Live

Exclusiv Fenomenele meteo extreme vor fi mai dese și mai intense. Climatolog:„Le vom vedea din ce în ce mai puternice”

Alexandru Rotaru Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Roxana Bojariu, coordonatorul secției de climatologie din cadrul ANM, a avertizat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că schimbările climatice vor duce la o creștere a intesității și frecvenței fenomenelor meteo extreme.

Climatologul a explicat că asistăm la un ritm fără precedent al modificărilor la nivel global, cauzate de încălzirea globală.

Roxana Bojariu: Avem aceste fenomene extreme, prin statisticile lor, modificate ca răspuns la încălzirea globală. Deci încălzirea globală nu e uniformă nici în spațiu, nici în timp, iar creșterea temperaturii medii globale e un simptom. De fapt, se modifică tot sistemul climatic, toate sistemele de vreme în atmosferă sunt hrănite cu o cantitate sporită de căldură, iar pe de altă parte și oceanul are de dus în aceste transporturi cu ai săi curenți o cantitate sporită de căldură. Avem de-a face cu o intensitate crescută a precipitațiilor în cea mai mare parte a zonelor lumii, a zonelor de uscat. Asta înseamnă cantități din ce în ce mai mari de precipitații pe termen scurt, cu o facilitare a inundaților rapide.

Alexandru Rotaru: Ce schimbări majore vom vedea în următorii ani?

Roxana Bojariu: Deja noi avem, să zicem așa, în avan-premieră aceste schimbări, pentru că vedem cum pe de o parte ghețarii lumii, ghețarii continentali se topesc într-un ritm extraordinar de mare. S-a făcut un calcul, 95% din ghețarii continentali se topesc într-o măsură mai mare sau mai mică. În Antarctica, mai ales în zona de vest, avem topirea gheții, de acolo avem modificarea oceanului planetar. Avem aceste fenomene extreme, valurile de căldură sunt din ce în ce mai dese, mai frecvente, mai de durată, care sunt legate și de o favorizare a incendiilor de vegetație. Le vedem și le vom vedea în anii viitori, din ce în ce mai puternice, pe măsură ce crește concentrația de gaze cu efect de seră. Deci depinde, într-o oarecare măsură, de noi cât de severe vor fi fenomenele pe care noi deja le simțim acum ca dezastre. Problema e să încetinim această cursă și să ne adaptăm în același timp la ceea ce am produs.

Alexandru Rotaru: Cât de gravă este creșterea nivelului oceanului planetar?

Roxana Bojariu: Micile state din Pacific și din Atlantic au deja probleme. Comunități locale de acolo deja nu mai pot supraviețui. Există primii migranți climatici, deși ei nu au un statut internațional clar.  Se pare că există procese care se studiază acum legate de topirea gheții, care sugerează că rata de creștere a oceanului planetar ar putea fi chiar mai mare decât cea estimată până acum. Față de nivelul industrial, avem până acuma o creștere de circa 20 de centimetri, dar vedeți că e o medie. Sunt zone unde a crescut mult mai mult și unde deja se simt efectele. Se simt efectele în inundații de coastă, pentru că furtunile dislocă o cantitate mai mare de apă spre uscat.

Climatologul a mai adăugat: De asemenea, uraganele sunt mult mai intense, pentru că temperatura oceanului la suprafață, în zona tropicală a crescut foarte mult și acolo hrănește această creștere a temperaturii la suprafața oceanului. Deci vorbim practic de toate sistemele de vreme din atmosferă și toate tipurile de circulații din ocean care sunt alimentate cu o cantitate sporită de energie și evident că manifestările legate de ele sunt mult mai severe în acest context, adică vor fi fenomene extreme, mai dese și mai intense.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi avertizări de vreme rea. Meteorologii au emis cod galben de caniculă și furtuni. În ce zone sunt anunțate ploi HARTĂ

Dârele lăsate pe cer de aeronave, în atenția Comisiei Europene. Obligațiile impuse companiilor aeriene

Litoralul, devastat după furtuni. Prefect: Vom cere mâine containere pentru cei cu casele afectate, de la rezerva de stat

Inundații masive pe litoral. Ministrul Mediului: „Am fost informat de ANM că am depășit pericolul și că vremea se îmbunătățește”

Partenerii noștri