Primarul din Moldova Nouă, unde se vor relua alegerile: Motivul ține de formă, nu de fond. E o încununare a atacurilor la adresa mea
Primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma, a cărui realegere în funcție a fost anulată de BEC, spune că aceasta reprezintă “doar o încununare a atacurilor la adresa mea, pentru că de la începutul campaniei s-a încercat excluderea mea de către foștii camarazi din PNL”. El spune că lipsa semnăturilor de la liderii locali care au format alianța PSD-Pro România pentru Primărie este o chestiune de formă și nu de fond, decizia instanței fiind corectată ulterior.
Rezultatele finale ale alegerilor locale nu vor fi anunțate astăzi de către BEC
Reprezentantul PPUSL în BES 1 îl contrazice pe Tudorache: Nu au existat fraude la alegeri
Alegeri locale 2020. Ludovic Orban: O zi istorică pentru PNL
Cine este Dominic Fritz, câștigătorul de la Timișoara
Klaus Iohannis: S-a conturat o nouă realitate politică
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
“Moldova Nouă e doar o încununare a atacurilor la adresa mea această decizie a BEC, pentru că de la începutul campaniei s-a încercat excluderea mea de către foștii camarazi din PNL, eu nemaifiind parte din echipa lor.
E un șoc, nu doar pentru mine, e pentru democrație din punctul meu de vedere, pentru că dreptul de a fi ales și de a alege e un drept constituțional care a funcționat în România de după Revoluție.
Acum, la Moldova Nouă trăim o premieră. Pregătim o contestație la instanțele abilitate, dar sperăm să avem termene scurte, pentru că, din ce am aflat noi, BEC pe repede înainte a decis ca alegerile să se țină din nou pe 11 octombrie, la două săptămâni de la cele din 27 septembrie.
BEC a mai dat o hotărâre în ’90, în care își declina competențele pe speța de la Moldova Nouă.
Noi sperăm ca justiția și democrația în România să funcționeze iar cei care nu demult strigau hoții, să aibă acum înțelepciunea că un om ales de o jumătate dintre cetățeni are dreptul de a conduce comunitatea”, a declarat primarul din Moldova Nouă, la Digi24.
Acesta a explicat cum au ajuns buletinele suplimentare în urnă.
“E vorba de două buletine de vot, iar diferența între noi a fost de 106 voturi. Cele două voturi despre care ei vorbesc încurcau cu două voturi mai mult sau mai puțin în plus.
Nu au făcut acea reclamație în secția de votare. Deci nu există o reclamație. Acea fraudă nu este verificată de poliție, nu e un dosar penal deschis pentru fraudarea alegerilor.
Nu-mi dau seama cum BEC și-a dat seama ce biroul de circumscripție nu și-a dat seama, biroul județean nu și-a dat seama. Dintr-odată la BEC doar pe niște înscrisuri, care nu pot fi dovedite, pentru că nu avem în spate un document care să spună ceva că s-au fraudat.
Greșeli de un vot, două există în aproape orice secție din România. Din acest motiv există noțiunea de hotărâre rectificativă, pentru că se poate greși. Și în BE de la Moldova Nouă și în foarte multe birouri electorale de circumscripție au fost astfel de greșeli, care n-au influențat decizia. Avem exemplu de la Botoșani, oraș unde s-a câștigat la 33 de voturi și nu s-au mai reluat alegerile.
Aici e un duel, eu fiind fost primar de PNL, exclus de actualul ministru de Interne din partid. E doar o chestiune de orgoliu și mândrie a domniei sale la adresa mea, dar din păcate încălcăm democrația.
Ca să aveți o imagine de ce mi s-a contestat mie la început de campanie electorală dreptul de a candida, este o chestiune de formă. Faptul că pe două documente trebuiau și semnăturile președinților de organizații locale, adică eu și președintele Pro România, care am fost la depunerea dosarului în circumscripție, nu sunt chestiuni de fond. Lucrurile de fond sunt să ai peste 23 de ani, să n-ai interdicție legală și să locuiești în acea localitate.
La Câmpia Turzii s-a greșit denumirea localității, a scris de la USR, dacă nu mă înșel, Turda și s-a socotit că este o greșeală de formă, nu de fond. Noi am îndeplinit tot fondul de a putea candida.
S-a făcut o contestație la instanță. Instanța a tratat aceste greșeli ca și chestiuni de fond, noi am complinit, fiind în termen, acele greșeli cu semnătura, s-a eliberat o nouă hotărâre a Biroului Electoral de circumscripție validată de AEP, de INS prin trecerea noastră pe buletine de vot. Nu e vina BE de circumscripție de la Moldova Nouă, pentru că nu ei fac buletinele de vot.
Vom avea la Moldova Nouă un primar neales de către cetățeni și probabil nefiind ales nu va fi nici iubit de comunitate”, a afirmat Torma.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News