Live

Goana după un loc la Medicină

Data publicării:

Începe goana după un loc la Medicină. Este un profil care întotdeauna a atras mulți absolvenți de liceu, dar tentația este cu atât mai mare acum, când salariile medicilor au crescut substanțial. Mii de absolvenţi de liceu au stat la cozi imense pentru a se înscrie la universităţile de profil din ţară. Ca în fiecare an, nu au lipsit problemele. Unii candidaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza oboselii, iar alţii au aflat, cu stupoare, că nu se pot înscrie la facultate, pentru că nu aveau diploma de bacalaureat.

Constanța

„I-a venit rău. Plecată de la 2:00 de acasă... Cu ce ajung eu acasă? Nu mai pot să fac nimic cu ea acuma”, spune mama unei fete căreia i s-a făcut rău stând la coadă să se înscrie la Medicină la Constanța.

Tânăra este din Ploiești. A venit la Constanța să se înscrie la două facultăți: medicină generală și medicină dentară, dar după șase ore a cedat.

„Este foarte greu. Au organizarea proastă. Nu știu să se organizeze deloc. E haos”, spune tânăra.

Haosul s-a creat după ce reprezentanţii universităţii le-au cerut elevilor diploma de bacalaureat în original.

„Nu vor să respecte metodologia de admitere, în care scrie, se vede că este și afișat aici, că trebuie să aducem ori diploma de Bac în original, ori o copie care să scrie, să certifice dumnealor cu originalul, ori o copie legalizată. E, doamnele nu vor să primească decât diploma în original”, se plânge un părinte.

„Dacă vrei să te înscrii la o altă facultate trebuie să vii, să îți iei diploma și după aceea să pleci la facultate și este posibil să nu mai prizi locul”, se plânge o tânără.

În ciuda nemulțumirilor, Universitatea de Medicină din Constanţa le cere în continuare candidaţilor diplomele de bacalaureat în original.

București

Şi în Capitală s-au format cozi dis-de-dimineaţă, însă candidaţii s-au organizat repede. Au făcut liste în funcţie de ordinea sosirii şi şi-au aşteptat rândul.

Medicina generală este cel mai vânat domeniu de absolvenţii de liceu. 

Cu toate că este olimpică la biologie şi are un loc asigurat, Mădălina tot a venit cu teamă la înscriere. Este printre puţinii care se gândesc să rămână în ţară să profeseze.

„M-am gândit la neurochirurgie. Sper să şi fiu făcută pentru asta. Îmi voi da seama la facultate. Categoric voi rămâne aici, pentru că vreau să dau ceva înapoi ţării care m-a educat, care m-a crescut”, spune tânăra absolventă de liceu.

Înscrierea este doar un prim pas. Ziua cu cele mai multe emoţii va fi pe 25 iulie, atunci când va avea loc examenul de admitere. Candidaţii vor susţine o probă la biologie şi la alegere, chimie sau fizică.

- Ştiu că este unul destul de dificil. Mă pregătesc de câţiva ani de zile, spune o tânără.
- Ai mai avut timp şi de Bacalaureat?
- Ei, Bacalaureatul e aşa, o chestie.

Oradea

Orădenii sunt mai norocoşi. Vor fi examinaţi doar la biologie.

- Se dă examen doar dintr-o materie și îmi place mai mult biologia decât chimia, explică un candidat.
- Vei încerca şi la Cluj?
- Nu, rămân la Oradea.

***
- De ce Medicină? Poate e puţin devreme să discutăm, dar ce ţi-ai propus? Să rămâi în ţară, să pleci cum au făcut şi alţii?
- Nu vreau să rămân în țară, aș vrea să plec dacă voi avea ocazia. O duc mai bine cei care lucrează afară și sunt tratați...sunt mult mai respectaţi, spune o tânără.

Examenul de admitere la medicină contează în proporţie de 100%. Cei care nu vor lua note suficient de mari şi vor intra la taxă vor plăti pentru un an de studiu între 3.500 şi 9.000 de lei în funcţie de specializare şi oraşul în care studiază.

Citiți și: 

Cât costă facultatea la stat

Povestea unui învingător. Băiatul cu autism din Dorohoi care vrea să dea la Psihologie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luni este prima zi de cursuri pentru studenți. Structura anului universitar pentru 2024-2025

Ciolacu spune când și-a luat diploma de Bacalaureat. „După ce am terminat liceul tata m-a dat afară din casă și m-a trimis să muncesc”

Structură an universitar 2024-2025. Când încep cursurile la facultate pentru studenți

România are printre cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi de liceu și facultate din UE

Partenerii noștri