Profesorul care a pus România pe harta lumii roboticii
Predă o materie nu tocmai plăcută elevilor și a vrut încă de la începutul carierei de profesor să le prezinte copiilor fizica dintr-o altă perspectivă. Iar încercarea lui a avut succes. A dat o altă formă cursurilor. Prin lecţii interactive şi explicate pe înţelesul fiecăruia a reuşit să descopere în elevii săi pasiuni şi talente nebănuite. Vorbim despre Mircea Nistor, un profesor din Hunedoara, care a pus România pe harta lumii roboticii, după ce a câştigat, la 100 de ani de la Marea Unire, medalia de aur la campionatul mondial din Mexic.
Un liceu de informatică din București formează olimpici internaționali
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Mircea Nistor este profesorul care a dus numele României până peste ocean. A cucerit întreg mapamondul roboticii cu o invenţie, iar roadele muncii sale au fost culese chiar în anul Centenarului, la campionatul mondial de robotică din Mexic. Drumul spre triumf nu a fost deloc uşor: peste 160 de minţi strălucite din întreaga lume s-au bătut pentru premiul cel mare adjudecat de România.
„Robotul trebuia să corecteze tot felul de obiecte cum sunt aceste cutii care jucau rolul de cuburi de combustibil pentru centralele termice, trebuiau să le elibereze printr-o ferestruică la o înălțime. Altă sarcină de joc, să transporte panouri solare de la un jucător uman într-un loc în care trebuiau să fie asamblate într-un panou solar”, explică Mircea Nistor, profesor de fizică.
Alături i-au fost şi cei opt elevi pe care i-a îndrumat şi le-a călăuzit calea spre succes.
„M-a făcut să vreau să mă implic în tot felul de proiecte legate de fizică în primul rând și apoi de științele tehnologice și în final iată că am reușit să ajungem la acest nivel, ceea ce e incredibil, și fără el cu siguranță nu aș fi fost aici. E mai mult decât un simplu profesor pentru noi, noi îl numim chiar mentorul nostru”, spune Răzvan Vârtan, elev.
Încă de la începutul carierei, dascălul a încercat să revoluţioneze metoda de predare a fizicii. Deşi condiţiile nu erau dintre cele mai bune, nu s-a lăsat descurajat şi şi-a atins, într-un sfârşit, idealul în viaţa de profesor: a făcut ca această disciplină, dificilă, până la urmă, să fie, realmente, un mod de viaţă pentru elevii lui.
„Am vrut neapărat să aduc fizica în realitate. E drept, condițiile erau foarte vitrege din punct de vedere atunci, componentele speciale lipseau aproape cu desăvârșire, iar la sfîrșitul anilor 80, era înainte de 1989, am început să fac un club de informatică cu copiii de acolo”, spune profesorul Mircea Nistor.
Succesul nu a venit uşor: a început să lucreze cu elevii chiar şi în timpul weekendului, iar laboratorul de robotică pe care l-a realizat a însemnat apogeul carierei sale de dascăl.
„Ne învață practic chestii care ne folosesc pe viitor. Am putut să învăaț multe lucruri de aici, mi-am făcut niște prieteni foarte, foarte buni și m-a ajutat să am mai multă încredere în mine și să învaț să lucrez în echipă cu ceilalți”, spune Cristina Haranguș, elevă.
După victoria din Mexic, Mircea a primit, pe rând, titlul de cetățean de onoare al orașului, apoi al județului. Performanța l-a adus la Hunedoara și pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii. În luna octombrie, Hans Klemm a petrecut mai bine de două ore în laboratorul de fizică al Colegiului de Informatică Traian Lalescu.
„Găsiți modalități să repetați această performanță, găsiți modalități să demonstrați că liceele din România au această oportunitate. Ceea ce am descoperit în România e că există centre de excelență ca acest Colegiu Național din Hunedoara, deci cred că provocarea va fi să ducă acest talent și peste hotare”, a spus Hans Klemm, ambasadorul SUA la București.
Dintr-un fost oraș monoindustrial, Hunedoara a devenit campiona lumii la robotică. E cea mai mare mândrie a profesorului Nistor, dar și cadoul său facut României la 100 de ani.
„Este bineînțeles o mare mândrie și mă bucur foarte mult că am putut contribui și noi puțin la prestigiul țării”, a spus el.
Profesorul este şi unul dintre fondatorii Colegiului de Informatică Traian Lalescu, la care predă şi în prezent.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News