Românii vor scăpa de dosarul cu șină până în 2026. Ministrul Digitalizării: Se va face treptat, tot mai puține instituții îl vor cere
Românii vor scăpa de dosarul cu șină până în 2026. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat la Digi24 că acest lucru se va face treptat, iar din ce în ce mai puține instituții vor cere dosare.
Miniștrii din Guvern trebuie să decidă de unde vor tăia din cheltuielile bugetare
Plimbatul cu mașinile statului în vacanță sau în scop personal ar putea deveni istorie
Un ministru „încurcat” de studii
Arafat: Funcționarii se tem să facă proiecte de milioane de euro
Sadu, prima comună electrificată din România
Se pot refuza noile cărți de identitate?
Statul la stat. Deliciile banului public în provincie
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail
Astfel, din vara acestui an, în Capitală va fi implementat un proiect-pilot prin care vor fi interconectate bazele de date ale administrațiilor financiare, ceea ce permite instituțiilor să aibă acces la datele necesare pentru preschimbarea unor documente, spre exemplu. Cetățenii nu ar mai fi nevoiți să facă curse între instituții ca să mute hârtiile.
"Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituţii între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional. O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta”, a declarat ministrul Digitalizării.
Ciprian Teleman a precizat că de dosarul cu şină "o să scăpăm treptat, adică vor fi din ce în ce mai puţine instituţii care vor cere dosare".
"Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale şi atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice înseamnă că circuitele astea vor funcţiona”, a mai afirmat ministrul.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News