credibilitatea. Pentru că politica nu se face prin biserică, prin ONG-uri, prin sindicate. Se face prin partide parlamentare. De aceea e important să avem partide funcționare și nu e bine să duci lupta din partid în altă zonă. Ceea ce vedem nu e bine.
  • Colaborarea cu miniștrii de la USR PLUS a fost ok.
  • UDMR guvernează întotdeauna - asta e un mit. Că se fac alegeri să se stabilească cu cine guvernează UDMR este o legendă urbană.
  • Pentru George Simion nu există noțiunea „să fii penibil”. Dincolo de acest lucru, Parlamentul nu este circul de stat. Trebuie să înțelegem asta indiferent unde ne așezăm ideologic. Nu am fost aleși să participăm la un circ instituțional permanent.
  • USR PLUS a legitimat AUR. A fost o greșeală uriașă. Nucleul dur, sectanții lor nu sunt afectați de această colaborare, nici într-o parte, nici în alta, pentru că se potrivesc, sunt antisistem. Dar pe termen lung vor fi consecințe. Vrei, nu vrei. Să semnezi o moțiune de cenzură spunând că scopul scuză mijloacele și scopul sfânt e să îl dăm jos pe Cîțu, nu e ok.
  • Vă dați seama dacă noi am fi semnat vreodată o moțiune cu Vadim? Nu se poate. Sunt niște limite peste care nu ai voie să treci, din punctul meu de vedere. Ai ridicat AUR-ul și dacă ai colaborat o dată, nimeni nu te va crede că vei colabora din nou.
  • (Despre scrisoarea trimisă de Alexandru Muraru) Nu sunt de acord să te duci cu pâra. Am fost și noi întrebați, sunați. Nu ieșim și nu spunem ce am discutat, că este absolut normal să ai discuții cu partenerii tăi din UE. Dar asta nu e pentru a face balet mediatic sau pentru a folosi în scopuri politice. 
  • Noi nu suntem în competiție nici cu PNL, nici cu USR PLUS sau AUR, îmi permit să fiu mai distanțat de ceea ce se întâmplă. Dar suntem și noi implicați în guvern și încercăm să fim răbdători. Sperăm că după congresele celor două partide să se poată ajunge la o înțelegere.
  • Despre urși: Este o legendă urban că UDMR vrea să ucidă urșii. În secuime problemele cu urșii au devenit probleme cotidiene. Și când viața omului este în pericol, noi am fost aleși să apărăm omul. Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni. Trebuie să recunoaștem că există o problemă. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile. Bolojan preia șefia Senatului și renunță la Dezvoltare SURSE

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Surse: Iohannis va convoca în acest weekend partidele la consultări. Liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi negocieri

Partenerii noștri