Live

Exclusiv Andrei Baciu, despre reforma CNAS: Am inițiat procesul. Nu se vor desființa casele județene. 1.000 de posturi sunt neocupate

Data actualizării: Data publicării:
Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că procesul de reformare a instituției pe care o conduce a fost inițiat și „cu siguranță se va întâmpla”. Printre principiile despre care specialiștii discută, el neagă informația că s-ar putea desființa casele județene de asigurări de sănătate, spunând că în total sunt 2.000 de angajați și că nevoia este de până la 4.000 - 1.000 de posturi nefiind acum neocupate. Oficialul explică, în ceea ce privește angajările, că medicii și specialiștii IT – celor din urmă fiindu-le oferite salarii de aproximativ 4.000 de euro - lipsesc din unele case județene pentru că preferă alte locuri de muncă mai bine plătite.

„Am inițiat acest proces. În perioada următoare voi avea un document de propunere. Am avut și discuții inițiale cu Ministerul Sănătății pe acest subiect. În perioada următoare o să am un document care detaliază acești pași și propune obiective strategice. 

Reforma se va întâmpla cu siguranță. Care sunt principiile? Transparența. Nu cred că un demers atât de amplu care presupune o nouă structură și un nou mod de funcționare trebuie sau poate fi făcut fără implicarea tuturor actorilor importanți. 

Sub nicio formă n-a fost o discuție de desființare a Caselor Județene. Nu se pune problema. E o nevoie de un nou mod de a face lucrurile, altfel. Ne uităm la câteva obiective strategice, definim câteva principii. Ne uităm la situația actuală. Sunt multiple lucruri care ar putea fi îmbunătățite, hai să le înșiruim pe toate, hai să stabilim o viziune către ce ne îndreptăm, care este obiectivul nostru și ulterior hai să vedem cum facem să ajungem acolo. Nu se poate face serios peste noapte. Modele sunt în Europa, Israel, SUA, Canada etc. 

Sunt oameni profesioniști, devotați în CNAS. Avem nevoie de 4.000 de oameni, acum sunt 2.000. În jur de 1.000 de posturi sunt neocupate, din cvarii motive. 

Știți câte Case de Asigurări de Sănătate Județene nu au niciun medic angajat? De ce? Pentru următorul motiv: un medic când termină facultatea intră în rezidențiat și are drept de liberă practică, are următoarele opțiuni. Sau urmează o carieră într-o unitate medicală, unde este plătit ca atare, sau pentru nivelul lui poate să aleagă să lucreze într-o instituție ca aceasta. Știți cât ar fi salariu? 5.000 de lei. Pentru un medic și opțiunile lui, este de două-trei ori mai puțin pentru același nivel. 

Sunt două case de asigurări de sănătate care nu au medic. Au fost 4 posturi scoase la concurs de curând la CNAS pentru sistemul informatic, cu salariu net de puțin peste 4.000 de euro. La final aceste posturi nu au fost ocupate. Cineva poate câștiga mai bine în altă parte. Motivul pentru care nimeni nu a fost admis este pentru că oameni care știu să facă lucrurile alea câștigă mult mai mult în piața liberă. Pe partea de IT au fost identificate soluții. 

Dacă vrem să avem inclusiv medici care poate să genereze demersuri și politici publice și măsuri valide din punct de vedere medical trebuie să ai...”, a spus Andrei Baciu.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții DNA în Suceava la medici acuzați că ar fi luat mită și pentru că ar fi favorizat anumite angajări

Ce vaccinuri sunt compensate şi care sunt condițiile pentru a beneficia de ele. Anunțul CNAS

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Partenerii noștri