Live

Ce nu trebuie să faci când e ger și ce măsuri să iei pentru a te proteja de frig

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Frigul poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate. O protecție corespunzătoare ne poate feri de degerături, sinusuri inflamate, pneumonie sau șoc termic.

Articol sustinut de Sensodyne

Oamenii încearcă să se protejeze împotriva gerului, însă puţini ştiu care sunt cele mai bune metode. Nu stați cu capul descoperit. Este cel mai important lucru este ca pe timp de ger să vă acoperiți capul. Frigul reduce fluxul de sânge din corp, deoarece vasele sanguine se contractă. Acest lucru dăuneaza funcţiilor vitale ale organismului. Nu vă mai simţiți degetele de la mâini şi picioare şi începeți să tremurăm - asta pentru că muşchii se contractă brusc pentru a genera cât mai multă căldură în organism. O expunerere îndelungată la frig poate duce la apariţia şocului hipotermic.

Specialiștii ne atenționează că temperatura corpului trebuie să aibă 37 de grade. În stituația în care temperatura corpului scade cu două grade, poate duce la hipotermie, iar dacă scade cu 10, poate provoca chiar decesul.

Nu stați mult timp nemișcați. Cu o geacă groasă, ghete, fular, căciulă şi mănuşi, aţi putea face faţă frigului. Însă, încercaţi să vă mişcaţi cât puteţi de mult, ca să vă puneţi sângele în mişcare.

Semnele hipotermiei sunt: frisoane, tulburãri de vorbire, amețeală și amorțire. Apare dezorientarea, apatia, starea de somnolență, pulsul este neregulat și slab iar respirația grea. Dacă hainele umede nu sunt înlocuite cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există riscul de deces.

Evitați expunerea prelungită la frig. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii din sănătate recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

De asemenea, în perioada rece, e recomandat să se acorde o atenţie specială copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare.

Nu consumați alcool. O mare greșeală pe care o fac multe persoane este să se gândească la faptul că dacă vor consuma alcool, nu le va mai fi frig. Senzația este însă una falsă, deoarece alcoolul dilată vasele de sânge și împinge căldura spre piele.

Pe lângă acestea, specialiştii recomandă şi un meniu bogat în proteine. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească lactatele, fructele şi mai ales carnea.

Supele și alte feluri calde care se mănâncă cu lingura sunt o alegere foarte bună pentru perioada rece. Pe de o parte, furnizează căldură corpului, iar pe de altă parte, facilitează o hidratare imediată. În multe dintre ele ingredientul principal sunt legumele, care, datorită amidonului, sunt o sursă de energie. În plus, unele ingrediente sunt considerate remedii naturale pentru gripă, cum ar fi ceapa.

Infuziile sau ceaiul, ca și condimentele, ajută la menținerea unei temperaturi corporale ridicate. Multe dintre aceste băuturi au componente care favorizează și potențează funcționarea sistemului imunitar precum ceaiul verde, care, datorită înaltului conținut de vitamina C, acționează ca antigripal natural.

Articol sustinut de Sensodyne

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prognoza meteo: următoarele zile vom avea vreme frumoasă cu temperaturi de 19 grade. Când sunt așteptate ninsorile

Meteorologii anunță vreme caldă, cu maxime de 17 grade, pentru următoarele zile. Apoi vin din nou ninsorile

Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne. „Este un chin”

Prima ninsoare în Capitală din acest sezon. Meteorologii anunță cum va fi vremea până la finalul săptămânii viitoare

Partenerii noștri