Exit poll, alegeri prezidențiale 2019. Procente apropiate date de CURS-Avangarde și IRES
Românii au fost chemați azi în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019. În secția de votare, alegătorii au primit buletinul de vot cu cei 14 candidați validați de Biroul Electoral Central. www.digi24.ro și Digi24 prezintă primele exit poll-uri și numele candidaților care ar putea merge în turul doi.
www.digi24.ro și Digi24 beneficiază în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale de două exit poll-uri: Curs-Avangarde și IRES.
UPDATE 0ra 21:00 Au apărut primele date ale exit-poll-ului IRES pentru alegerile prezidențiale 2019, înregistrate până la ora 20:00, pe un eșantion de 22.357 de persoane, cu o marjă de eroare de 2%.
1. Klaus Iohannis - 38,7%
2. Viorica Dăncilă - 22%
3. Dan Barna - 16,1%
4. Mircea Diaconu - 8,2%
5. Theodor Paleologu - 5,6%
6. Kelemen Hunor - 4,6%
7 . Viorel Cataramă - 0,4
8. Bogdan Stanoevici - 0,3%
9. Cătălin Ivan - 0,2
10. Ramona Ioana Bruynseels
11. John Ion Banu - 0,1%
12. Sebastian Popescu - 0,2%
13. Alexandru Cumpănașu - 1,2%
14. Ninel Peia - 0,3%
UPDATE ora 21:00. Primele date ale exit-poll-ului CURS-Avangarde, înregistrate la ora 21 pentru ora 19.
- Klaus Iohannis 39,0 %
- Viorica Dăncilă 22,5%
- Dan Barna 16,4%
- Mircea Diaconu 7,9%
- Theodor Paleologu 6,1%
- Kelemen Hunor 3,9%
- Viorel Cataramă 0,3%
- Bogdan Stanoevici 0,2%
- Cătălin Ivan 0,2%
- Ramona Ioana Bruynseels 1,9%
- John Ion Banu 0,1%
- Sebastian Popescu 0,1%
- Alexandru Cumpănașu 1,2%
- Ninel Peia 0,2%
Candidații la alegerile prezidențiale 2019
Pentru primul tur, Biroul Electoral Central a validat participarea în competiție pentru 14 candidați.
Klaus Iohannis - președintele în exercițiu. Klaus Iohannis este șeful statului din 2014 și candidează pentru al doilea mandat, din partea PNL. A depus la BEC cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane de semnături.
Viorica Dăncilă - candidatul PSD. Viorica Dăncilă a fost premier al României și a depus dosarul de candidat cu 1,4 milioane de semnături.
Dan Barna - candidatul Alianței USR-PLUS. Dan Barna a depus cele 400.000 de semnături în aceeași zi cu președintele Iohannis.
Mircea Diaconu - candidat independent susținut de ALDE și Pro România. Actorul Mircea Diaconu a invocat lupta cu statul paralel - ca mesaj de campanie electorală.
Theodor Paleologu - PMP. Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Kelemen Hunor - UDMR. Kelemen Hunor a spus că și-ar dori să intre în turul al doilea cu candidatul PMP.
Ramona Ioana Bruynssels - candidatul din partea Partidului Puterii Umaniste. Și-a depus candidatura în ultima zi, împreună cu peste 280.000 de semnături.
Cătălin Ivan - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională. A fost europarlamentar din partea PSD.
Alexandru Cumpănașu – candidat independent.
Viorel Cataramă - candidatul din partea Dreptei Liberale.
Bogdan Stanoevici - candidat independent. Este actor și fost ministru pentru românii de pretutindeni.
John Ion Banu - candidat al Partidului Naţiunea Română. Este stabilit în Statele Unite, are o avere considerabilă.
Ninel Peia - candidat din partea Partidul Neamul Românesc. A fost deputat PSD.
Sebastian-Constantin Popescu - candidat Partidul Noua Românie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
Condițiile pentru validarea votului la alegerile prezidențiale 2019
În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.
Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.
Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
Cum se pune stampila corect pe buletinul de vot
Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News