Live

NEbunul simț la bloc. Ce faci când vrei să dormi, dar la vecini se aude bormașina?

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Traiul într-o comunitate este complicat, mai ales când vine vorba de bunul simț. Mulți au impresia pot să facă ce vor, fără să le pese de vecini. Urmăriți o radiografie a vieții de la bloc într-un nou episod al campaniei "România Nebunului Simț".

-Ce vă deranjează la vecini?

-Disconfortul creat de un anumit tip de muzică, dat tare.

-Le-am bătut la ușă și i-am rugat să reducă zgomotul.

-Și ce au făcut?

-Zilele următoare m-au înjurat.

-Deci dă bombe în continuu în partea aia și nu vreau să se spună că e de la noi.

-Păi de unde se aude?

-De acolo.

-Și de unde se intră?

-Din partea cealaltă..

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înţeleasă sub forma sintagmei "la mine în casă fac ce vreau eu"?

Jeni Chiriac – psiholog: Este nevoie să ţii cont de libertatea vieţii celorlalţi, să te gândeşti foarte bine dacă prin stilul tău de viaţă, ritmul tău de viaţă, poţi deranja, mai mult decât semnificativ, starea de confort a celorlalţi. Este nevoie să ţii cont, dacă nu de lege, măcar de legile bunului-simţ, care sunt nescrise, dar uşor de intuit.

-Muzica este incredibil de tare, și e așa de la 9 seara. Sunt la 200 de metri de locația respectivă și credeți-mă, e imposibi să dormi. Nu știu ce fac oamenii care stau în apropiere, însă e crunt, și asta e a doua noapte...

-Eu am deasupra mea un vecin care are doi câini mari, nu vă dați seama ce fac când se iau la trântă.

-La ora când lumea trebuie să doarmă, încep bormașini, muzică, urlă tot ce trebuie. Deci atunci când trebuie sa dormim este balamuc, fără să gândească că sunt și copii mici, bătrâni, persoane care lucrază schimbul 3.

-Știți că între 13-14 nu e voie să faceți zgomot?

-Nu am știut.. dar noi nu facem zgomot...

În momentul în care vorbim de o comunitate inchisă, cum ar fi colocatarii unei scări, ei se comportă ca o familie extinsă. Este nevoie să identificăm acele reguli care de fapt sunt comune și nu se exclud reciproc.

Polițist: Bună seara, agent Crețu de la Poliția Locală. De ce faceți mizeria asta aici?

-Așa am găsit, eu de-abia am venit...

-Noi am primit o sesizare...

-Că ce?

-Că aici se consumă alcool, că se mănâncă semințe...

-A, ăsta-i Cristof... Avem niște răufăcători aici prin zonă care n-au ce face și pun mâna pe telefon

-Eu nu pot să constat decât că aici e mizerie, s-au mâncat semințe...

-Da, păi așa am găsit... Aici noi măturăm, noi facem curat..

-Deci noi vă atragem atenția, dacă veți fi prinși, veți fi sancționați.

Emanuel Bădărău - director adjunct ordine publică Poliția locală sector 4: Cele mai multe sesizări sunt în weekend, seara, foarte multe pe tulburare, în special dupa ora 22.00, consum de alcool, se mănâncă semințe, se aruncă cojile pe jos, în special în părculețe.

Teodora Iacob - jurnalist Digi24: De exemplu, acele găști care se adună în fața blocului seară de seară, la semințe, la bere... și aceasta este o formă prin care îi deranjăm pe ceilalți?

Jeni Chiriac – psiholog: Te poți întâlni în fața scării, dar respectând totuși regulile de bun-simț și negândindu-te că ai o femeie de serviciu care are datoria să strângă după tine, sau că ai un vecin care trebuie să treacă prin sticlele, dopurile, cojile tale de semințe.

-Vă rog să rămâneți pe loc că să vă identific.

-Cojile astea de semințe sunt făcute de voi?

-Da.

-Amenda este până la 1.500 de lei.

-O să strângem imediat.

Jeni Chiriac – psiholog: Unii dintre noi nu ne dăm seama, spunem: Ce-am făcut? Doar am stat de vorbă.. pentru că nu sunt atenţi la restul lucrurilor pe care le asociază cu statul de vorbă: zgomotul, mizeria, chiar obstrucţionarea căii de acces în imobil, reacționând agresiv. Atunci practic agresivitatea nu face decât să creeze un lanț, propagând printre vecini atitudini negative.

-Aruncă gunoiul în fața blocului, nu separă gunoiul, te duci la ghenă nici nu ai pe unde să intri, asta mă deranjează, dar ce putem face. Așa-i la bloc...

Jeni Chiriac – psiholog: Am văzut oameni care aruncă lucruri, tratând spațiul până la ușa apartamentului ca fiind unul public și față de care nu au nicio responsabilitate.

-Cred că devenim din ce în ce mai egoiști și mai individualiști, pe măsură ce timpul trece, fiecare are problemele lui și încearcă să le rezolve înaintea problemelor celorlalți, din păcate...

Jeni Chiriac – psiholog: Principala pârghie e să acționăm asupra noastră, creând astfel schimbare prin propriul nostru exemplu.

Dacă aţi filmat oameni care merită o lecţie de bun-simţ, trimiteţi-ne exemple pe WhatsApp la numărul 0771.100.304, pe Facebook Digi24 sau pe adresa de e-mail redacţie@digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NEbunul-simț față de monumentele istorice. „Băi, știi unde am scris eu c-o iubesc? Pe Sfinx, mă!”

Unde poate duce un comentariu răutăcios pe rețelele sociale. Cum au afectat-o pe polițista Geta jignirile de pe Facebook

Muzică, aglomerație și gunoi cât cuprinde. Cu ce se confruntă turiștii pe litoralul românesc

„Dacă mor, mor, asta e!” De ce preferă românii să traverseze neregulamentar

Partenerii noștri