Exclusiv Ce trebuie să știm când cumpărăm produse de Paște. Șeful ANPC: Nu recomandăm achizițiile din locuri neautorizate. E foarte important
Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat, marți, la Interviurile Digi24.ro, ce trebuie să știe oamenii care vor să cumpere produse vândute în special în preajma zilei de 1 Mai și a sărbătorilor Pascale. Acesta a subliniat că ar trebui evitate cumpărăturile din locuri neautorizate și în special achiziția cărnii sau ouălor care nu sunt verificate din punct de vedere sanitar-veterinar.
Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Ce cadouri își doresc românii și ce primesc de Crăciun
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Influencerii români, luați în vizor de ANPC
Cele mai ciudate tradiții în jurul lumii de Paște
Tradiții neobișnuite de Crăciun, în lume
Colindatul dispare încet, mai ales în orașe
Când se deschid târgurile de Crăciun în România
„Noi am demarat niște proceduri și controale anterior acestei perioade, pentru pește la nivel național, după aceea pentru produse Pascale. Concluzia și îndemnul nostru a fost de fiecare dată pentru consumatori să achiziționeze aceste produse doar din locuri autorizate. Este extrem de important, mai ales în ceea ce privește carnea de miel. Este important ca aceasta să aibă ștampila controlului sanitar-venitar. Să se evite cumpărarea de carne de la persoane neautorizate, din portbagajele mașinilor, cum s-a întâmplat anii anteriori.
Este important ca înainte de cumpărarea produselor, cumpărătorul să verifice starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, încadrarea produselor în durata valabilității, data limită de consum este de asemenea extrem de importantă, să verificăm aceste lucruri la momentul achiziției produselor”, a afirmat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Oficialul spune că în practica cumpărării de carne direct de la stână, produsul trebuie verificat de un medic sanitar-veterinar, care trebuie să aplice o ștampilă pe produsul care se vinde.
„În momentul în care se cumpără aceste lucruri, trebuie să fim atenți foarte tare la calitatea produselor. La carnea de miel trebuie să fim atenți ca aceasta să aibă o peliculă uscată de culoare roz până la roșie, să fie fermă, elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul să fie unul de proaspăt”, explică acesta.
Șeful ANPC mai spune că neregulile descoperite de inspectori sunt „de ordin general, găsite și anii trecuți”.
„Abaterile au început să scadă ca și intensitate și ca număr, iar atunci noi am avut tematica aceasta de control în desfășurare și în cursul zilei de azi. Urmează să centralizăm datele și să revenim cu un comunicat eventual privind rezultatele acestor tematici de control.
Ouăle ar fi unele dintre produsele extrem de perisabile, unde atenția ar trebui să fie foarte mare. Ouăle de consum trebuie să prezinte o coajă intactă, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine, să aibă o suprafață poroasă, ca să ne dăm seama că este un ou nou, și nu una lucioasă. La prima vedere ăsta ar fi unul dintre elementele importante pe care ar trebui să le observe consumatorul.
În ceea ce privește vopsitul ouălor, este important ca în această perioadă să nu se folosească vopsea din altă destinație, precum cea tipografică sau pentru textile. Să fim foarte atenți în momentul în care cumpărăm astfel de vopsele pentru ouă, să citim cu exactitate și cu mare atenție eticheta acelor produse. Întotdeauna am insistat pe eticheta produsului. Practic, acolo se află toate informațiile de care avem nevoie. Nu sunt puse la întâmplare acele informații, credeți-mă.
Subliniez autorizarea comercializărilor. Dacă acel loc de unde cumpărăm nu este autorizat pentru o astfel de activitate, ANPC nu recomandă cumpărarea de produse. Este foarte important. Să nu ne asumăm acest risc, pentru că noi credem că acele produse sunt de casă. În acele situații nu se poate oferi nici bon fiscal. Dacă dorim să facem o reclamație ulterioară, este important ca în momentul unei astfel de achiziții să solicităm și să păstrăm bonul fiscal pentru a face dovada că am realizat acea achiziție din locația respectivă.
Vă dați seama că un vânzător ambulant de pe marginea drumului, dintr-un loc neautorizat, nu vă poate oferi acest lucru”, a mai afirmat Sebastian Hotca.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News