Live

Exclusiv „Lukașenko execută ordinele indiscutabil.” Cum îl folosește Putin pe dictatorul belarus pentru a distrage trupele ucrainene din Kursk

Data actualizării: Data publicării:
Putin și Lukașenko la Leningrad. Foto: Profimedia Images

Generalul în rezervă Dan Grecu a declarat luni, la Interviurile Digi24.ro, că președintele rus Vladimir Putin îl folosește pe omologul său belarus, Alexandr Lukașenko, pentru a distrage trupele ucrainene desfășurate pe teritoriul rus. Afirmația acestuia vine în contextul în care, sâmbătă, Belarus a mobilizat trupe la granița cu Ucraina.

Despre mobilizarea trupelor belaruse din acest weekend la granița cu Ucraina, generalul în rezervă Dan Grecu a spus: „Lukașenko a declarat că l-au atacat ucrainenii cu drone, deși ar fi cel mai ilogic lucru pe care să-l facă ucrainenii, având suficient un adversar, nu le mai trebuie un al doilea, și și-a trimis forțe blindate spre frontiera de sud, adică frontiera cu Ucraina. Nu cred că vrea să intre în Ucraina, pentru că a avut grijă nici în 2022 să nu facă acest lucru, dar asta îi obligă pe ucraineni să-și păstreze parte din forță pentru că niciodată nu știi ce face uniunea Rusia - Belarus, iar Lukașenko execută ordinele indiscutabil”.

Întrebat dacă Putin îl folosește pe Lukașenko pentru a distrage o parte din forțele ucrainene angrenate pe teritoriul Rusiei, el a răspuns: „Absolut. Prezența unor trupe masive cu blindate la granița cu Ucraina îi obligă pe ucraineni să ia măsurile de rigoare”. 

Citește si: Rusia e din ce în ce mai incapabilă să își apere teritoriile. Frontierele din Asia sunt expuse și de asta s-ar putea profita (IRL)

Afirmațiile generalului în rezervă Dan Grecu vin în contextul în care Belarus a trimis sâmbătă întăriri militare la granița sa cu Ucraina, după ce Ministerul belarus al Apărării a acuzat că mai multe drone ucrainene au traversat spațiul aerian al țării și au fost interceptate vineri de apărarea antiaeriană, scrie CNN.

Președintele Alexandr Lukașenko a spus sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că „Statul major al Belarusului a primit ordin să ia măsuri pentru a asigura securitatea statului”.

„Ucrainenii arată că nu sunt pregătiți pentru pace și continuă să escaladeze această tensiune”, a spus el, despre insursiunea ucraineană pe teritoriul rus.

Ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, a anunțat că „având în vedere situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia”, Lukașenko „a ordonat să se întărească mobilizarea de trupe” în zonele Gomel și Mozyr de la granița cu Ucraina „pentru a răspunde” „provocărilor” ucrainene.

„Unitățile militare ale forțelor de operațiuni speciale, trupele terestre și sistemele de rachete, inclusiv rachetele balistice Iskander, au fost trimise către zonele menționate. Apărarea aeriană, apărarea cu rachetele și forțele aeriene au fost întărite”, a mai spus Khrenin.

Războiul s-a mutat în Rusia

După luni de retragere în faţa soldaţilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat marţi o operaţiune de amploare fără precedent în regiunea de frontieră Kursk, preluând controlul asupra mai multor localităţi, potrivit analiştilor.

„Scopul este de a forţa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia (...) şi de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat sâmbătă seara un responsabil ucrainean din sectorul de securitate, sub rezerva anonimatului. Acesta a precizat că „mii” de soldaţi ucraineni iau parte la operaţiune.

După zile de tăcere în legătură cu această operaţiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată existenţa acesteia în discursul său zilnic de sâmbătă seara, explicând că Kievul încearcă să „mute războiul pe teritoriul agresorului”.

Ca răspuns la acest atac, Rusia a trimis întăriri şi a introdus un regim „antiterorist” în trei regiuni limitrofe Ucrainei, inclusiv la Kursk.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri